Restorani u Skadarliji: Boemski život povrh beogradske kaldrme

децембар 23, 2017
Некатегоризовано
Restorani u Skadarliji

Jedna od omiljenih lokacija koje turisti biraju kada dolaze u Beograd neizostavno je boemska četvrt Skadarlija. Privlačnost starog u kombinaciji sa novim, beskrajan izbor lokala i restorana, muzike i romantike na svega par koraka od strogog centra, u kombinaciji sa popularnim pomalo hipsterskim lokalitetom Cetinjske su faktori koji doprinose tome da se smeštaj u ovom kraju grada veoma retko i teško nalazi.

dva jelena skadarlija

Prve građevine na tlu današnje Skadarlije izgrađene su oko 1717. godine. Sredinom 19. veka na tom mestu je bila Ciganska mahala (Šićan-mala) sa četrnaest kuća, koja je 1872. godine zvanično postala Skadarska ulica.

Možda niste znali da je do 19. veka sredinom ulice tekao potok. Vremenom, „Mala pivara“ je prerasla u „Bajlonijevu pivaru“, a krajem 19. veka otvorene su tada čuvene kafane „Bums keler“, „Vuk Karadžić“, „Zlatan bokal“, „Miloš Obilić“ i „Bandist“ i najpoznatije beogradske kafane „Tri šešira“ i „Dva jelena“.

Navodno je 1909. godine u Skadarskoj i okolnim ulicama bilo čak 14 kafana, ali uzmimo u obzir da je to bilo onda kada je u gradu živelo svega oko 90.000 stanovnika.

Skadarlija je bila i centralni beogradski koren opere, plesa, provoda i elite. Poznato je da su upravo restorani u Skadarliji mesta gde su se oduvek poslovi zapravo završavali, a ovde su se stvarale i umetnosti, ideje, koncepti i mnoge pesme i književna dela.

restorani skadarlija

Mnogi restorani u Skadarliji su u međuvremenu nestali, a među njima popularne „Esnafska kafana“, „Vuk Karadžić“, „Zlatan bokal“ (najpoznatiji stalni gost – Đura Jakšić). Do sredine 20. veka prestale su sa radom i poznate kafane „Bandist“ i „Filipova pivara“, čiji je redovan gost bio Bora Stanković.

Pariz je danas kulturna prestonica sveta, Monmartr je prestonica Pariza; a u toj analogiji je Beograd raskrsnica svetskih puteva, Skadarlija je njegova duša.

Godine 1966, po projektu arhitekte Uglješe Bogunovića, počelo je preuređenje Skadarlije. Cilj nije bio lak, kao i uvek,jer je istovremeno trebalo oživeti tradiciju, ali i osavremeniti je. Od tada je Skadarska zapravo postala pešačka zona, vraćena je kaldrma, fenjeri i kandelabri, dograđene su danas omiljeni restorani u Skadarliji „Tri šešira“, „Dva jelena“ i „Skadarlija“. Preuređene su i kafane „Ima dana“, „Zlatan bokal“ i „Dva bela goluba“.

kafane skadarlija

Od sedamdesetih godina Skadarlija ima status sestrinske zone sa pariskom boemskom četvrti Monmartr. Posle sređivanja, Skadarsku ulicu su posetili mnogi članovi plemstva, pripadnici umetničkog sveta, kao i političari. Među njima su i kraljica Elizabeta, španski kralj Huan Karlos i kraljica Sofija, Džordž Buš stariji, Vili Brant, Margaret Tačer, Alberto Moravija, Sandro Pertini, Đina Lolobriđida, Bert Lankaster.

belano apartmani stan na dan

Pored ovih poznatih ličnosti, turisti radu iznajmljuju stan na dan u Beogradu upravo u blizini Skadarlije kako bi bili u centru gastronomskog zbivanja, ali i iskusili nešto unikatno i Beogradu svojstveno.

skadarlija beograd

S druge strane, lokalno stanovništvo, sem u par lokalnih barova, pomalo izbegava ovaj kraj smatrajući da je previše postao okrenut upravo strancima, čime je na neki način ugušen onaj izvorni duh.
Kaldrma je nedavno obnovljena, i to uz mnoge strahove i kontroverze, vraćena u stari sjaj. Ali ostaje pitanje šta će se dešavati sa duhom Skadarlije i njenom ulogom u životima ljudi koji njenim sokacima prolaze, kako turista, tako i lokalnog beogradskog stanovništva.

Vreme kao jedini sud istine će pokazati. Do tada, bilo zimi, bilo leti-svima nama ostaje da otvorenog srca u ovom biseru našeg grada, jednostavno-uživamo.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.