UREĐENJE TERASE U PROLEĆE – PRVI DEO

март 11, 2024
uređenje terase

Uređenje terase može biti prilično težak zadatak. Proleće je doba kada se sve budi i priroda ponovo oživljava, kada nas sunce i lepše vreme pozivaju da više vremena provodimo napolju. Za mnoge od nas, terasa je proširenje našeg doma, prostor gde možemo uživati u svežem vazduhu, sunčevim zracima i lepotama koje nam pruža biljni svet. U ovom članku ćemo pokušati da Vas posavetujemo kako da maksimalno iskoristiti potencijal vaše terase, posebno se fokusirajući na uredjenje biljkama i cvećem.

ESTETIKA I FUNKCIONALNOST

Kada započnete proces planiranja uređenja terase, važno je uzeti u obzir kako će se prostor koristiti i kakvu atmosferu želite da stvorite. Estetika i funkcionalnost, u svakom slučaju, moraju ići ruku pod ruku, kako bi se postigao željeni efekat.

MIKROKLIMATSKI USLOVI

Možda će vam zvučati čudno, ali svaka terasa ima svoje, specifične, mikroklimatske uslove koje morate uzeti u obzir prilikom izbora biljaka i cveća. Da li je vaša terasa izložena direktnom suncu tokom većeg dela dana ili je više zasenčena? Kako duva vetar na tom mestu? Ovi i mnogi drugi faktori će uticati na izbor biljaka koje će uspevati na vašoj terasi i na način na koji ćete organizovati prostor na vašoj terasi.

UREĐENJE TERASE: IZBOR BILJAKA I CVEĆA

Kada ste postali svesni mikroklimatskih uslova na vašoj terasi, možete početi sa odabirom biljaka i cveća i sa samim procesom uređenja terase. Razmislite o različitim bojama, teksturi i visini biljaka kako biste stvorili interesantan i raznovrstan prostor. Takođe, morate vodite računa o sezonskim karakteristikama biljaka koje ćete posaditi kako biste imali kontinuirani cvat tokom većeg dela godine.

UREĐENJE TERASE: BILJKE ZA SUNČANE TERASE

LAVANDA (Lavandula angustifolia)

Lavanda je mirisna, dekorativna višegodišnja biljka koja se veoma često koristi u vrtlarstvu. Karakteriše je uspravan rast i uski, listovi. Njeni cvetovi su obično ljubičaste boje, ali mogu biti i bele ili plave varijacije. Lavanda voli sunce i dobro drenirano zemljište. Otporna je na sušu i voli toplije klimatske uslove. Često se koristi kao ukrasna biljka u baštama, ali i kao izvor esencijalnog ulja koje se koristi u kozmetici.

  • Način sadnje: Lavandu je najbolje saditi u proleće, kada prođe opasnost od poslednjih prolećnih mrazeva. Sadnice lavande treba posaditi na sunčanoj poziciji u dobro dreniranu zemlju. Prilikom sadnje, obratite pažnju na razmak između sadnica, koji treba da bude oko 30-45 cm.
  • Vreme sadnje: Idealno vreme za sadnju lavande je kraj proleća ili početak leta, kada je zemlja dovoljno zagrejana.

RUZMARIN (Rosmarinus officinalis)

Ruzmarin je zimzelena biljka koja je poznata po svojim igličastim, mirisnim listovima i plavim cvetovima koji se pojavljuju tokom proleća i leta. Osim što je popularna kao začin u kuhinji, ruzmarin je i dekorativna biljka sa aromatičnim svojstvima. Ruzmarin, poput lavande, preferira sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Otporan je na sušu i voli topliju klimu, ali može podneti i umereno hladne temperature. Pored upotrebe u kulinarstvu, ruzmarin se često koristi kao ukrasna biljka u vrtovima i terasama, kao i u aromaterapiji i medicini.

  • Način sadnje: Ruzmarin se najbolje razmnožava putem sečenja ili kupovinom već formiranih sadnica. Sadnice ruzmarina treba posaditi na sunčanoj poziciji u dobro dreniranu zemlju. Dubina sadnje treba da bude oko ista koliko i saksija u kojoj je bila sadnica.
  • Vreme sadnje: Ruzmarin se može saditi tokom proleća ili ranog leta, kada prođu poslednji mrazevi i kada je zemlja dovoljno zagrejana.

RUŽE (Rosa spp.)

Ruže su kraljice cveća, poznate po svojim prelepim cvetovima i bogatim mirisima. Postoji veliki broj sorti ruža sa različitim bojama, oblicima i veličinama cvetova. Ruže preferiraju sunčane pozicije i bogato, dobro drenirano zemljište. Potrebno im je redovno zalivanje i đubrenje kako bi ostale zdrave i bujne. Ruže se često koriste kao ukrasne biljke u vrtovima, ali i za uređenje terase ili balkona. Takođe se koriste u buketima i aranžmanima kao simbol ljubavi i lepote.

