Saveti za izbor materijala za završne radove u građevinarstvu

јануар 24, 2024
Saveti za izbor materijala za završne radove u građevinarstvu

U toku gradnje jednog objekta učestvuje mnogo faktora koji će kasnije govoriti i dokazivati o tome koliko je kvalitetno urađen „posao“, kakvi su se materijali koristili, da li su iskorišćeni svi mogući pozitivni aspekti sa stanovišta arhitekture i građevine. Sama gradnja ima jako dugačak proces i mnogo faza koje se prelaze da bi jedan objekat dobio svoj konačni oblik i svoju namenu. Završeni radovi predstavljaju ključni korak u stvaranju prostora koji odražava funkcionalnost, estetiku i dugovečnost. Iz tog razloga je od ključne važnosti koji materijal za završne radove u građevinarstvu se bira, postavlja i daje sve one najbitnije karakteristike jednom objektu.

Pravilan odabir materijala igra ključnu ulogu u postizanju ovih ciljeva. Sve je važno, od toga koji će se stiropor odabrati, pa sve do same boje za zidove, odnosno njenih kvaliteta i karakteristika. Zato ćemo se i pozabaviti različitim vrstama, koji je to materijal za završne radove u građevinarstvu dostupan, kako ga je najbolje birati kako bi se dostigao željeni, ali i potreban kvalitet.

Vrste materijala za završne radove

Sama gradnja zahteva ogroman broj različitih materijala, međutim, kada je u pitanju materijal za završne radove u građevinarstvu, onda je moguće uraditi jednu grubu podelu na izolacione materijale, krovni materijal, podne i zidne obloge. Naravno, uvek će u ovkiru njih imati još mnogo drugih materijala, ali ove četiri vrste su najvažnije kada govorimo o postizanju kvaliteta i urednosti gradnje.

Najvažniji deo svakog prostora, bilo da je životni ili poslovni, jeste izolacija. Izolacioni materijali su različiti, a njihova funkcija je jednostavna, očuvanje prostora od vlage, spoljašnjih uticaja, održavanje temperature u prostoru stabilnom i na kraju, međutim možda i najvažnije, očuvanje gradnje što dugovečnijom. Glavni delovi ovog materijala jesu uglavnom stiropor, mineralna vuna i poliuretanska pena. Stiropor predstavlja lagan materijal koji se široko koristi za termičku izolaciju zidova i plafona, u cilju smanjenja energetskih troškova i povećanja komfora i udobnosti prostora. Mineralna vuna je tu kao efikasni izolacioni materijal za završne radove u građevinstvu koji pruža i zvučnu izolaciju, ali i povećava otpornost na vatru. Poliuretanska pena se, pak, koristi za izolaciju prostora sa složenijim oblicima i uglovima. Ovo su tri glavna materijala koji se koriste u građevini, kada je izolacija u pitanju, a pravilnim odabirom se postiže i njihova potpuno koristljivost.

Uz izolaciju, krovni materijal za završne radove u građevinarstvu jedan je od ključnih za zdravlje objekta koji se gradi. Prvo šta uvek dolazi na odabir jeste crep, kao tradicionalni i estetski prihvatljiv materijal koji je očekivan najpre zbog svog kvaliteta i dugovečnosti. Međutim, osim crepa kao materijala za krovove i njihovo pokrivanje, tu su i šindre, koje su pogodne za krovove sa nagibom, uz pružanje dobre izolacije, kao i metalni  pokrivači koji su vrlo laki i otporni, a veoma izdržljivi.

Kada govorimo o podnim oblogama, onda je stvar prilično jasna. U najvećem broju slučajeva odluka je na pločicama, parketima i laminatima. S obzirom na namenu prostora onda se postavlja i odgovarajuća podna obloga, pa je ovde uvek odabir prema nameni i prema faktorima koji vladaju, kao što je vrsta grejanja i slično. Isto važi u suštini i za zidne obloge, s tim što postoje materijali za završne radove u građevinstvu poput gipsa i gipsanih ploča koje se koriste zarad postizanja bolje izolacije, pregrađivanja postojećeg objekta i tako dalje.

Posebni aspekti na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira materijala za završne radove

Biranje materijala nikada nije lak posao, u bilo kojoj fazi gradnje ili renoviranja. Međutim, voditi se isključivo kvalitetom kao određenim kriterijumom nije dovoljno, jer kvalitet nije samo termin, već karakteristika koja se dobija dokazivanjem različitih aspekata materijala za završne radove.

Jedan od tih aspekata jeste trajnost. Materijali za završne radove u građevinarstvu treba da budu izdržljivi i otporni na habanje, jer samo na taj način ostaju u mogućnosti da održe kvalitet koji postoji od starta. Trajan materijal jeste kvalitetan materijal. Aspekt koji ne sme da se zanemari, posebno ne u savremenom dobu, jeste estetika. U skladu sa dizajnom prostora, odabir boja, tesktura i oblika igra ključnu ulogu u stvaranju atraktivnog izgleda. Pored toga, tu je i održavanje. Veoma je važno da odabrani materijali budu lakši za održavanje, od čišćenja do servisiranja, čime se produžava njihova funkcionalnost, pa tako i trajnost. I za kraj, veoma važan aspekt, možda i najvažniji današnjice i savremenog života, a to je ekološka prihvatljivost. Održivi i reciklirani materijali doprinose očuvanju životne sredine, a s obzirom na to u kakvim problemima se životna sredina nalazi, bitno je da svaki pojedinac da svoj maksimum, koliki god on bio.

Pravilan izbor materijala za završne radove ugrađuje funkcionalnost, estetiku i dugotrajnost u svaki prostor. Raznolikost materijala pruža širok spektar opcija, ali ključ je pažljivo razmatranje specifičnih potreba prostora. Kada se spoje specifičnost jednog prostora sa pravim odabirom materijala, onda se dobija objekat koji je potpuno koristan u svojoj svrsi i čija će namena biti dugotrajna.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.