Ada Ciganlija

март 31, 2018
Некатегоризовано
Ada Ciganlija

Beograd ima nebrojeno kutaka i oaza, ali ona po kojoj je Beograd apsolutno jedinstven jeste pre svega njegov dragulj nadomak centra grada – Ada Ciganlija.

Ada Ciganlija je rečno ostrvo na reci Savi u našem divnom Beogradu koja je veštačkim putem praktično pretvorena u poluostrvo. To je takođe i ime za susedno Savsko jezero nastalo pregrađivanjem Save i plaže na jezeru.

Ada Ciganlija je u prošlih nekoliko decenija doživela veliku transformaciju. Njena reputacija je prešla promenu od asocijacija vezanih za to da je bila mesto poznato po zatvoru i izvršenju smrtnih kazni do toga da je postala jedna izuzetno popularna višefunkcionalna rekreaciona i zabavna zona u Beogradu. Danas je Ada Ciganlija poznata po svojim plažama i sportskim objektima, koje tokom leta imaju preko 100.000 posetilaca tokom radnih dana i do 300.000 posetilaca vikendom.

 

 

Zbog svoje popularnosti Ada Ciganlija se često u žargonu naziva beogradskim morem, a poslednjih godina sa unapređenjem filtera i sistema, kvalitet vode i plaža je unapređen tako da to zapravo tako i deluje. Upareno sa udobnim ležaljkama, ljuljaškama, prostorima za peškire i suncobrane za one koji vole da donesu svoju opremu, na Adi Ciganliji tokom leta možete praktično letovati, zabaviti se, jesti kvalitetnu hranu i uživati uveče u klabingu i dobrom provodu. Sve na jednom mestu.

Plaža oko Savskog jezera smatra se jednom od najvećih i najlepših plaža na veštačkim jezerima u Evropi. Voda Savskog jezera je toplija od rečne i čistija i jezero je pogodno za masovnu rekreaciju.
Zbog čistoće i mirnoće vode, samo Savsko jezero se često koristi za raznovrsna takmičenja. Veoma popularni su plivanje, veslanje, kajak, vaterpolo, skokovi u vodu, jedrenje na dasci i drugi sportove, pa se ovde održavaju i svetska i domaća prvenstva.

 

Ada Ciganlija

 

Ime Ade Ciganlije

Neki hroničari naziv ovog ostrva pronalaze u složenici keltskih reči singa (ostrvo) i lia (podvodno zemljište), pa se tako došlo do reči singalija od koje će u kasnijoj transkripciji nastati reč ciganlija. Ada je kao retko prirodno bogatstvo bila zapažena još od Karađorđa i kneza Miloša Obrenovića, pa je 1821. proglašena za državno dobro, što je i danas. Donja i gornja pregrada na rukavcu reke Save izgrađene su 1967. godine, pa je tako Beograd dobio jedinstveno jezero, dugo 4,2 km, sa prosečnom širinom 200 m, i dubinom 4-6 m. U dane letnje sezone dnevno se ovde kupa ili na drugi način rekreira i do 300.000 posetilaca. Ukupna površina Ade Ciganlije, sa Adom Međicom i akvatorijumom, iznosi 800 hektara.

Flora i fauna Ade Ciganlije

Ada Ciganlija je nesumnjivo jedan od centralnih ekoloških punktova, jer zahvaljujući blagotvornoj kombinaciji uticaja vodenih površina i šumskih kompleksa Ada ima neobično specifičnu mikroklimu, koja se odlikuje povećanom vlažnošću vazduha i nešto nižim letnjim dnevnim temperatirama u odnosu na ostale delove grada. Glavna klimatogena vegetacija Ade su hrastove i brestove šume.

Sredinom prošlog veka ona je bitno obogaćena unošenjem američke topole i zelenog jasena. Najdivljiji delovi prekriveni su nekultivisanom vegetacijom, što otežava prolaz, ali i podstiče istraživačku strast i avanturistički duh poluostrva. Ada Ciganlija obiluje životinjskim svetom, pri čemu su najbrojnije zajednice ptica, posebno divljih pataka i galebova, ali i fazana i prepelica. Ada je, takođe, jedno od retkih „gradskih“ mesta gde još uvek u prirodi možete videti srnu, ili zeca.
(izvor:beograd.rs)

Ada Ciganlija kao nova Ibica

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje Čukaričkog rukavca, u okviru kojeg bi ponovo mogla da bude razmatrana rekonstrukcija i modernizacija marine na Adi Ciganliji.

 

 

“Potrebno je da se preispita Idejni projekat jedinstvenog kompleksa marine, koji je urađen 2003. godine, zbog činjenice da je urađen pre 14 godina, kao i da je nautički turizam danas na drugim principima i kategorijama plovila”, stoji između ostalog u konkursnoj dokumentaciji.

Pored već postojeće infrastrukture, ne čudi činjenica da će i ovi noviteti doprineti interesovanju za apartmane oko Ade Ciganlije. Interesovanje vlada ne samo među rekreativcima i posetiocima tokom letnjih meseci, već i među mladima, grupama, kao i onima koji žele lagan i zabavan odmor.

Posebno je panorama Ade dobila izgradnjom Mosta na Adi, pa je pored čuvenog mini Stonhendža, ovaj deo postao idealno mesto kao pozadina vaših slika za pamćenje i razglednica iz Beograda. Takođe je pristup ovom delu grada znatno olakšan, tako da je upravo ovo lokacija mnogih rekreativaca, trkača, biciklista i drugih.

belano apartmani stan na dan

Mesto za proodice, za mlade, za Beograđane, njegove posetioce, turiste i sve druge. Mesto za ljubav. Mesto za provod. Mesto jedinstveno beogradsko. Ada Ciganlija.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.