MAŠINE ZA SUŠENJE VEŠA- VODIČ ZA KUPOVINU

март 25, 2024
mašine za sušenje veša

Pre nego što se posvetimo vrstama mašina za sušenje veša bilo bi dobro da se pozabavimo temom energetske efikasnosti i povezanosti sa kupovinom veš mašine. Dakle, šta je to energetska efikasnost?

Energetsku efikasnost možemo posmatrati iz dva ugla. Jedan ugao bi bilo ponašanje korisnika, a drugi ugao se odnosi na uređaje. Pod pojmom ponašanje se misli na odnos ljudi prema potrošnji energije i njihovo ponašanje i mere koje preduzimaju u pogledu uštede energije.

Ugao gledanja koji se odnosi na uređaje, pa i mašine za sušenje veša, se tiče energetske efikasnosti uređaja. Energetski efikasan uređaj je onaj uređaj koji ima visok koeficijent korisnog dejstva, a to znači onaj uređaj koji ima male gubitke prilikom pretvaranja jednog oblika energije u drugi.

Energetski razredi su ključni faktor prilikom odabira mašine za sušenje, jer direktno utiču na potrošnju energije, pa samim tim i na dugoročne troškove. Mašine sa višim energetskim razredima (A++ i više) su energetski efikasnije, što znači manju potrošnju energije i manje račune za struju tokom upotrebe. Pri izboru mašine za sušenje veša, trebalo bi obratiti pažnju na energetski razred kako bi se osigurala uštede energije i novca.

Vrste mašina za sušenje veša

Postoje tri vrste mašina za sušenje veša, koje su najzastupljenije na tržištu, kada govorimo o mašinama koje se koriste u domaćinstvu:

VENTILACIONE MAŠINE ZA SUŠENJE VEŠA

To su mašine sa odvodom i one su jednostavne konstrukcije. Ove mašine koriste grejače za zagrevanje vazduha i izvlačenje vlage iz veša. Potrebno je obezbediti odvod za ovaj tip mašine, pa je idealna lokacija za nju kupatilo (idealno je uklopiti mašinu pri renoviranju i uređenju kupatila), ili kuhinja, ako postoji priklučak za odvod.

KONDENZACIONE MAŠINE ZA SUŠENJE VEŠA

Kondenzacione mašine, vodu koju izdvoje tokom procesa sušenja, skladište u posebnu posudu. To znači da ovakvim mašinama nije potreban priključak na odvod, jer posudu sami praznite, pa takvu mašinu možete smestiti u bilo koji deo stana ili bilo koji prostor, pa i u podrum.

MAŠINA ZA SUŠENJE VEŠA SA TOPLOTNOM PUMPOM

Princip rada ovog tipa mašina je zasnovan na sistemu u kome vazduh neprestano kruži, zagreva se i hladi. Prilikom sušenja koristi toplotnu pumpu pomoću koje više štedi energiju u odnosu na prethodna dva navedena modela sa električnim grejačima. Ovaj tip mašine ima veliku energetsku efikasnost. Zahvaljujući tome, cena je i viša. Iako je početno ulaganje je možda veće, sigurno je isplativije na duže staze od bilo kog drugog tipa mašine.

Veoma je važno i kog proizvođača odabrati. Na našem tržištu je izbor zaista veliki (Gorenje, Candy, Beko, Miele, Bosch i td). Pri izboru proizvođača treba obratiti pažnju na energetski razred, dužinu važenja garancije, servisnu mrežu i, naravno, lične preferencije. Srećna kupovina.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.