Dizajn enterijera i smeštaja u Beogradu

септембар 4, 2018
diznajn enterijera

Kada je reč o dizajnu enterijera, prvo što nam najčešće pada na pamet jesu boje, nameštaj, detalji, možda cveće ili dekor. Ali postoje oni faktori koje previđamo i pri iznajmljivanju stanova na dan, dva ili mesečnom nivou, i pri kupovini stanova u Beogradu ili ma gde god da se odlučujemo na ovaj važan korak. Bilo da vas interesuje jeftin smeštaj, ili luksuzni apartman, ima nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju, a koje se ne vide ni na jednoj slici i ne pišu ni u jednoj brošuri. Mi garantujemo da Belano pazi na vas i u ovom smislu, a evo liste.

 

1. Buka

 

Buka je jedan od najvećih stresora, naročito u gradu i okolini prometnih gradskih zona. Od nje strada san, mir, kao i opšte stanje organizma. Buka je svaki neželjen zvuk. Ova definicija proširuje se napomenom da podrazumeva i štetno delovanje zvuka na ljudski organizam.

U zakonu definicija je nešto drugačija i glasi da buka u životnoj sredini jeste neželjen ili štetan zvuk. Pod ovim se po pravilu podrazumevaju jaki zvuci koji dovode do oštećenja organa sluha, povećanja krvnog pritiska i sl, nasuprot neželjenom zvuku koji se po pravilu odnosi na zvuke male jačine. Buka se u objektima meri na najmanjoj udaljenosti 1 m od zidova i 1,5 m od prozora, a na visini od 1,2 do 1,5 m od poda, i to kada su prozori i vrata zatvoreni. Buka u pojedinim prostorijama unutar stana, bolničkim sobama, prostorijama za odmor dece, učenika i spavaćim sobama domova za boravak starih lica i penzionera i hotelskim sobama, meri se na jednom mernom mestu.

 

 

Iz izvora u zgradi i izvan zgrade, dozvoljen nivo buke je između 30 i 40 dB. Ovo se odnosi i na apartmane, hotelske sobe, javne površine i druge objekte, a kako je propisano Pravilnikom o dozvoljenom nivou buke u životnoj sredini.

 

2. Temperatura

 

Ono što je takođe esencijalno jeste temperatura smeštaja. Dobro opremljen stan pokriva sve situacije, leti i zimi, međutim loše instalacije, slabo grejanje ili pak nepostojanje klima uređaja značajno mogu uticati na komfor i iskustvo kako vašeg boravka u smeštaju, tako i u apartmanu pa i nekog od najboljih hotela u Beogradu.

Optimalna temperatura za boravak je oko 20 stepeni, a postoje brojne prodavnice opreme za rashlađivanje i klima uređaja koje možete primeniti za svoj privatni ili poslovni prostor.

Šta još treba znati?

  •   Najzdravija unutarašnja klima je negde na 50% relativne vlažnosti i 20° C sobne temperature
  •   Vlaga ne bi trebalo da padne ispod 30%
  •   Neke vrste plesni i buđi razmnožavaju se već kod 70% vlage
  •   Više od 80% vlage kod dužeg vremenskog razdoblja neizostavno će dovesti do stvaranja buđi i plesni

 

3. Red i manje je više

 

Skladno uređenje doma prema je u fokusu tradicije Feng shui-ja. Po njoj se tvrdi da sklad najviše zavisi od odnosa između prenatrpanosti i raštrkanosti stvari. Dnevna soba bi recimo trebalo da bude mesto sa prijemčivom, ali i smirujućom atmosferom. Trebalo bi izbegavati sklonost nagomilavanju stvari, a posebno neusaglašenim stvarima.

 

 

Ovakav haos najčešće dolazi od stvari koje ste dobili u nasledstvo, a možda pretrpavate zidove porodičnim fotografijama ili pak volite da izlažete mnogobrojne kolekcionarske predmete. Tako lako postajemo horderi kugli, magneta, sličica, sitnica. Imajte uvek na umu da prema tradiciji Feng shui manje znači zapravo više. Pre svake izgradnje ili prodaje kuće, useljenja u nov stan, posle neke nesreće, svađe, stresa, bolesti ili nečije smrti, razvoda, pre donošenja bebe iz porodilišta, ulaska mladenaca u stan, kada želite da započnete nešto novo, kad god osetite potrebu za tim, poželjno je generalno čišćenje i sređivanje prostora, kažu eksperti Feng Shui-ja.

 

4. Čistoća

 

Ne biste verovali gde nas sve vrebaju bakterije i kako ih zanemarujemo. Isto važi i za rentiran smeštaj, a još i više možda jer vlasnici izgube uvid u tok i upotrebu određenih kućnih elemenata.

