Majski koncert: Jorgos Dalaras ponovo nastupa u Beogradu

Majski koncert: Jorgos Dalaras ponovo nastupa u Beogradu

мај 1, 2022

Jorgos Dalaras koji će na otvaranju festivala Guitar Art nastupiti po peti put i beogradskoj publici predstaviti svoj tradicionalni rebetiko stil muzike. Jorgos Dalaras će u Beogradu izvesti svoje brojne bezvremene hitove iz blistave karijere duge 40 godina, dok će pevača na beogradskom koncertu pratiti ansambl od 16 najboljih grčkih muzičara među kojima su i poznate pevačice Violeta Ikari i Aspasia Stratigu.

Učesnici Guitar Art festivala

Ovogodišnji Guitar Art Fest u Beogradu otvoriće internacionalno proslavljeni grčki pevač Jorgos Dalaras, koji će 17. maja u Kombak dvorani održati svoj samostalni gitarski koncert. Manifestacija Guitar Art fest je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u Srbiji i jedan od 5 najvažnijih gitarskih festivala u svetu. Po 23. put će biti održan u Beogradu, u Kombank dvorani, od 17. do 21. maja 2022. godine. Ovom značajnom statusu festivala doprineli su neki od najvećih svetskih muzičara i legendi na gitari, kao što su Pako de Lusija, Sting, Enjo Morikone, Mariza, Luz Kasal i mnogi drugi.

Ovo svojevrsno muzičko putovanje kroz Grčku, uz zvuke buzukija i rebetika na gitari, biće i podsećanje na bogatu Grčku kulturu i tradiciju, tako blisku našem balkanskom melosu.

Ulaznice za ovaj festival su dostupne od 4. marta po cenama od 2590 do 6590 dinara, i mogu se nabaviti kako na blagajni Kombak dvorane, tako i putem prodajne mreže Tickets-a (na njihovim prodajnim mestima ili onlajn).

Jorgos Dalaras –karijera

Legendarni pevač iz Pireja je upravo završio svoj novi projekat pod simboličnim nazivom „Kavafi“ u kome je pod kompozitorskim vođstvom Aleksandrosa Karozasa iskombinovao stihove najvećeg grčkog (aleksandrijskog) pesnika Konstantina Kavafija sa zvucima Bečkog kamernog orkestra i Bečkog akademskog hora. Na taj način dao je omaž velikom pesniku, a njegovi tekstovi su se čuli na jedan svež, originalan i osavremenjen način.

Ovim projektom se zaokružila diskografija čuvenog pevača i gitariste, koju čini čak 85 samostalnih albuma prodatih u oko 20 miliona primeraka, što je i danas u Grčkoj nenadmašan tiraž. Na još 70 albuma je nastupao kao gostujući autor zajedno sa Pakom de Lusijom, Stingom, Brusom Springstinom i mnogim drugim. Nastupao je i zajedno sa velikim nacionalnim institucijama kao što su orkestar Metropol, Izraelska filharmonija, Ruski narodni orkestar i hor Nemačke opere.

I to nije sve. Pozive za nastup dobio je i od Vaseljenskog patrijarha iz Istanbula, Nelsona Mendele, londonske kraljevske opere „Royal Albert Hall“, dok je jedan od najznačajnijih koncerata imao ispred Ujedinjenih nacija u antičkom amfiteatru u Delfima. Veliki pobornik javnih i koncertnih nastupa, Jorgos Dalaras je nastupao na više hiljada koncerata u svojoj bogatoj karijeri, dok su najznačajniji održani 1983. godine na Olimpijskom stadionu u Atini pred više od 160000 gledalaca!

Jorgos Dalaras i Beograd

Jorgos Dalaras je veliki i svetski priznati umetnik, poznat i tražen širom sveta. Međutim, Beograd za njega ima posebnu vrednost i zauzima posebno mesto u njegovom srcu. Nastupao je 4 puta u Beogradu na veliko oduševljenje naše publike, da bi 5. gostovanje bilo sada, 17. maja na otvaranju Guitar Art Festa.

Jorgos Dalaras je jako vezan za našu zemlju i pružao joj je podršku onda kada je bila zaboravljena od svih i kada joj je to bilo najpotrebnije. Sebe je oduvek smatrao izbeglicom: „Moja majka, sva njena braća i sestre, rođeni su u Izmiru, u Turskoj, ali su bili primorani da kao izbeglice dođu u Pirej, gde sam se ja rodio 1949. godine. Čitavog života osećam tugu i razočaranje zbog toga.“ Zato se čini da razume sve traume kroz koje prolaze balkanski narodi u ranijoj i skorašnjoj istoriji.

Jorgos i bombardovanje Srbije

Za vreme bombardovanja Srbije 1999. godine nastupio je zajedno sa Goranom Bregovićem na Aristotelovom trgu u Solunu i pružao nesebičnu podršku srpskom narodu. O tome on sam kaže: „To je bilo surovo vreme. Za mene je to bilo dramatično iskustvo. Imali smo potrebu, ja i još nekoliko muzičara iz Grčke, da pomognemo. Zato smo svirali dok je bombardovanje Srbije još trajalo. Prošao sam kroz nekoliko srpskih sela i to je za mene bilo jako zastrašujuće. Sačuvao sam neke fotografije koje me i dalje izbacuju iz takta zbog gneva koji osećam.“

To nije bilo sve. Sa kolegom Alinosom Joanidisom i još petoricom muzičara došao je u Beograd i na Trgu republike 8. aprila 1999, pre zvuka sirene, održao veličanstven koncert podrške Srbiji. Nekoliko desetina hiljada slušalaca je bilo oduševljeno i iskreno dirnuto ovim gestom. A zatim je po povratku u Grčku učestvovao na velikom atinskom koncertu Mikisa Teodorakisa 26. aprila 1999. godine gde je još jednom pozvao na mir u čast srpskog naroda. Godinu dana ranije Jorgos Dalaras je održao humanitarni koncert za pomoć u ratu izbegloj deci iz Bosne i Hercegovine.

Prijateljstvo Jorgosa Dalarasa (koga ovde iz milošte zovu Đorđe) i obostrana ljubav sa srpskom publikom sutrajni, što je rezultiralo i brojnim obradama naših izvornih pesama koje izvodi na oduševljenje grčke publike. On je svojim pesmama i delima pokazao kako muzika može da bude jaka spona među narodima.

Poznata je i činjenica da je njegova najpoznatija pesma koja u prevodu glasi „Ne ljuti se na mene, oko moje“ najomiljenija pesma među domaćom publikom. To je možda i zbog toga što je nastala kao plod ljubavi srpskog vojnika i Grkinje sa Krfa.

Njegov istaknuti humanitarni aktivizam prepoznale su i Ujedinjene nacije čiji je Ambasador dobre volje od 2006. godine.

Država Srbija se ovom velikom i talentovanom svetskom muzičaru nije odužila dodelom ordena, ali je zato mnogobrojna srpska i beogradska publika itekako svesna svih njegovih zasluga i burnim ovacijama će ga nagraditi i na ovom majskom koncertu. Ukoliko ste ljubitelj gitarske muzike, pozivamo vas da ne propustite jedan od najboljih muzičkih festivala na svetu, a naročito njegovo otvaranje 17. maja kada će nastupiti ovaj grčki velemajstor na gitari. Adekvatan smeštaj za boravak u prestonici potražite na sajtu Belano apartmana.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.