Kako da izaberete sigurnosna vrata koja će da traju?

децембар 18, 2022
Kako da izaberete sigurnosna vrata koja će da traju

Već pri prvim razgledanjima u salonima nameštaja ili katalozima na internetu shvatate i sami: odabir sigurnosnih vrata za vaš dom nije tako jednostavan posao. Osim što će kao i sobna vrata uticati na celokupan dizajn i vizuelni identitet vaših prostorija, sigurnosna vrata pored toga moraju da imaju još nekoliko važnih funkcija.

Usklađivanje sigurnosnih vrata sa stilom i dizajnom vašeg doma trebalo bi da bude prva stvar o kojoj ćete povesti računa. Ali to nije sve. Treba se raspitati o dodatnim karakteristikama, kako bi njihova funkcionalnost bila maksimalna. Sigurnosna vrata moraju da imaju, pre svega, sigurnosne karakteristike koje vas čuvaju od potencijalnih obijača, ali takođe treba da budu dobra zvučna i toplotna izolacija od atmosferskih uticaja.

Provešćemo vas kroz nekoliko koraka kako biste napravili najbolji izbor prilikom kupovine vaših sigurnosnih vrata koja će da budu dugogodišnja investicija koja traje. Evo šta je sve potrebno za dobar izbor.

Da se stilski uklapaju u ostatak doma

Ulazna vrata našeg doma ili poslovnih prostorija su prva stvar na koju nailaze naši posetioci i prva stvar koja stvara utisak o nama. Zato je bitno da budu u skladu sa arhitekturom, dizajnom i sa našom ličnošću.

Koliko se sigurnosna vrata uklapaju sa ostatkom kuće u velikoj meri zavisi od materijala od kojeg su ona napravljena. Na primer, vrata napravljena od drveta mogu se ofarbati tako da se uklapaju u boju cele kuće, ali nisu tako bezbedna kao sigurnosna vrata od nerđajućeg čelika. Sa druge strane, vrata od drveta daju klasičan i tradicionalan izgled, naročito ako su izrezbarena kompleksnim i originalnim šarama. Vrata od nerđajućeg čelika je teže prilagoditi tradicionalnijim izgledima, ali su u celini bezbednija, čak i ako to podrazumeva neki kompromis u izgledu. Jako se lepo uklapaju u modernija, urbana okruženja. Drvena vrata se koriste uglavnom za kuće – teško ih je uklopiti u urbano okruženje, na primer u zgradu.

Sigurnosna vrata od čeličnog lima mogu biti ofarbana premazima koji im daju lep i prirodan izgled, tako da pored visokih zahteva u sigurnosti, dobijete i vizuelno perfektan proizvod. Ovo kompromisno rešenje – lep izgled i velika sigurnost, čine da su ova sigurnosna vrata najčešći izbor kupaca u Srbiji.

Obratite pažnju pre kupovine  spoljašnjih vrata jer mnoge zgrade i stambeni blokovi imaju jasne propise o tome kako moraju da izgledaju kako se ne bi narušio sklad stambenog bloka. Nećete uvek imati slobodu u izboru, da vrata bojom ili teksturom odudaraju od drugih stanova.

Stepen sigurnosti i odabir brave

Verovatno želite najbolje za naš dom u pogledu njegove zaštite. Međutim, kako da se odlučite za pravu dozu bezbednosti i da dobijete najbolji odnos cene i kvaliteta?

Čuli ste sigurno da su sigurnosna vrata jaka onoliko koliko je jaka njihova brava. Kvalitet brave određuje da li može da se obije lako ili teško, kao i koji alat je potreban za obijanje. Ukoliko je obijanje teško i zahteva specijalan alat koji se ne nalazi pri ruci, onda je njen kvalitet bolji. Danas je uobičajeno da se proizvode vrata sa bravama koje imaju više pravaca i čak 3 nivoa zaključavanja (u starijim varijantama znate da ključ možete dva puta maksimalno zaključati).

Za one koji žele dodatnu bezbednost preporučuje se ugradnja i dodatne brave koja pruža još jedan nivo zaštite. To može biti jako korisno za vreme godišnjih odmora, kada duže vreme boravimo van kuće.

Za stanove se uglavnom kupuju sigurnosna vrata treće klase, koja pružaju solidan otpor prilikom pokušaja provale. Za njihovo obijanje potrebno je oko 20 minuta profesionalnim alatima i uz dosta buke. Teško da bi se neko tek tako na to odlučio.

Amortizacija vremenskih neprilika

Spoljašnja vrata moraju biti dobri izolatori od vlage, toplote i zvukova o čemu takođe svedoče sertifikati koje uz njih dobijate. Ukoliko su spoljašnja vrata u sredinama gde je velika vlažnost vazduha, gledajte da izbegnete vrata od punog drveta. Koliko god da se zaštite, vrata od drveta imaju tendenciju da se u dodiru sa vodom deformišu, da nabubre, a nekad i da utiču na samo otvaranje i zatvaranje. Ispuna vrata će vam nešto više reći o samoj izolaciji (da li je ispuna od kartona, staklene ili kamene vune), a takođe i sertifikati o energetskoj efikasnosti o kojoj se u poslednje vreme sve više govori.

Instalacija i servis sigurnosnih vrata

Sledeći faktori o kojima treba razgovarati sa proizvođačima su instalacija i servis sigurnosnih vrata. Preporuka je da se sigurnosna vrata kupuju kod renomiranih proizvođača koji  nude usluge instalacije i servisa. Nekada može da se desi da vrata koja su loše instalirana imaju problem sa bravom koja zakoči i neće da se otključa. Vrata treće klase bezbednosti je gotovo nemoguće obiti u kućnim uslovima, a profesionane obijače nećete naći na internetu. Zbog toga je važno da znate da postoji servis kojem ćete se obratiti za svaku vrstu potrebne pomoći.

Zaključak

Nekada su sigurnosna spoljašnja vrata smatrana lukuzom, nešto što samo privilegovani mogu sebi da obezbede. Vremena su se promenila i ona danas nisu više roba za odabrane, već realna potreba koja je dostupna svima. Sa unapređenjem tehnologija izrade pojavili su se na našem tržištu brojni modeli koji svojim izgledom, funkcijama i, pre svega, cenama, mogu da zadovolje veliki broj ljudi. Zato na instaliranje sigurnosnih vrata treba posmatrati kao na investiciju za zaštitu vašeg doma i vaše porodice. Uz naše preporuke, izabraćete najbolja sigurnosna vrata za vaš dom.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.