Kako odabrati najbolju lokaciju za kupovinu nekretnine?

новембар 16, 2022
Kako odabrati najbolju lokaciju za kupovinu nekretnine

Kada biramo stan ili kuću za kupovinu jedna od prvih stvari o kojoj svi razmišljamo je lokacija. Kvadratura, stanje stana i druge slične stvari su važne, ali o njima jednostavno brinemo nakon što smo zadovoljni krajem u kojem se nekretnina nalazi.

I zaista, kako najbolje odabrati lokaciju za nekretninu koju kupujemo? Odgovor u mnogome zavisi od toga koja je svrha tog stana ili kuće i ko će u njemu živeti.

Mladi roditelji sa malom decom, stariji bračni parovi čija deca su se odselila i studenti neće imati iste prioritete i potrebe.

Obratiti pažnju na gradsku infrastrukturu

Ukoliko ne vozite kola i ne planirate da ih vozite u budućnosti, za vas će ovaj faktor biti izuzetno važan. Trase gradskih autobusa i broj linija koje prolaze pored vašeg doma mogu za mnoge da budu presudan faktor u odabiru lokacije jer će to biti sredstvo kojim idu na i sa posla kao i način na koji se generalno kreću kroz grad.

Takođe, ako vozite bicikl ili električni trotinet biće vam važno da je vaš deo grada povezan sa ostalima dobrom biciklističkom stazom. Na popularnim sajtovima za pregled stanova poput oglasi.rs možete videti u kojem kraju se nalazi nekretnina koja se prodaje tako da unapred možete znati da li je taj deo grada za vas ili ne.

Ukoliko ipak vozite automobil, za vas će biti presudan drugi deo gradske infrastrukture – parking. Svi smo svesni da je u većim gradovima poput Novog Sada i Beograda danas gotovo nemoguće naći parking, zbog čega mnogi kupci traže mogućnost kupovine garaže ili dovoljno prostora ispred zgrade kako bi zasigurno u svako doba dana mogli da parkiraju svoja kola.

Živ ili miran deo grada?

Čak i kada ste našli odgovarajuću nepokretnost koja odgovara svim vašim drugim zahtevima, nije svejedno u kakvom kraju grada se nalazite. Živo susedstvo sa mnoštvom kafića i muzike će biti idealno za studente i mlade ljude koji i dalje izlaze, ali će biti prokletstvo za porodice sa decom ili penzionere.

Zbog toga, pre nego što se odlučite za kupovinu raspitajte se među komšijama i ljudima koji žive u blizini kakav je kraj. Ako imate decu, pored mira i tišine ćete verovatno hteti da živite i tamo gde u blizini ima mnoštva dečijih igrališta.

Zeleni kraj

Nije tajna da u velikim gradovima zelenilo nestaje i da su sve ređe oaze sa mnogo drveća i prirodnom hladovinom. Takve lokacije su na ceni jer u prolećnim i letnjim mesecima šetnja do prodavnice ili komšije među krošnjom drveća mnogo lakše pada nego među suvim betonskim zgradama bez prirodne hladovine.

Između ostalog, zelene površine nude savršeno mesto za šetnju sa psom i decom.

Blizina drugih članova porodice

Ako u gradu u kojem živite imate mnogo rodbine koju biste često želeli da vidite, ne zaboravite da i njih uključite u razmatranje kada razmišljate o lokaciji stana. U slučaju da ne možete da nađete stan po svojoj meri u njihovoj blizini, možete obratiti pažnju na to koliko dobro su povezani delovi grada u kojima živite.

Ako se vozite gradskim prevozom obratite pažnju na to da li postoje direktne linije koje vas povezuju, a u slučaju da vozite kola, proverite da li postoje bulevari ili druge manje prometne ulice koje bi vam omogućile da brzo i nesmetano putujete do porodice i oni do vas.

Potencijal za izdavanje

Ukoliko kupujete nekretninu sa namerom da je izdajete, obratite pažnju na faktore koje ljudi koji se doseljavaju u vaš grad cene i prema njima napravite izbor. Na primer, studenti su velika populacija koja traži stanove za iznajmljivanje i njima odgovaraju lokacije blizu centra grada ili studentskog grada.

S druge strane, pojedini stručnjaci koji se doseljavaju zbog posla će tražiti stan blizu firme. Tako da ne bi bilo loše obratiti pažnju da li se u vašem gradu formiraju sredine u kojima se recimo otvara mnogo IT firmi i tu kupiti svoju nekretninu.

Kao što vidite mnogo je faktora za razmatranje kada se razmišlja o idealnoj lokaciji za vašu nekretninu. Mi smo naveli samo neke koji su najčešći, a vi ćete nesumnjivo imati još svojih ličnih prioriteta.

U svakom slučaju nije svejedno gde se kupuje nepokretnost, jer loš izbor za vas može značiti selidbu i/ili ponovno traženje novog stana što je ipak nešto što svi žele da izbegnu i naprave dobar izbor prvi put.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.