Tradicionalni kafići i restorani u Beogradu

јануар 4, 2019
tradicionalni kafici i restorani u beogradu

Beograd je grad koji se rapidno menja, i ponekad uhvatim sebe dok prolazim centralnim beogradskim ulicama da uvek naletim na opet nešto novo, bio to lokal, prodavnica, neki novi kafić ili prosto-nešto doterano, zategnuto, a u sezonama praznika-ukrašeno. Tradicionalni kafići i restorani u Beogradu prosto žive, postoje, traju i uvek su tu da ugoste svoje građane i turiste. Teško je pratiti i nama koji se Beogradom bavimo, a zamislite kada u naše apartmane u Beogradu dođu turisti, željni tog sad nadaleko čuvenog iskustva Beograda, njegovog života, ljudi, doživljaja.

Ponosni smo zato kada vidimo da i lokali, ljudi i cela infrastruktura sa svoje strane čini ono što je do njih, pa tako tradicionalni kafići i restorani u Beogradu u nekom novom ruhu dočekuju i stare i nove goste sa svežim idejama, redizajniranim ambijentom i uslugom prilagođenom svetskim standardima.

 

 

  1. Crveni petao

 

Koliko je ovaj prostor samo prelep, ne znamo odakle bismo počeli. Svaki detalj je sa stilom i ukusom namešten, ušuškan i ne velikog kapaciteta, malo teže podnosi zimski period ali je zato leti tu tradicionalna, sada moderno uređena bašta.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je objasnio čitav koncept vezan za ovaj kraj Beograda. Naime, projekat pešačke zone, u delu Ulice cara Lazara, je predvideo zatvaranje ulice za saobraćaj i formiranje trga upravo kod „Crvenog petla“ sa sada pomalo već poznatom belom (prebelom?) česmom, na mestu gde je dosad bila popularna gradska kafanska bašta.

Projekat je prilagođen kompletnom postojećem fondu drveća kod kafane „Crveni petao“ (kako se popularni „Pevac“ zvanično zove), uz dodavanje novog oko česme. Oko postojećeg drveća formirane su zelene površine. Uz česmu su posađena i četiri javora.

Tradicionalni kafići i restorani u Beogradu opstaju kroz vreme i ovo je odličan primer revitalizacije urbanog dela grada tako da se zadrži duh starog, a obogati novim.

 

 

Adresa: Cara Lazara 16, Beograd

Radno vreme:

Ponedeljak – Četvrtak: 8AM–12AM

Petak-Subota: 08AM–1AM

Nedelja: Zatvoreno

Telefon: 062 222203

 

  1. Restoran Bled

 

Moram da priznam, ovu priču sam pronašla i još uvek nisam posetila obnovljenu i renoviranu kultnu kafanu na Dorćolu. Ovaj kraj je blizu mnogih naših apartmana na Dorćolu, tako da nas raduje povratak jedne od najstarijih i kultnih, a do skoro toliko zapuštneih lokala sa tolikim potencijalom.

Stari restoran ,,Bled“, koji je sada obnovljen, bio je jedan od nekoliko po kojima je Beograd bio poznat i na neki način pionir kafanskog života.

U kafani se dešavalo sve, a Dorćol je recimo dobio kafanu 1552. godina, što znači pre onih u Londonu i Beču.
Prva je sijalice i struju dobila kafana „Proleće“, prvi telefon je zazvonio u kafani „Tri lista duvana“, dok se u kafani „Kolarac“ recimo održavao sajam knjiga.

Za magazin mondo intervju je dala Maja Zelenović, nova vlasnica.

„Nakon Prvog svetskog rata, kafanu „Sunce“ pod svoje uzima kafedžija Milan Pešterac koji joj daje novo ime, a koje nosi i dan danas – „Bled“. Niko do sada nije otkrio zbog čega se tako zove, ali istoričari kažu da je u to vreme bilo moderno da kafane nose imena gradova. Ubrzo se gradska elita preselila iz kafane na Studentskom trgu, koja je otvorena po nalogu kralja Petra, u kojoj je radio gluvi Kosta. Ispostaviće se da Kosta kafedžija uopše nije bio gluv, nego da je na to mesto postavljen iz jednog razloga – da prisluškuje gradsku elitu i cinkari ih kralju“.

 

 

Maja Zelenović je nekadašnja novinarka, a sada jedan od zakupaca mesta koji je ponovo u vlasništvu porodice beogradskog trgovca Milana Ilića.

„Bled“ je bio na pauzi dve i po godine, a novim zakupcima je od samog starta bio glavni cilj da ovom mestu vrate stari sjaj tradicije.

Adresa: Budimska 2, Beograd

Radno vreme:

Ponedeljak – Četvrtak: 09AM-12AM

Petak – Subota: 9AM–1AM

Nedelja: 10AM–12AM

Telefon: 011 4016560

 

  1. Remix Gastro Bar

 

Enterijer Remix Gastro Bara, relativno novog beogradskog lokala, nadovezuje se na arhitekturu starog skladišta čelika u kome se nalazio i njegov prethodnik-kreativni centar Mikser House.

Remix Gastro Bar nalazi se u Savamali. Ovo je jedan od prvih starih beogradskih naselja koje se proteže duž desne obale reke Save.

Život i istorija Savamale počinju negde početkom 18. veka. Tada je nastala i Karađorđeva ulica u kojoj se nalazi upravo i ovaj lokal. većina ili gotovo svi  tradicionalni kafici i restorani u Beogradu se nalaze upravo u ovom i okolnim delovima grada. Prepoznatljiva istorija ovog kraja iza sebe ostavila je bogato nasleđe kulture, arhitekture, urbanizma i umetnosti.

Savamala u kojoj su se oduvek skupljali mladi, ali i intelektualna gradska elita, uspeva da ostaje moderna i održi taj duh prestiža, naravno u svom datom, aktuelnom vremenu.Ovo je danas najpoznatija kreativna, moderna i zabavna gradska četvrt i prestonica noćnog života Beograda u kojoj se nalaze najbolji restorani u Beogradu, neki najbolji klubovi za noćni provod u Beogradu, brojni Belano apartmani i smeštaj u centru grada.

 

 

Utisak je da je autentičnost prostora zadržana, ali u susštinskom stilu Savamale dodat je i svojevrsni novi pečat. Stara konstrukcija je u znaku zelenih tonova, sa modernizovanim i raskošnim lusterima koji sa usklađenom bojom zida i plafona oslobađaju prostor od nekadašnje hladne atmosfere magacina.

Adresa: Karađorđeva 46, Belgrade

Radno vreme:

Ponedeljak: Zatvoreno

Utorak-Subota: 12PM–2AM

Nedelja: 11AM–5PM

Telefon: 060 4646464

 

BELANO Kontakt

 

A ako tražite smeštaj u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete idealan lokal u Beogradu i opustite se, doživite novi duh Beograda tokom svog boravka u našim apartmanima u Beogradu, da se dobro provedete ili pronađete sve što želite kako biste vaše vreme u Beogradu najbolje iskoristili, tu smo za vas. Pogledajte naše predloge na Belano Blogu.

Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u apartmanima u centru grada, da svoju jutarnju kafu popijete sa stilom, noćni provod u Beogradu otkrijete nakon uživanja u brojnim beogradskim lokalima, a slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.