Izletišta u okolini Beograda

август 8, 2018
izletišta u okolini beograda

Iako je Beograd postao jedna od centralnih turističkih destinacija, posebno za mlade, još jedna grana turizma se značajno razvila poslednjih godina a to je izletnički turizam, odnosno izletišta u okolini Beograda.
Posete salašima, rekama, jezerima, organizovani događaji i prelepa priroda, kao i brojne planine, etno restorani, festivali, posete okolnim gradovima…

Smeštaj u Beogradu odavno više ne podrazumeva samo posetu centru grada. Kada pronađete svoj apartman u Beogradu, pronašli ste i svoj dom i bazu za istraživanje čitavog jednog sveta i lepota. Ovo važi jednako za turiste koji dolaze u Beograd u smeštaje na dan ili dva, koliko i za sve nas koji u njemu živimo. Bar vikend je idealno vreme za istraživanje izletišta oko Beograda.

Evo par ideja.

Kuda ići?

Bilo da volite šume, jezera ili reke, Beograd i njegova okolina nude sve.

Šume Beograda

Košutnjak

Topčider

Zvezdarska šuma

Miljakovačka šuma

Bojčinska šuma

Lipovička šuma

Šuplja stena

Izleti na reke

Lido (Zemun)

Veliko ratno ostrvo

Zabran Obrenovac

Bela stena (Dunav)

Besni fok

Brestovik

Jezera oko Beograda

Jezero Trešnja

Jezero Pariguz

Bela reka (Ripanj)

Duboki potok (Barajevo)

Markovačko jezero

Čenta

Ove lokacije su idealne kako navodi sajt turizam.bg-info.org. Ovaj sajt nam savetuje i da posetimo opštine Surčin, Grocku i Barajevo.

Surčin

Do Bojčinske šume i surčinskih sela Jakovo, Progar i Boljevci može da se stigne za pola sata nekim od gradskih autobusa. Ljubitelji reke do ovih mesta mogu da se zapute i brodićem jer je u svakom od sela na obali Save nasut pesak, uređena plaža i napravljeno pristanište. Da u surčinskim izletištima nikom ne bi bilo dosadno, u dubokoj hladovini Bojčinske šume celo leto su koncerti, a po salašima i kolibama tamburice.

Grocka

Brodićem može da se stigne i do Grocke. Sa 24 kilometara dunavske obale ona predstavlja raj za ribolovce, dok lovci mogu da se zabave u lovištima bogatim sitnom divljači. Na vrhu Brestovika je fenomenalan vidikovac na kome može da se kupi voće jer je Grocka pre svega voćarski kraj. Samo naselje je interesantno zbog 14 kuća pravljenih krajem 18. veka.

Barajevo

Prepuna srna, zečeva, fazana i jarebica, Lipovička šuma u Barajevu, kraj poznat po pevačicama i kafanama na Ibarskoj magistrali, mami lovce, a Markovačko jezero kod Mladenovca privlači ribolovce.

Omiljeni dnevni izleti oko Beograda

Popularni izleti oko Beograda podrazumevaju Aranđelovac, Frušku goru, Novi Sad, Sremske Karlovce, Avalu, Kosmaj, ali i sve popularnije etno restorane i vile na rekama i jezerima.

Aranđelovac

Aranđelovac je grad i opština u Srbiji. Nalazi se u podnožju planina Bukulja i Venčac na oko 255 m nadmorske visine, na 76 km od Beograda. Opština obuhvata dve gradske i 18 seoskih mesnih zajednica. U samom gradu nalazi se Bukovička banja. Ono po čemu je Aranđelovac najpoznatiji je blagotvornost kisele vode kojom je još 1811. godine svoje zdravlje krepio Dositej Obradović.

Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru, a početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode „Knjaz Miloš“ da bi se kroz decenije punjenja ova voda okitila najvišim međunarodnim odličjima za kvalitet. Kada se pomene voda ne može se zaobići ni velelepni park Bukovičke banje koji se prostire na površini od 21,5 ha sa stalnom postavkom mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora, nastalih u tridesetogodišnjem postojanju međunarodne smotre umetnosti Mermer i zvuci koja pored mermernih skulptura organizuje i manifestaciju „Svet keramike“, a organizuje i pozorišne predstave, koncerte i folkorne priredbe. Sve manifestacije obavljaju se na letnjoj otvorenoj sceni ili u prelepoj „Sali kneževa“ hotela „Staro zdanje“, građevine stare preko 150 godina, koju gradu podari dinastija Obrenović. U parku se nalazi i paviljon knjaza Miloša i nekoliko izvora mineralne vode koja se u banjskom lečilištu koristi zajedno sa glinom za lešenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatolibijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povrede lokomotornog sistema.

Fruška gora

Fruška gora (mađ. Tarcal, lat. Alma Mons) je ostrvska planina u Sremu. Najveći deo Fruške gore se nalazi u Srbiji (u Vojvodini), dok mali deo zalazi u istočnu Hrvatsku, u Vukovarsko-srijemsku županiju. Prostire se na dužini od oko 75 km, širine je od 12 do 15 km i zahvata površinu od 25.525 km². Fruška gora je 1960. godine proglašena nacionalnim parkom i time je postala prvi nacionalni park u Srbiji. Najviši vrh je Crveni Čot (539m), a ostali značajni vrhovi su Stražilovo (321m), Iriški Venac (451m), Veliki Gradac (471m) itd.

Fruška gora se nalazi svega 30 km od Novog Sada.