Vlažan sunđer i voda koja se zadržava u slivniku pogoduju razvoju bacila koji vole vlažnu sredinu. Kod male dece oni mogu da izazovu stomačne probleme. Mnogi mikrobi se prenose preko ruku, ali je rizik od prenošenja infekcije preko slušalice u telefonskoj govornici ili preko novca ipak ograničen. U prvom redu, zato što klice vole vlagu. Voda iz slavine nije sterilna, ali je prisustvo štetnih mikrorganizama u njoj obično toliko malo da ne predstavlja opasnost po zdravlje.

Pošto bakterije obožavaju toplu vodu, ako hoćete da budete sigurni, dezinfikujte s vremena na vreme slavinu i tuš nekim rastvorom za dezinfekciju. Listerija je bakterija koja podnosi niske temperature i najradije živi u siru i mesnim prerađevinama. Bolest koju izaziva, listerioza, čije je simptome teško razlikovati od simptoma gripa, može da bude opasna po fetus i osobe sa slabim imunitetom. Zato redovno dezinfikujte frižider (jednom u 15 dana), nemojte bez potrebe da ga otvarate i odvojite prljave od čistih namirnica.

Daljinski upravljači i kompjuterske tastature nalaze se na vrhu liste “inficiranih” predmeta. Verovatno i vi često nešto jedete i grickate dok menjate tv kanale ili dok sedite za kompjuterom, ostavljajući iza sebe masnoće i bakterije koje nastavljaju da bujaju.

 

 

Daljinske upravljače, tastature, miševe, mobilne telefone, lap-topove bar jednom nedeljno očistite dobro isceđenom krpom na koju ste naneli dezinfekciono sredstvo.

Većina ženskih tašni ima desetine hiljada bakterije samo na dnu ako imate običaj da je spuštate na pod, a neke imaju i milione. Tašnu tokom dana ili nedelje stavljate na najrazličitija mesta – u ormariće u svlačionici, u kolica u samousluzi, na sedište u autobusu…
Ako nisu od kože – novčanike, dečije rančeve, sportske torbe… isprskajte asepsolom, a možete ih i oprati u mašini, u zavisnosti od materijala od koga su. Kožne novčanike i ostalo čistite specijalnim sredstvima za kožu.

Zato treba i nameštaj i sve elemente pažljivo čistiti, a Belano vodi računa o vašem zdravlju i kada je ovo u pitanju.

 

5. Zagađenje vazduha

 

Aerozagađenje podrazumeva prisustvo hemikalija, čestica ili bioloških materijala koji nanose štetu ili uzrokuju nelagodnost kod čoveka i drugih živih bića, odnosno koji ugrožavaju prirodnu sredinu u atmosferi.

Vazduh je prozračna smeša prirodnih gasova i sitnih čestica koje imaju stalan sastav i koje se nalaze u stabilnoj ravnoteži. Međutim, vazduh iznad mnogih gradova je danas mračan i sumoran, a horizont nestaje u izmaglici. Smog je posledica zagađenja.

 

 

Saobraćaj i industrija su osnovni izvori zagađenja. Tokom sagorevanja različitih oblika goriva u motorima ili fabrikama, osim oslobađanja energije ispušta se i velika količina štetnih materija, kao što su: ugljen-monoksid, ugljen-dioksid, sumpor-dioksid, oksidi azota, pepeo i čađ. Ljudi zagađuju vazduh na mnogo načina: paljenjem šuma radi dobijanja poljoprivrednog zemljišta, vožnjom automobila, aviona, radom u fabrikama, sagorevanjem ogreva u domaćinstvima…

U osnovi gotovo svih oblika aerozagađivanja je potreba čoveka za energijom koja se dobija na račun sagorevanja drveta, nafte, uglja ili prirodnog gasa. Kada jednom dospeju u atmosferu, gasovi oslobođeni tokom sagorevanja fosilnih goriva stupaju u različite hemijske reakcije, pri čemu nastaju mnoga opasna jedinjenja. Takve su sumporna i azotna kiselina, od kojih nastaju prave kisele kiše, koje padaju na zemlju i ulaze u ciklus kruženja vode u prirodi. Ove kisele kiše uništavaju šume na velikim prostranstvima, ulaze u reke i jezera, gde ubijaju ribe i mnoge druge životinje.

Beogradska opština Stari Grad, Novi Beograd, Obrenovac, deo Novog Sada kod Spensa, deo NIša…, sve su to gradovi i delovi gradova u Srbiji u kojima je kvalitet vazduha nizak. Najzastupljeniji su azotni oksidi, odnosno izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad.

Upravo su ovo oni sitni elementi koji mogu da vam pomognu da vase vreme u nekom ambijentu bude maksimalno kvalitetno i iskorisceno, a da odmor bude odmor, kao i rad-rad.

 

BELANO Kontakt

 

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu ili obavite svoje poslove, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.