Rafting Tarom – sadržajno iskustvo za pamćenje

јануар 20, 2022
rafting tarom

Reka Tara jedna je od najlepših reka u regionu. Izvire ispod planine Komovi, a čine je dve manje rečice – Opasanica i Veruša. Tara je prirodna granica između Crne Gore i Republike Srpske, a iako većim delom toka prolazi kroz Crnu Goru, poslednjih 40ak kilometara reke i veličanstvenog kanjona nalazi se u Republici Srpskoj. Na oko 20km od Foče nalaze se čuveni kampovi koji će vam priuštiti iskustvo za pamćenje – rafting Tarom.

Lepota reke Tare poznata je nadaleko. Njene bistre vode su toliko čiste da je voda u svim delovima toka donedavno bila pogodna za piće. Kanjon koji je okružuje među najdubljima je u Evropi. Sve u Tari i oko Tare vrvi prirodnim bogatstvima flore i faune. Zelenilo i plavetnilo dokle god vam pogled seže – a u središtu injekcija adrenalina za odvažne i željne avanture.

Rafting Tarom spada u ekstremne sportove i izuzetno je popularan. Početak rafting sezone je u aprilu, kada je Tara žustra i brza, a struje su jake. Tada se preporučuje ljudima koji su u dobroj fizičkoj kondiciji, imaju iskustva u raftingu i žele da osete jak udar adrenalina. Rafting sezona se nastavlja tokom celog leta, da bi se završila u jesen – poslednje ture su krajem septembra, a tada su vode mirnije i pitomije, te su pogodne i za početnike u ovom sportu.

Poslednjih 25 kilometara sliva je najpopularnije za rafting, međutim reka Tara je duga 146 kilometara, a rute splavarenja se razlikuju. Avanturisti mogu iskusiti višednevne rute koje polaze od vrha reke, dok su najučestaliji jednodnevni spusti, u trajanju od par sati.

Šta treba da znate pre polaska na rafting Tarom?

Bićete smešteni u kampovima u kojima vas očekuje vrhunska udobnost, ali i puno druženja, zabave, pesme pod otvorenim nebom uz vatru, odlične hrane i pića.

Pred polazak na splavarenje Tarom instruktor će vam dati detaljne instrukcije o svemu što treba da znate od momenta ulaska u čamac do momenta kad iz njega izađete. Instruktori raftinga su obučeni da vam priskoče u pomoć u svakom momentu i imaju licence za rad koje izdaje Međunarodna rafting federacija.

Svu opremu ćete dobiti na licu mesta, u kampu – zaštitne prsluke i nepromočiva odela sa kojima ćete biti bezbedni čak i ako se desi da upadnete u vodu. Oprema je vrhnuskih svetskih proizvođača sportske opreme, nova je i pouzdana. Opremu nosite pravilno kako biste u svakom momentu bili bezbedni – a to između ostalog znači da treba da zakopčate prsluk i ne skidate ga.

Da li postoji starosna granica za splavarenje Tarom?

Na splavarenje Tarom mogu ići gotovo svi – od 7 do 77 godina. Prethodno iskustvo vam nije neophodno, a ne morate biti ni plivač – samo je bitno da to naglasite instruktoru (skiper, kormilar) koji će biti sa vama u čamcu.

Rafting Tara je bezbedan sport, iako se ne bi tako reklo sudeći po uzbuđenju koje izaziva. Bezbedan je za decu predškolskog uzrasta, a zavisno od doba godine kada odlazite na rafting može biti pouzdan i za mlađe. Naravno, decu ne treba voditi na rafting u vreme kada je Tara najnemirnija – u rano proleće – bolje je odabrati letnje mesece kada je voda mirnija.

Adrenalin koji kola venama dok čamac poskakuje brzacima Tare, zajednički rad kako biste upravljali čamcem i održali se na vodi, predivni prizori prirode kroz koju plovite, veselje kada stignete na odredište samo su deo uzbuđenja koje izaziva rafting Tarom. Poželećete da se spustite ponovo čim kročite iz čamca na čvrsto tlo, jer je ovo nezaboravno iskustvo koje se prepričava i među starijom i među mlađom populacijom.

Atrakcije i izleti

Taru okružuje izvanredno lepa priroda, te ćete u njenoj neposrednoj blizini imati priliku da vidite prizore od kojih zastaje dah.

U Bosni i Hercegovini, nadomak kampova, nalazi se Nacionalni park “Sutjeska” koji je ujedno i najstariji nacionalni park ove zemlje. U samom središtu parka nalazi se rezervat Perućica koji je poslednja prašuma u Evropi. Da, dobro ste čuli – možda nemate priliku da istražujete amazonsku prašumu, ali jedna slična vam je nadomak ruke. Brojne zaštićene biljne vrste nalaze se u ovom rezervatu prirode, na koji ljudska ruka nije imala uticaj. Za ljubitelje prirode poseta Nacionalnom parku će biti iskustvo koje se ne zaboravlja.

Piva, kanjon reke Pive i Pivsko jezero, još jedna su atrakcija koju ne biste trebali propustiti kada završite sa raftingom. Kanjon Pive je tek nešto plići od kanjona Tare – 1200 metara, a kada ga vidite shvatićete zašto Crnu Goru nazivaju “divlja lepotica”. Nepristupačni tereni, neukaljana priroda i veličanstveni prizori koje ćete posmatrati širom otvorenih očiju. Pivsko jezero je takođe vanredno lepo, a u letnjim mesecima je pogodno i za kupanje.

Avanturama nije kraj jednom kada završite sa raftingom – ziplajn preko Pivskog jezera ili kanjona Drine učiniće da se vaši otkucaji srca ubrzaju, a za one koji bi ipak nešto umerenije tu su off road avantura – vožnja kvadova kroz prirodne lepote ili odmeravanje snaga u partiji pejntbola sa ekipom!

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.