Mašine za čišćenje podova

мај 13, 2023

U ovom blogu ćemo navesti značaj, ulogu i namenu mašina za čišćenje podova.
Upoznaćemo se sa karakteristikama, prednostima i beneficijama mašina, kao i najpoznatijim brendovimai proizvođačima istih.
Pored toga, spomenućemo jako bitne faktore pri odabiru i kupovini mašine za čišćenje podova i razliku između mašina za pranje podova i čišćenje podova.

Nivo zaprljanosti predstavlja izazov sa kojim se mašina za čišćenje podova može i mora nositi i to sa lakoćom. Rezultati su neuporedivo bolji u odnosu na druge načine čišćenja podova kao što je, primera radi – ručno čišćenje podova (metlanje). Za razliku od ručnog čišćenja, mašinsko čišćenje podova poseduje puno beneficija i prednosti, od kojih ćeo izdvojiti sledeće: ušteda vremena, ekonomičnost, mogućnost detaljnog i temeljnog čišćenja teško zaprljanih površina, jednostavnost korišćenja, uprošćenost bitnih funkcija, bez ručnog čišćenja, zapremina rezervoara za skupljanje i neuporediv kvalitet u odnosu na ručno čišćenje tvrdih podova.

Svi znamo koliko je bitno i važno redovno čistiti i održavati podove. Razloga ima puno. Počevši od čistog radnog prostora do vrhunskih rezultata u odnosu na druge načine čišćenja.
Samim tim, mašine za čišćenje podovasu sa jasnim razlogom postale potreba, ne luksuz.
Važno je napomenuti da su i te kako zastupljene i polovne mašine za čišćenje podova. Takođe, i one su odlično rešenje Vaših problema.
Polovne mašine za čišćenje podova moraju biti prethodno servisirane i detaljno proverene, pre same upotrebe i puštanja u rad.

U narednom pasusu ćete saznati koji su to najpoznatiji globalni proizvođači mašina za čišćenje i pranje podova.

Mašine za čišćenje podova poznatih svetskih proizvođača

Mašine za čišćenje podova se koriste u industrijskim i komercijalnim prostorima, velikim proizvodnim halama, manjim kompanijama, prostranim magacinima, hipermarketima i drugim poslovnim prostorima. Koriste se za skupljanje prljavštine, lišća, piljevine, sitnog i krupnog otpada, papira, plastičnih kesa itd.

Pored gurajućih postoje i vozeće mašine za čišćenje podova među kojima se posebno izdvajaju – ulične čistilice. To su vozeće mašine velikih gabarita koje su svima nama dobro poznate jer smo ih puno puta viđali na ulicama. Namanjene su za čišćenje urbanističkih i industrijskih područja, cementara, građevinskih firmi, luka i aerodroma.

U nastavku smo, samo za Vas, izdvojili neke od najpoznatijih proizvođača mašina za pranje i čišćenje podova:

 • Star
 • Fiorentini
 • Taski
 • Columbus
 • Cleanfix
 • Tsm
 • Nilco
 • Nilfisk
 • Tennant
 • Comac
 • Ghibli
 • Wirbel
 • Karcher
 • Wetrok
 • Numatic
 • Hako

Koja je razlika između mašina za čišćenje i mašina za pranje podova?

Oduvek se vodila polemika u vezi razlike između mašina za čišćenje i mašina za pranje podova.
Jedina zajednička spona mašina za pranje i čišćenje podova jeste činjenica da se najbolji rezultati postižu njihovom kombinacijom korišćenja:

 1. Detaljno čišćenje podova mašinama za čišćenje i skupljanje prljavštine, prašine, sitnijeg otpada, piljevine, lišća, papira itd. i potom toga
 2. Precizno pranje podova mašinama za pranje nakon kojih će pod biti perfektno čist.

Većina smatra da su ova dva naziva zapravo nazivi jedne te iste mašine. Međutim, u profesionalnom svetu čišćenja, termin mašina za čišćenje podova se koristi za tzv. čistilice, odnosno metelice, čija je namena skupljanje prašine, sitnijeg otpada, lišća i piljevine. One rade bez upotrebe vode i koriste visokokvalitetne četke namenjene za čišćenje podova.

Mašine za čišćenje podova

Mašine za čišćenje podova poseduju rezervoar za skupljanje otpada, prljavštine, prašine, lišća i piljevine, dok, sa druge strane, mašine za pranje podova poseduju rezervoar čiste i prljave vode.

Mašine za pranje podova su poznate kao kombinovane mašine, sa mogućnošću istovremenog usisavanja i pranja.

Kako odabrati odgovarajuću mašinu za čišćenje podova?

Kada pokušavate da dobijete odgovor na pitanje koja mašina bi bila idealna za Vaše potrebe i rešenje problema, počnite od kvadrature prostora.
Neophodno je znati koja je okvina površina koju je potrebno mašina da čisti. Na osnovu toga ćete znati koji gabarit mašine Vam je potreban. Obzirom da je određeni broj  mašina ograničen autonomijom rada (jer koriste baterije, sem mašina na dizel i benzin), radni učinak je ključna i jako bitna stvar.

Zaključak

Došli smo do samog kraja bloga napomenuvši sve prednosti i beneficije mašina za čišćenje podova. Njihova efikasnost i pouzdanost čine ih neophodnim kada je reč o mašinskom čišćenju podova. Takođe, doprinose uštedi vremena pružajući bolje rezultate u poređenju sa tradicionalnim metodama čišćenja.

A kakva je higijena u našim apartmanima, možete proveriti odabirom nekog od stanova na belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.