Kako opremiti kupatilo po meri svih članova porodice?

фебруар 22, 2023
kupatilo po meri

Kada se govori o opremanju kupatila, najviše pažnje, čini se, obraćamo na estetiku. Da pločice budu lepe, da kupatilski nameštaj bude moderan i u aktuelnim bojama, da sanitarije budu savremenih oblika. U svemu tome, često se zanemaruju funkcionalnost i prilagođavanje kupatilskog prostora potrebama onih koji će ga koristiti.

O čemu treba razmišljati

Pre svega, treba da budemo svesni prostora kojim raspolažemo. To se naročito odnosi na manja kupatila, gde se gotovo sve stvari moraju uklapati jedne uz druge. Nije isto, naravno, opremati manja ili veća kupatila, mada i jedna i druga ponekad nije lako opremiti. Ipak, pre svega  i za jedna i za druga kupatila važi da se osnovni radovi moraju obaviti besprekorno, a oni se tiču hidroizolacije. Da bi sve što postavimo u kupatilo moglo da se savršeno uklopi, potrebno je da podloga za pločice bude dobra, da bi i sve ostalo moglo da legne, a da se pri tom ništa ne ošteti, i da dugo traje. 

Pločice uvek tema broj jedan

Pločice su onaj segment koji dolazi nakon hidroizolacije, jer su i one na neki način zidne i podne obloge. Različite vrste pločica, različitih proizvođača, domaćih i stranih, raznolikih boja, dezena i dimenzija – čini se da je ogroman problem napraviti pravi izbor. Međutim, uz to je mnogo bitno i odabrati odgovarajući lepak za pločice. I sad, naravno, pomišljate da ne morate vi o tome da razmišljate, to će majstor koji ih bude postavljao. E tu smo došli do mnogo većeg problema – naći slobodnog, iskusnog i pouzdanog majstora. To je naročito teško ako imate posebne želje i zamisli, ili pak ako ste odabrali izrazito skupe pločice, sa čijim ukrajanjem ne sme biti greške pa ih se mnogi keramičari pribojavaju. 

Odabir sanitarija sa posebnim akcentom na kade za kupatilo

Dilema koja se javlja nakon biranja pločica, i teškoća oko pronalaženja majstora, jeste izabrati kupatilske sanitarije. Lavabo i ve-ce školjke nisu možda toliko zahtevne koliko su to kade. Zapravo, uopšte nije lagan zadatak odabrati kade za kupatilo, posebno kada se u obzir uzme to koliko ima opcija, gde nas često povede izgled umesto funkcionalsnosti. A treba odabrati onakvu koja će zadovoljiti potrebe svih ukućana, i kod njih je najviše potrebno gledati da svima odgovara. Kako se za renoviranja i opremanja stanova odlučuju najčešće mladi parovi sa decom ili budući roditelji, kupatilo treba prilagoditi potrebama koje takav sastav porodice i zahteva. Ipak, mnogi o tome ne razmišljaju pa se kasnije pokaju što nisu sebi olakšali. Evo konkretnog primera. Porodica sa bebom ili malom decom. Kupanje beba u najmlađem uzrastu podrazumevaobično plastičnu kadicu, a kasnije kupanje u kadi. Nije teško zaključiti – za takve situacije je najzgodnije imati klasičnu kadu. Ipak, one zahtevaju prostor, a njega nam uglavnom manjka, tako da su danas mnogo češće tuš kabine. I one imaju svoju dobru stranu, i mnogo su lakše za korišćenje i onima koji se malčice otežano kreću, što dolazi u nekim poznijim godinama. 

Visina lavaboa, baterije za kupatilo i polica i ormarića

Kada govorimo o najmlađim ukućanima, nije baš da im se predmeti u kupatilu stopostotno prilagođavaju. Naime, uz dodatke kao što su steperi i adapteri za ve-ce školjke nie ni potrebno postavljati nešto niže elemente. S druge strane, i oni brzo rastu pa to u nekom trenutku postaje nepotrebno. Takođe, biraju se i baterije za kupatilo kojima je lako rukovati. Ako se radi o kupatilskom nameštaju, obično se radi u nekim standardnim dimenzijama, a ako se prave police ili plakari po meri, to može biti i nešto prilagođenije. Kupatilo je odlično mesto za skladištenje peškira, veša, pidžama, posteljine… zato nije zgoreg iskoristiti svaki slobodan kutak, i na taj način rasteretiti ormane u sobama. S druge strane, zgodno je stvari tog tipa imati uz sebe u kupatilu.

I kada svi dele isto kupatilo, neka svakome bude prijatno

Za kupatilo je praktična stvar kada su vam sve potrebne stvari nadohvat ruke, u čemu vam pomažu razne police i organajzeri. S druge strane, kada su mališani korisnici kupatila, nije loše taj prostor malo uveseliti. To se radi različitim šarenim momentima, koji pomažu u tome da deca neke osnovne higijenske navike ne shvataju kao obavezu i nešto što im roditelji nameću već kao igru. Kupatilo je mesto u kom je potrebno da se posebna pažnja posveti bezbednosti, zbog vlage i klizanja, pa je potrebno opremiti se i zaštitnim dodacima.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.