Izložba pasa svih rasa 2018. na Beogradskom sajmu

фебруар 2, 2018
Некатегоризовано
Izložba pasa svih rasa 2018.

62. Međunarodna izložba pasa svih rasa

 

Četvrti mart 2018. predstavlja pravi užitak i dugo očekivani događaj za mnoge ljubitelje kinologije, a to je 62. Međunarodna izložba pasa svih rasa koja se održava tada na Beogradskom sajmu u Hali 1 i Hali 4.

Za 300RSD u vremenu od 07:00-17:00 časova, ljubitelji čovekovog najboljeg prijatelja moći će da prisustvuju manifestaciji koja obuhvata ne samo takmičarski deo, već i nudi mogućnost kupovine ljubimaca, opreme, preparata za negu i drugog.

U organizaciji Kinološkog saveza Republike Srbije na Beogradskom sajmu se dva puta godišnje održava Međunarodna izložba pasa svih rasa – CACIB Beograd, koja u proleće označava početak, a na jesen kraj kinološke sezone u našoj zemlji.

 

Koja su pravila učešća na kinološkim izložbama i takmičenjima?

 

Bez obzira na to da li želite da prijavite spremnog i iskusnog psa ili imate početnika, ista pravila važe, sa manjim varijacijama uglavnom u zavisnosti od toga koje takmičenje je u pitanju, da li je Savezno ili Međunarodno, itd.

Na izložbama pasa je učešće zabranjeno bolesnim psima, psima invalidima (bogaljima) ili psima sa atrofijom testisa, kao i kerušama koje imaju teranje ili su vidno pod laktacijom ili su zajedno sa svojom štencima, kastriranim i sterilisanim psima. Ne mogu da budu ocenjeni ni psi koji nisu upisani u katalog sem u slučajevima kada organizacioni komitet za to donese odluku (problem štampanja kataloga, i slično).

Psi sa kupiranim repom ili ušima moraju se primiti na izložbu i pri tom se mora obratiti pažnja na važeće propise u njihovoj zemlji porekla i u zemlji u kojoj se izložba pasa održava. Ocenjivanje ovih pasa, bilo da su im rep i uši kupirane ili ne, treba da se sprovede bez imalo diskriminacije i prema standardu priznate rase.

Kada je reč o CACIB IZLOŽBAMA PASA (Međunarodnim izložbama) pod patronatom FCI dozvoljeni su samo sledeći razredi:

 • a. Razredi koji se uzimaju u obzir za CACIB:
  • Razred intermedia (od 15 do 24 meseca, neobavezno)
  • Otvoreni razred (počev od 15 meseci, obavezno)
  • Razred šampiona (počev od 15 meseci, obavezno)

Da bi se pas prijavio u razred šampiona, potrebno je da mu jedna od sledećih titula bude izdata najkasnije na dan zvaničnog isticanja roka za prijavljivanje na izložbu. Kopija potvrde kojom se ovo potvrđuje mora se priložiti uz prijavu za izložbu pasa.

– Titula međunarodnog šampiona FCI
– Titula nacionalnog šampiona (koja je dobijena sa najmanje dve nagrade u zemlji članici FCI)
– Titule nacionalnog šampiona zemalja nečlanica FCI mogu da budu prihvaćene

 • b. Razredi koji se ne uzimaju u obzir za CACIB:
  • Razred beba (od 6 do 9 meseci, neobavezno)
  • Razred mladih (od 9 do 18 meseci, obavezno)
  • Razred veterana (počev od 8 godina, neobavezno)

Za određivanje starosti u obzir se uzima datum dana uoči izložbe pasa.

Kako se ocenjuju psi?

ODLIČAN – dodeljuje se samo onom psu koji se veoma blizu približio idealnom standardu rase, koji je u savršenom stanju, koji odaje utisak harmonične celine i ispoljava uravnotežen temperament, koji je sam „klasa“ i ima sjajno držanje. Superiornost njegovih kvaliteta u odnosu na rasu može da dopusti da se zanemare neke manje nesavršenosti. Mora imati tipične odlike svoga pola.

VRLO DOBAR – dodeljuje se samo onom psu koji ima savršene odlike svoje rase, koji je uravnotežen u pogledu svojih proporcija i koji je u dobroj kondiciji. Biće mu tolerisani manji nedostaci ali ne i oni morfološke prirode. Ovu ocenu može dobiti samo kvalitetan pas.

DOBAR – dodeljuje se samo onom psu koji ima odlike rase ali i vidne mane pod uslovom da one nisu diskvalifikacione.

DOVOLJAN – dodeljuje se samo onom psu koji u dovoljnoj meri ima odlike svoje rase ali njegovo optimalno stanje ne pokazuje očite ili ne očite kvalitete.

DISKVALIFIKOVAN – dodeljuje se psu koji ne odgovara tipu koji se zahteva prema standardu rase, čije je ponašanje očevidno suprotno od standarda ili je agresivan, koji ima anomalije testisa, nedostatak zuba ili ima nepravilnu čeljust; boja njegove dlake i/ili kože je nesavršena ili pokazuje znake albinizma. Ovaj kvalifikativ se daje i psu koji pokazuje toliko malo odlika svoje rase da zdravlje može da mu se naruši. Takođe se dodeljuje psu sa eliminacionim nedostacima u pogledu njegove rase.

