Dentalni turizam u Beogradu

април 1, 2018
dentalni turizam

Dentalni turizam (koji se naziva i stomatološkim turizmom ili stomatološkim odmorom) je poseban sektor turizma poznatog kao medicinski turizam. Dentalni turizma obuhvata osobe koje traže usluge zubara van svojih lokalnih zdravstvenih sistema, a takođe boravak može biti praćen planskim tradicionalnim odmorom.

Dentalni medicinski turizam pokazuje trend povećanog rasta širom sveta. Ovo ne iznenađuje s obzirom na to da svet postaje sve međuzavisniji i konkurentniji. Uz to tehnički, materijalni i tehnološki napredak se brzo širi. Ovo omogućava stručnjacima u zemljama u razvoju da pružaju stomatološke usluge zainteresovanim pacijentima, uz značajnu uštedu u poređenju sa cenom koštanja stomatološke usluge u razvijenom svetu.

Koji su osnovni faktori koji učestvuju u razvoju dentalnog turizma

1 Dentalni turizam kao razlog za putovanje

2 Mobilnost rada

3 Cena i kvalitet

4 Reference stomatologa

Nastanak dentalnog turizma

Dok turisti generalno svoje destinacije biraju iz raznih razloga, izbori ljudi koji su turisti dentalnog turizma obično potiču pre svega od razmatranja cena. Tradicionalni primeri uključuju putovanja iz Austrije u Srbiju, Mađarsku, Slovačku, Sloveniju, Bugarsku i Rumuniju, iz SAD i Kanade u Meksiko, Kostariku, Ekvador i Peru, iz Republike Irske u Severnu Irsku, Mađarsku, Poljsku, Bugarsku, Tursku i Ukrajinu, i iz Australije na Tajland i druge zemlje Jugoistočne Azije.

stomatoloski turizam

I dok se medicinski turizam često generalizuje stavljanjem znaka jednakosti između njega i toga da se uglavnom putuje iz zemalja sa visokim dohotkom u privredne ekonomije sa nižim troškovima, ipak postoje i drugi faktori koji mogu uticati na odluku o putovanju. Ovo podrazumeva i uključuje razlike u finansiranju javne zdravstvene zaštite, ali i zainteresovanost za kulturu ili zabavu karakterističnu. Pored toga važna je i lokacija, čiji je cilj da se lako uklopi sa  aspektom brige o zdravlju ili estetici zuba.

Mobilnost rada

Standardizacija kvalifikacija u regionu međusobno uklanja jednu od  barijera za razvoj mobilnosti pacijenata unutar tog regiona. Ovo važi i za Srbiju, mada bi se moglo reći da su razlozi dolaska turista po stomatološke usluge u Beograd sve češće. Pored toga i preporuke i poverenje, odlične reference, ali i popularnost Beograda kao nadolazeće turističke lokacije su još neki od razloga razvoja dentalnog turizma.

dentalni turizam

Veoma često se upravo uz dentalni turizam nude i luksuzni apartmani i stanovi u centru grada, ponude koje uljučuju i noćni provod u Beogradu i najbolje restorane u Beogradu. Na ovaj način je garantovan kompletan doživljaj grada, pored stručnog i besprekornog zubnog tretmana.

belano apartmani stan na dan

Cene i kvalitet

Turisti dentalnog turizma putuju uglavnom da bi iskoristili niže cene. Razlogi za niže cene su mnogi: zubari van ,,razvijenog sveta“ mogu da iskoriste mnogo niže fiksne troškove, niže troškove rada, manje intervencije vlade, niže cene školovanja i usavršavanja i niže troškove osiguranja.

Veći deo takozvane ,,birokratske crvene trake“ koja zahvata biznise u razvijenom svetu eliminisana je u drugim zemljama, a stomatolozi onda mogu slobodno da se fokusiraju na svoju profesiju, stomatologiju. S druge strane stoji pitanje manjih opcija i nalaženja pravnog rešenja za pacijente u slučajevima kada nešto ide naopako, ali rezultat je taj da su procedure, kao što su zubni implanti i porcelanski furniri, koji su jednostavno finansijski nedostupni mnogim ljudima iz razvijenog sveta, učinjeni pristupačnim u inostranstvu.

Većina rasprava o stomatološkom turizmu i medicinskom turizmu uopšteno se bavi pitanjem da li diferencijalne cene znače diferencijale kvaliteta ili ne. Još jedna zabrinutost jeste da li se stomatološke procedure u velikom obimu mogu bezbedno završiti u inostranstvu u relativno kratkom vremenskom periodu tokom nekog od ,,praznika“ odnosno godišnjih odmora ili kratkih putovanja uopšte. Još jedno pitanje koje utiče na ovu debatu je nedostatak nezavisne komisije za inspekciju za zubare slične Zajedničkoj komisiji za medicinu.

Naučna studija slučaja analizirala je odliv pacijenta iz Velike Britanije i Irske, dva velika izvora zubarskih turista. Obe zemlje su bile predmet izveštaja Irskog organa za zaštitu konkurencije da bi utvrdili da li potrošači dobijaju dobre usluge za manje novca kod kolega stomatologa u inostranstvu.

dentalni turizam

Profesije obe zemlje su kritikovane zbog nedostatka transparentnosti cena. Odgovor na to je da stomatologija nije prikladna za transparentne cene: svaki tretman će se razlikovati, precizan citat je nemoguć dok se ne dođe do pregleda. Stoga cenovnici ne garantuju konačne troškove. Iako mogu da podstaknu nivo konkurencije između stomatologa, to će se desiti samo u konkurentnom okruženju gde se snabdevanje i potražnja podudaraju.

