Ideje za uređenje malih kupatila koje će vas oduševiti!

јул 19, 2023
Ideje za uređenje malih kupatila koje će vas oduševiti

Kupatila malih dimenzija su izazovna kada je u pitanju unutrašnje uređenje jer treba da sadrže iste elemente kao i ona većih dimenzija, a da se pri tome nikako ne narušava funkcionalnost i estetika prostora.

Mudrim izborom sanitarija, kupatilskog nameštaja i električnih uređaja sve to može da stane, a da izgleda skladno i lepo.

Svako kupatilo mora da zadovolji potrebe svakog člana domaćinstva. Renovira se retko, ali kada se posao uradi kvalitetno ono će izgledati moderno i funkcionalno decenijama i neće zahtevati dalje ulaganje.

Opremite svoje malo kupatilo kao profesionalac, pažljivo izvodeći korake i birajući elemente koji će se na najbolji način uklopiti u prostor.

Najbolji lavabo za mala kupatila – prednosti i mane pojedinih izbora

Kada je u pitanju uređenje malih kupatila ideje za uređenje moraju biti u skladu sa dimenzijama prostora pa tako su i za male prostore najbolji izbori mali lavaboi ili oni koji se oblikom uklapaju u slobodan prostor.

Modeli su različiti pa ćete tako birati, ugradne, nadgradne, samostojeće, ovalnog oblika, ugaone, četvrtaste Lavabo sa ormarićem je posebno dobar izbor za mala kupatila jer dodaje prostor za odlaganje, a ne oduzima ništa na estetici ili funkcionalnosti.

Umivaonik standardnih dimenzija je prostraniji i lakši za korišćenje, pogodan je za čitavu porodicu i pri korišćenju manji je rizik od prosipanja vode okolo. Ipak, glomazni modeli i vizuelno zatvaraju prostor pa je bolje birati manje modele koji se bolje uklapaju.

Pojedina mala kupatila moraju da imaju najmanje umivaonike, ali su oni estetski jako lepo dizajnirani pa su pravi ukras vašeg kupatila. Problem manjih dimenzija se može prevazići odabirom modela koji ima odličnu konstrukciju tako voda lako otiče.

Čak šta više, potpuni „in“ na tržištu su plitki umivaonici koji savremenim dizajnom i mogućnostima ne gube svoju funkcionalnost, a deluju minimalistički što je dobro za malo kupatilo.

Lavabo sa ormarićem – najbolji model za mali prostor

Lavabo sa ormarićem može biti nadgradni i ugradni i dolaziti u standardnim dimenzijama od 60cm, 55cm, 50cm, ali i manji: od 45cm, 40cm i 35cm. Izbor se ni tu ne završava pa tako možete birati i njegov oblik – četvrtast, ovalni, ugaoni…, a svaki model ima svoju atraktivnost i prednosti montaže.

Mali lavabo sa ormarićem nema puno prostora, a cena se ne razlikuje previše od standardnih dimenzija. Ipak, ako je to jedini model koji odgovara spram drugog nameštaja, onda razmislite o neobičnom dizajnu ormarića ili umivaonika, o tome da li će biti samostojeći ili konzolni model, u kojoj boji i kojih dimenzija.

Ponuda je ogromna ali se preporučuje odabir koji je u skladu kako sa ostalim sanitarijama, tako i sa drugim kupatilskim ormarićima ako za njih ima mesta.

Kada ili tuš kabina u malom kupatilu?

Tuš kabine su najbolji izbor za mala kupatila jer zauzimaju malo prostora i vizuelno i u realnim dimenzijama.

Tuš kadice mogu biti malih dimenzija i skroz plitke što je minimalizam koji izgleda odlično u manjim prostorima, a ujedno vrši funkciju. Četvrtaste zauzimaju više prostora, ali ako se uklapaju izgledaće odlično, mada su i ugaone jednako lepe i kvalitetan izbor.

Providna staklena vrata i stakleni paravani su savršen izbor, dok tuš kabine sa staklom u boji ili sa zavesom zauzimaju jednako mesta, ali je to i jasno vidljivo pa kupatilo deluje natrpano što nikako nije lepo.

Ipak, ako volite kade postoji rešenje – izaberite manju dimenziju, a na tržištu postoje modeli kada za kupanje koje su dugačke tek malo više od 1m što je odličan predlog za malo kupatilo.

Odaberite uz nju stakleni paravan i zaštitićete spoljašnji prostor, a uživaćete u kupkama koje volite.

Naravno, razmislite i o modelima sa hidromasažerima, savremenim tuš-baterijama pa će svako kupanje biti uživanje.

Kako odabrati pravi orman za mala kupatila?

Sa pravim kupatilskim nameštajem postoji dovoljno mesta i za kupatilski orman ili vertikalu.

Važno je da se model uklopi sa ormarićem ispod lavaboa i da se odabere pravo mesto za pozicioniranje ovog modela da bi izgledao lepo u prostoru.

Prvu odluku koju treba da donesete je da li je orman samostojeći ili konzolni, tj. onaj koji se postavlja na zid. Oba modela izgledaju lepo, ali konzolni dozvoljavaju korekciju visine postavljanja pa ispod može biti sa manje ili više mesta što u malim kupatilima može da znači veliku razliku.

Razmislite i o funkcionalnom delu, koliko ima polica, da li ima fijoke, da li ima korpu za prljav veš… sve te odluke, uz potrebne dimenzije, će suziti odabir i olakšati odluku o kupovini.

Dodaci kao ukras svakog kupatila

Držači za peškire, otvorene police, kuke, korpe, manji viseći elementi… su idealni za ukrašavanje vašeg novog kupatila.

Uklopite držače za peškire u čitavom kupatilu sa držačima za wc papir, sapun, četkice.

Police bi trebalo držati urednima i sa malo detalja koji ih ne pretrpavaju, ali to je dovoljno mesta za brojne sitnice koje će pronaći svoje mesto, a vama biti ukras na policama u kupatilu.

Predlažemo vam da budete obazrivi u odabiru mesta i veličine dodataka jer lako mogu da pretrpaju prostor i učine ga neprivlačnim iako su sanitarije minimalističke i ne smetaju vizuelnom izgledu prostora.

Dodajte i prostirke za kupatilo, zanimljive peškire i daćete lični pečat svom prostoru.

Nekoliko dobrih saveta za kraj…

Vaše kupatilo će izgledati bolje ako je u svelim bojama i nežnim nijansama jer one „otvaraju“ prostor pa on deluje veći i prostraniji nego što bi to bilo inače.

Kada birate sanitarije neka sve budu usklađene, a isto važi i za kupatilski nameštaj.

Pored njegove boje i dimenzije, neka nameštaj bude multifunkcionalan, a lavabo sa ormarićem je samo jedna opcija. Razmislite i o ormariću sa ogledalom, višenamenskim policama jer će imati gde da ostavite sve sitnice, a da kupatilo izgleda uredno.

Pre kupovine dobro isplanirajte modele koje želite da unesete, njihovu dimenziju i ne pretrpavajte prostor. Ako izaberete odgovarajuće modele imaćete i dovoljno prostora i prostrano kupatilo.

Najbolje ideje za uređenje malog kupatila ćete dobiti u prodavnici opreme za kupatilo i na licu mesta odabrati sve modele, ali i osmisliti kako da ih uklopite.

Stručni prodavci će dati i predloge koji će sigurno biti korisni pri kupovini. Ako je pri tome to i povoljna ponuda, onda ćete brzo, jednostavno i jeftino transformisati vaše kupatilo koje će, iako je malo, imati sve funkcije i zadovoljiti čitavu porodicu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.