Psi koji ne mogu da dobiju ni jedan od gore pomenutih kvalifikativa-ocena, ne mogu da ostanu u ringu i dobiće sledeću karakteristiku:

NE MOŽE DA BUDE OCENJEN: ovaj kvalifikativ dodeljuje se psu koji se ne kreće, koji neprestano skače na svog vodiča ili pokušava da pobegne iz ringa, čime onemogućava svako ocenjivanje kretanja i držanja. Jednako se primenjuje i na psa koji ne dopusti da ga sudija pregleda i time onemogući procenu zuba, anatomije i strukture, repa ili testisa. Na isti nacin se postupa sa psima kod kojih sudija otkrije tragove operacija ili odredjenih manevara čiji je cilj da prikriju te tragove. Ovaj kvalifikativ se dodeljuje takođe kada sudija ima čvrste razloge da misli da su operacije izvršene da bi popravile prvobitno stanje psa ili njegove karakteristike (očni kapci, uši, rep). Razlog zbog koga je pas dobio ovaj kvalifikativ mora biti naveden u ocenskoj listi. Za prva četiri psa iz svakog razreda biće klasificirani psi koji su dobili ocenu najmanje „VRLO DOBAR“.

Kako da pomognete vašem ljubimcu da zablista?

Pre svega uložite od starta vreme i energiju u dresuru i komande. Pas mora da sluša i da bude skoncentrisan. Na takmičenju je gužva, haos i gomila pasa. Vaš ljubimac ne sme pokazivati znake agresivnosti, nemira, neposlušnost. Pripremite vašeg ljubimca unapred, da bude u kondiciji i spreman fizički, da su mu čisti zubi i dlaka sjajna, ma koja rasa da je u pitanju.

Ovo posebno važi za pse koji inače zahtevaju šišanja i negu, a nepotrebno naglasiti da u tome prednjači interes za pudlice i maltezere. Međutim nega je bitna i za veće pse kao što su argentinski hrt ili nemački ovčar. Kvalitetna dlaka može da pospeši samo opšti utisak i istakne muskulaturu. Isplanirajte i povoljan smeštaj u Beogradu tokom održavanja Međunarodnog sajma pasa svih rasa kako bi ste se vi, ali i vaš ljubimac odmorili i opustili. Nađite zato stan na dan u Beogradu sa dozvoljenim držanjem ljubimaca, ali i postarajte se da ljubimca lepo spremite i pripremite u smislu dlake, izleda, zdravlja naravno.

belano apartmani stan na dan

Pripremite svu neophodnu dokumentaciju i budite vi mirni i spokojni. Sve pripremite blagovremeno i dobro se informišite. Psi osećaju vaš nemir, kao što i sami znate.

Izložba pasa svih rasa 2018.

 

Titule i nagrade-nije lako biti sudija

Unapred određena pravila deluju strogo, ali niko nama ne brani da sami procenjujemo pobednike sa strane i uživamo u prelepim i raznovrsnim rasama pasa oko nas. Neće naše mišljenje doneti nagrade, a svakome od nas je naš pas uvek the winner of the show. No, evo šta kažu pravila:

U obzir za dodelu CACIB-a dolaze samo oni psi (iz razreda koji konkurišu za CACIB) koji su dobili „Prvi (1) odličan“. CACIB može da se dodeli samo psu sa najvišim kvalitetima. Dodeljivanje CACIB-a nije automatski povezano sa dobijanjem ocene „Prvi odličan“.
Rezerva CACIB-a može da se dodeli drugom najboljem psu koji je dobio ocenu „Odličan“.
Sudija dodeljuje CACIB i RCACIB prema kvalitetu pasa, ne vodeći računa o tome da li oni ispunjavaju ili ne kriterijume u pogledu starosti ili upisa u rodovne knjige koje priznaje FCI.
Dodeljivanje svih nagrada, računajući i CACIB spada u nadležnost samo jednog sudije za svaki pol i svaku rasu. Taj sudija mora biti unapred imenovan.
Pas i ženka koji su predloženi za CACIB kao i najbolji mužjak i najbolja ženka iz razreda mladih – koji su dobili ocenu „Odličan“ u razredu mladih, takmiče se za titulu Prvak rase.
Samo jedan sudija, koji se unapred imenuje, dodeljivaće sledeće navedene titule:
Prvak grupe, Najlepši pas izložbe, Najbolja odgajivačka grupa, Najlepši odgajivački par, Najbolji veteran, Najlepši mladi pas (Junior Handling). 

Za titulu najlepšeg psa izložbe odavno „konkuriše“ više od hiljadu pasa svih rasa iz celog sveta, jer ima preko 30 zemalja učesnica. Pse ocenjuje više od 20 eminentnih međunarodnih kinoloških sudija.

U okviru manifestacije održava se Agility Show – sportsko takmičenje vrhunski obučenih pasa, kao i Junior Handling – izbor za najboljeg mladog vodiča psa. Na kraju manifestacije u centralnom ringu održava se Best in Show – izbor za najlepšeg psa izložbe, što je svakako i najatraktivniji deo manifestacije.

Na CACIB-u se predstavljaju brojni proizvođači hrane, opreme i kozmetičkih preparata za pse.

Mi jedva čekamo naše goste, a navijaćemo za njih sigurno! Neka najbolji pas pobedi!

 

Organizator:

Kinološki savez Republike Srbije

Bukovička 1, 11000 Beograd
Tel: +381 (0)11 39 33 888, 39 33 777, 39 33 555
Fax: +381 (0)11 24 72 551, 30 99 373
web: www.ksrs.rs
e-mail: kinoloskisrbije@gmail.com

 

Pogledajte atmosferu sa prošlogodišnje izložbe:

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.