  • Način sadnje: Ruže se najčešće sade dok su u stanju mirovanja, bez lisne mase. Ruže treba posaditi na sunčanoj poziciji u dobro dreniranu, plodnu zemlju. Dubina sadnje zavisi od tipa ruže, ali obično se sade tako da koren bude pokriven, a deo stabljike ostane iznad zemlje.
  • Vreme sadnje: Najbolje vreme za sadnju golih korenova ruža je u proleće ili jesen, dok je zemlja još topla i vlažna, ali nije prehladna ili previše vlažna.

GERANIJUM (Pelargonium spp.)

Geranijum je popularna cvetna biljka sa atraktivnim cvetovima u različitim bojama, uključujući crvenu, roze, belu i ljubičastu. Karakteriše ga gusto lišće i obilan cvetni izdanak. Geranijum preferira sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Otporan je na sušu i voli višu temperaturu. Vrlo često se koristi kao ukrasna biljka u baštama, saksijama i balkonskim kutijama zbog svojih bogatih cvetova i otpornosti na sušu i visoke temperature.

  • Način sadnje: Geranijumi se mogu razmnožavati putem semena, sečenjem ili kupovinom već formiranih sadnica. Sadnice geranijuma treba posaditi na sunčanoj ili delimično zasenčenoj poziciji u dobro dreniranu zemlju. Dubina sadnje treba da bude ista koliko i saksija u kojoj je bila sadnica.
  • Vreme sadnje: Geranijumi se obično sade tokom proleća, kada prođu poslednji mrazevi i kada je zemlja dovoljno zagrejana.

SUKULENTI (npr. Echeveria, Sedum, Crassula)

Sukulenti su biljke koje skladište vodu u svojim debelim listovima ili stabljikama kako bi preživeli sušne periode. Postoje različite vrste sukulenata sa različitim oblicima, bojama i teksturama. Sukulenti preferiraju sunčane pozicije i dobro drenirano zemljište. Otporni su na sušu i često se gaje kao unutrašnje ili spoljašnje biljke. Koriste ih i kao ukrasne biljke u baštama, na terasama i unutrašnjosti stanova i kuća zbog svoje neobične lepote i vrlo lakog održavanja.

  • Način sadnje: Sukulente se mogu razmnožavati putem semenki, sečenja ili deljenjem starijih biljaka. Sadnice sukulenata treba posaditi u dobro dreniranu zemlju, kao i u saksije ili kontejnere sa odvodima za vodu na dnu odabranih posuda. Dubina sadnje zavisi od vrste sukulenta.
  • Vreme sadnje: Sukulenti se mogu saditi tokom cele godine, ali je najbolje izbegavati ekstremne vremenske uslove kao što su vrlo visoke ili veoma niske temperature, ili periode jakih padavina. Najbolje vreme za sadnju sukulenata je tokom proleća ili u ranu jesen, kada su temperature blage.

ARANŽIRANJE BILJAKA I SVEĆA

Kada ste odabrali biljke i cveće, vreme je da razmislite o njihovom aranžiranju na terasi. Kombinovanje različitih biljaka može stvoriti veoma dinamičan i živopisan prostor. Razmislite o postavljanju visokih biljaka na krajeve terase kako biste stvorili prirodnu ogradu ili intimni kutak, dok niže biljke mogu biti raspoređene duž unutrašnjih ivica ili u saksijama duž centralnog dela terase. Dodavanje dekorativnih elemenata poput kamenja, fontana ili visećih korpica takođe može doprineti poboljšanju kompletnog utiska.

ODRŽAVANJE I NEGOVANJE BILJAKA I CVEĆA

Nakon što je uređenje terase završeno, važno je posvetiti se nezi biljaka kako bi ostale zdrave i jedre. To uključuje redovno zalivanje, đubrenje prema njihovim potrebama, kao i uklanjanje mrtvih listova i cvetova kako bi se podstakao rast novih. Uređenje terase u proleće može biti izuzetno kreativan i inspirativan proces. Pravljenje različitih kombinacija biljaka i cveća sa pažljivo osmišljenim aranžmanima može pretvoriti vašu terasu u pravu oazu lepote i mira. Posvetite vreme planiranju i istraživanju kako biste stvorili prostor koji odražava vašu individualnost i stil, i uživajte u svakom trenutku provedenom na vašoj prelepo uređenoj terasi.

Svakog proleća, Beograd je domaćin zanimljive sajmske manifestacije. Saznajte zašto bi trebalo da posetite sajam hortikulture i kako vam to može pomoći pri uređenju terase ili bašte.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.