Idealno za porodice sa decom, ali i starije.

Jedan vikend nije dovoljan da obiđete sve znamenitosti Fruške gore, imajući u vidu da se na njoj nalazi 16 manastira, nacionalni park i nekoliko vrhova i izletišta vrednih pažnje – Stražilovo, Iriški venac, Letenka, Brankovac i drugi. Ipak, pokušajte, možda i uspete da pregledate sve lepote ove vojvođanske planine. Ukoliko vam ostane vremena, možete posetiti i arheološke lokalitete u blizini – Gomolavu i Carsku palatu.

Naša preporuka je i recimo Vinarija Kovačević.

Bojčinska šuma

Bojčinska šuma je močvarana šuma pod zaštitom države na 18km od Beograda. Leži između naselja Progar, Boljevaca i Ašanje, u opštini Surčin. Pripada rejonu Obedske bare. Šuma služi kao izletište, sa brojnim sadržajima. U šumi u Surčinu dostupne su i trim-staza, škola jahanja,kao i „Bojčinska koleba“ koja nudi pravu srpsku domaću kuhinju.

Na raspolaganju su trim staza dužine 2 km sa 16 prepreka, vožnja fijakerom i jahanje na lipicanerima, konjičkog kluba „Bojčin”. Bojčinsko kulturno leto je kulturno-umetnički festival koji se održava od 2009. godine, svakog vikenda, i traje 5 meseci, od početka maja do kraja septembra.

Program se sastoji od poetskih večeri, pozorišnih predstava, muzičkih koncerata, na kojima se izvodi narodna muzika, rok, pop, diksilend, fado, džez i klasična muzika. Ulaz na Bojčinsko kulturno leto, za svaki program je besplatan, dok posetioci mogu da daju dobrovoljni prilog. Nedaleko se nalaze i salaš Stremen, manastir Fenek i ribnjak Živača.

Ako nemate samostalni prevoz može se stići i autobusom. Od Ledina, okretnice 71, polazi autobus 605 koji vodi kroz Surčin, Jakovo i Boljevce, pre nešto što stigne u Progar. U letnjoj sezoni, moguće je stići i brodićem javnog prevoza, koji polazi iz Bloka 45 i plovi Savom do Progara.

Nautičko selo

Nautičko selo ili takozvani “Biser na Savi“, kako nazivaju, prvo je nautičko selo u Srbiji, a nalazi se u Boljevcima nadomak Beograda. Kompleks od 16 kućica na vodi i marinom dodatno dočarava ovo mesto. Idealno je mesto za odmor, rekreaciju i ribolov. U nizu kućica nalazi se i restoran domaće kuhinje sa velikim izborom rečne ribe, a ceo dan i noć sa doručkom u kućici na reci košta 2.500 dinara.

Zbog visokog vodostaja proverite pre polaska da li se može stići do obale, ali svakako možete da piknikujete u prirodi. Za one koji nemaju kola, a voleli bi da se maknu sa vrelog betona autobus 71 na Zelenom venacu ili 601 kod Železničke stanice vode do Ledina gde je početna stanica linije 605 koja vozi do stanice, na oko 300 metara udaljene od Nautičkog sela.

Nešto dalje možete se odlučiti i za arheološka nalazišta na primer.

Zornića kuća

Na 30 km od Beograda nalazi se ovo mesto idealno za porodice sa decom.

Domaćinstvo nudi vrhunsku domaću hranu i pića, umetnički atelje, programe za decu, ali i uživanje u jahanju i mini zoo-vrtu. Građani prestonice u povratku mogu posetiti i Kosmaj ili Kamengrad. Razne vrste kafa ovde koštaju od 110 do 170 dianra, pivo od 130 do 220 dinara, čorbe od 180 do 220, razni specijaliteti od 850 do 1.500, porcija 10 ćevapa od 650 do 800, gotova jela od 300 dinara. Zornića kuća nudi i smeštaj.

Opustićete se ovde. 100%.

Romulijana

Romulijana je 10 km od Zaječara, idealno je mesto za porodice sa decom, posebno školskog uzrasta.

Arheološko nalazište rimske carske palate, uvršteno na UNESKO-voj listi svetske baštine, nešto je što bi vašem detetu moglo da probudi radoznalost i maštu, a doživljaj bi mogao da upotpuni odlazak do nešto severnije smeštenih Zlotskih pećina, od kojih je najpoznatija Lazareva, kao i obilazak Borskog jezera.

Cena ulaznice je 300 dinara.

Viminacijum

Na 15 km od Požarevca se nalazi Viminacijum.

Ovaj arheološki park je mesto gde mališani mogu naučiti mnogo toga o rimskim gradovima i vojnim logorima, a dalji put kroz istoriju našeg podneblja može vas odvesti i do Golubačkog grada – srednjevekovne tvrđave i spomenika kulture od izuzetnog značaja koji se nalazi u blizini. Predah možete napraviti na Srebrnom jezeru.

Cena ulaznice je 500 dinara.

A možda se na kraju dana odlučite samo da pobegnete iz grada i da se opustite u nekoj vili, pored reke.

Neki od predloga su recimo Vila Mila riverside u Smederevu, na samoj reci, ili neki od brojnih Belano apartmana blizu Ade Ciganlije, apartmani na Novom Beogradu ili luksuzni smeštaj u centru grada.

Uživajte, pronađite svoj novi pravac i stazu, i iskoristite vreme sa najbližima.

Vaš Belano

Renta stan Beograd

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.