Kada preuređujete stan od poda do plafona – izaberite renoviranje ključ u ruke

фебруар 22, 2023
renoviranje stana ključ u ruke

Kada želite da promenite izgled svog doma, i to iz korena, pred vama su dva puta. Prvi je da preuzmete sve na sebe, odnosno da sami osmislite kako želite da vam prostor izgleda, da izaberete materijale i pronađete majstore koji će sve to izvesti. Već zvuči dovoljno komplikovano i već vidite sebe kako gubite mnogo živaca i vremena, iako je renoviranje nešto što bi trebalo da donese zadovoljstvo. Drugi put je da sve to umesto vas uradi neko drugi. Naravno, odmah pomišljate na cenu i koliko će skupo koštati da neko umesto vas sve te poslove organizacije i logistike preuzme na sebe. Ne dajte da vas to obeshrabri, često se mnogo više para potroši kada sve sami hoćete da uradite.

Za izbor firme koja će uraditi renoviranje ključ u ruke cena je često odlučujući faktor

Troškovi, troškovi, troškovi… prilikom renoviranja ih u startu ima mnogo, a gde su oni koji su nepredviđeni i koji se sami od sebe pojavljuju u toku radova. Zapravo, upravo ta nepredvidivost koliko je novca na kraju potrebno ono što čitav posao čini stresnim. Zato kada je u pitanju renoviranje stana ključ u ruke cena unapred određena i nema tog stresa. Znamo kako stres utiče na zdravlje, a zdravlje ipak nema cenu. Danas su cene na tržištu izrazito skočile – zbog mnogo skupljeg materijala, cena dnevnica majstora, i brojnih drugih stvari koje ne idu naruku budžetu onog ko se upušta u renoviranje. Naravno da cena zavisi od kvadrature, kao i proizvođača stolarije, keramike, parketa i drugih većih stvari koje se u stan ugrađuju.

Koji poslovi spadaju u glavne

One stavke koje se nekako podrazumevaju kada se radi kompletno renoviranje stana tiču se pre svega instalacija, kao i izgleda samih prostorija, odnosno rasporeda. Zato se pre svega uklanja sve nepotrebno, posebno zidovi ukoliko dolazi do prenamene prostorija ili prilagođavanja kvadrature. Instalacije podrazumevaju elektro i hidro, i veoma je važno uraditi ih pre svih drugih radova – to se uglavnom odnosi na zamenu starih instalacija, zaštite kupatila, terase i kuhinje, kao i raspored utičnica i i mesta za rasvetu.

Zatim, neizostavni deo radova jeste zamena stolarije, koja je vrlo važna za toplotnu izolaciju i smanjivanje troškova energije. Zatim, radovi se sa otvora prenose na podove, odnosno postavljanje podnih obloga, za koje je izuzetno važno da budu kvalitetne i izdržljive, jer su na svakodnevnom udaru, a ne menjaju se tako često.

Ulazna sigurnosna vrata, kao sva druga vrata u stanu vrlo često se menjaju kada se kompletno renovira stan. I ona su i te kako važna zbog izolacije, naročito zvučne, a ulazna su tu u ulozi i potrebne bezbednosti. Kada je reč o kupatilu i kuhinji (a u poslednje vreme sve više i u drugim prostorijama), pažnja se nakon hidroizolacije usmerava na izbor keramike, odnosno keramičkih pločica. I tek kada se sve navedeno postavi, dolazi do dela za koji su zaduženi moleri, odnosno gletovanje, spuštanje plafona, krečenje.

Kada se sastavi lista svih radova koji su bazični, već je jasno da je najlakše rešenje izabrati pravu firmu za projektovanje i renoviranje ključ u ruke, za koju ćemo se blagovremeno detaljno raspitati i pronaći reference koje će nam pomoći u tom izboru.   

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.