Opremanje i uređenje apartmana uz  promenu stolarije

април 8, 2024
Opremanje i uređenje apartmana uz promenu stolarije

Iako nam je svima stresi sama pomisao uređivanja i renoviranja apartmana, najviše zbog visokih troškova koji uz to sve idu, nekada je neophodno napraviti to ulaganje, odnosno investiciju. Zašto kažemo investiciju – pa jednostavno, ako imate apartman koji izdajete, svakako ćete od njega moći više da zarađujete ako je on lepo uređen, nov i dobro opremljen. Još neke stvari utiču na to da vam apartman ne bude izdatak već nešto što će doneti profit. Konkretno ovde govorimo o tome koliko je stolarija važna, ne samo za izgled nekog prostora već i za njegovu funkcionalnost.

Novo vreme, novi standardi

Kako mnoge stvari u raznim oblastima ljudskih delatnosti idu u smeru održivosti i zaštite životne sredine, tako se polako menjaju i navike, odnosno načini na koji se neki poslovi obavljaju. I dok je u pogledu stolarije nekada bilo popularno i jedino moguće drvo kao materijal koji se koristi za izradu prozora i vrata, danas se koriste neki drugi materijali – koji štite životnu sredinu tako što nema seče šuma u te svrhe, i tako što se koriste materijali koji su dobri izolator. Dakle – ušteda je prava reč – i prirodnih resursa i energije koja se crpi iz prirode.

Materijali koji se danas koriste za izradu stolarije

Kada biste krenuli u pretragu po internetu o stolariji, naišli biste najčešće na dve vrste stolarije – alu i pvc, a prilično ređe drvenu stolariju. Alu ili aluminijumska stolarija je jedna od najtraženijih vrsta stolarije na tržištu, pa i najskuplja, što duguje svom dugom veku trajanja, svojoj izdržljivosti, pa i svom izgledu. Nasuprot njoj stoji pvc stolarija – stolarija koja je možda manjeg kvaliteta od alu, ali i te kako dobra u pogledu izolacijskih karakteristika. To mnogi smatraju presudnim, pa odluka pada baš na nju. Ipak , i jedna i druga vrsta imaju svoje specifičnosti koje ih usmeravaju na različitu upotrebu – alu se koristi za veće površine, gde je važno da stolarija bude lagana, dok se pvc koristi za unutrašnje prostorije, recimo.

Alu prozori, cena se jednostavno može izračunati i bez majstora

Da se vratimo na situaciju u kojoj vašem apartmanu treba nova stolarija, pa i ostalo uređivanje. Voleli biste da odmah znate koliko to košta – da biste mogli da napravite plan kako da sve radove izvedete dok ne počne sezona izdavanja apartmana. Zakazivanje majstora danas je prava umetnost, u nekim slučajevima i pitanje sreće, pa je korisno da neke stvari možemo uraditi i sami. Tako se kad su u pitanju alu prozori cena može izračunati i korišćenjem alata na sajtu proizvođača stolarije – a to je kalkulator cena. Jedino što je potrebno da vi uradite jeste da prema datim jasnim uputstvima izmerite postojeću stolariju i otvore, da izaberete željenu stolariju, to unesete u kalkulator – i dobićete prilično preciznu cenu stolarije.

Pomoć u izboru proizvođača i vrste stolarije

Svakako vam najbolje savete o stolariji mogu dati oni koji se dugo bave proizvodnjom i ugradnjom – iskustvo u korišćenju različitih vrsta značajno je da se određena vrsta stolarije preporuči za specifične potrebe. To koliko će profili biti debeli, odnosno kakav će ispun biti i od kojih slojeva se sastoji najčešće nije nešto o čemu razmišljamo – više smo usredsređeni na to kako će stolarija izgledati i uklopiti se u postojeći ambijent. Proizvođači i raspitivanje o tome ko je kakav i ko nudi veće garancije svakako neće biti naodmet – jer postoje oni koji su bolji i koji su manje dobri u pogledu kvaliteta. Sigurno ne biste ulagali u stolariju svakih par godina – zato je važno i napraviti malo veće ulaganje u početku koje će dugo trajati i isplatiti se.

Dobre strane aluminijumske stolarije

Čvrstoća, stabilnost i lakoća – to je ono što karakteriše alu stolariju i što je arhitekte često preporučuju kada se neki objekat gradi ili renovira. Ako imate, recimo, cele zidove u staklu, alu okviri će biti najbolji izbor. Takođe, za spoljnu stolariju je kao stvoren jer je otporan na sve vremenske uslove, ne rđa, ne oštećuje ga toplota i ne deformiše se pod tim uticajima. Staklo u kombinaciji sa alu okvirima predstavlja drim tim za dobru izolaciju i tokom zimskim i tokom letnjih meseci – štedi energiju potrebnu za zagrevanje i hlađenje prostorije, što je kod apartmana naročito važno. U pogledu estetike, ne postoji stolarija koja se bolje uklapa u svaki ambijent i stil prostorije, ali i spoljašnjosti objekta u kom se apartman nalazi. Svaki prostor sa ovom vrstom stolarije izgleda moderno, luksuzno i na kraju krajeva sigurno. Sa sistemima zaštite koji se mogu na takvu stolariju ugraditi, dobijate sve što je od stolarije jednom apartmanu potrebno.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.