Jasno je da ako se izložite velikim stomatološkim procedurama u inostranstvu, čak i kada se dodaju putni troškovi, celokupne procedure mogu biti znatno jeftinije od istih procedura kod kuće. Cene i kvalifikacije stomatologa mogu se istraživati putem interneta ili pak direktnim kontaktiranjem stomatologa.

Još jedno važno pitanje je lokacija: ako se odlučite da putujete negde izuzetno daleko kako biste se podvrgli nekoj stomatološkoj proceduri i nešto krene naopako kada se vratite, to znači da bi vas takođe čekao i dugi put da se vratite kod istog zubara i ispravite problem.

Mnogi Amerikanci se recimo odlučuju upravo da odu negde gde su cene  relativno pristupačnije od onih u SAD-a, kao što su San Salvador, Tihuana, Los Algodones, Tecate, Agua Prieta ili Lima. Zbog narko-nasilja u gradovima kao što su Tihuana i Ciudad Juarez, klinike u sigurnijim gradovima koje se nalaze i 1,000 milja južno od granice – Cabo San Lucas, San Jose del Cabo, Puerto Vallarta, Cancun, Plaja del Karmen i Cozumel Mazatlan ​​itd. nedavno su počele da nude velike i male zubne tretmane.
Više od 70 procenata meksičkih američkih pacijenata putuje upravo iz graničnih država Kalifornije, Teksasa ili Arizone.

Pošto procedure često zahtevaju višestruke korake ili naknadne preglede, pacijentu može iz tog razloga često da se desi da će morati da se vrati kod istog lekara, ponekad čak i više puta. Tipično, pacijentu je neophodno da uzme dva putovanja kako bi završio proceduru vezanu za zubne implante.

Prvo putovanje je da postavite bazu i privremenu krunu. Drugo putovanje je tipično 4-6 meseci kasnije nakon što se implant stabilizuje u kosti. Jednodnevni implantati se ne preporučuju za turiste dentalnog turizma zbog veće stope neuspeha ovog sistema u poređenju sa standardnim.

U kombinaciji sa praznicima, dentalni turizam može biti prilika da se dobije jeftinija, kvalitetnija zubna nega. Očekuje se da će se stalni rast ovog vida turizma svakako nastaviti i rasti, pošto potrošači uvek nastavljaju da traže opcije za niže troškove.

Dentalni turizam u Srbiji

Srpski dentalni turizam je u naglom porastu poslednjih godina, zbog ugleda naših stomatoloških profesionalaca koji se pridržavaju najviših standarda i rade sa najboljim materijalima, a sa druge strane nude daleko povoljniji tretman i usluge.

Razumljivo je biti blago zabrinut zbog odlaska stomatologu u drugu zemlju. Stomatolozi u Srbiji se trude da vam pruže udobnost u obavljanju stomatoloških putovanja u Srbiji , tako da mnoge ordinacije zapravo nude i široke garancije za usluge kako bi osigurali mir potencijalnih pacijenata i klijenata.

Da biste bili sigurni u rezultat, uvek je preporuka da ostanete na duži vremenski period kako biste dobili najbolju zubnu negu. Važno je razumeti proces oporavka i imati dovoljno fleksibilnih opcija za post-care aktivnosti. Postoje različiti paketi za stomatološke odmore koji morate razmotriti pre no što se odlučite da dođete u Beograd tj Srbiju na tretman.

1. Pogledajte aranžmane i napravite rezervacije kako biste videli lokacije koje želite da posetite tokom boravka u Srbiji.
2. Pronađite pouzdanog stomatologa odnosno stomatološku ordinaciju sa kojojm ćete sarađivati.
3. Saznajte da li vaš odabrani stomatolog nudi dodatne usluge kao što su smeštaj u Beogradu i pogodnosti kao što su parking ili garaža, odnosno prevoz od i do aerodroma, stanice ili usluge nabavljanja dodatnih lekova koji vam mogu zatrebati.
4. Postarajte se da ostavite dovoljno vremena za vaš oporavak i da ukoliko ste na odmoru, neće biti nepredviđenih situacija koje vas mogu odvlačiti od procedura, jer je verovatnoća da će vam biti potreban i odmor, ali i da ćete biti prilično zauzeti tokom boravka u samoj zubarskoj stolici.
5. Budite sigurni da ako radite na daljinu predvidite mogućnost bolova i problema u tom smislu kako ne biste probili rokove. Proverite koliko regularno traju procedure, ali računajte i na kašnjenja i na probijanje rokova i termina u slučajevima kada nešto neočekivano ili neplanirano može da se dogodi.
6. Spremite listu stvari koje želite da posetite, vidite da li je optimalno vreme u dnevnim ili u večernjim časovima, pa shodno tome vidite da uklopite svoje termine sa stomatologom.
7. Proverite kakav će vas režim ishrane očekivati tokom procedura.
8. Spremite se na strpljenje.
9. Prepustite se stručnjacima.
10. Budite sigurni da ste zdravi i spremni, te da nećete krenuti na ovakav put sa nekom virozom ili prehladom, problemom sa zdravljem, ili infekcijom posebno u reonu usne duplje.

U Beograd po lepši osmeh

Stomatološke ordinacije postale su “hit destinacija” i sve češći razlog dolaska stranaca u našu zemlju, a naročito u Beograd. U početku, dentalni turizm u Srbiji je bio poznat jedino našim ljudima koji rade u inostranstvu. Međutim, danas u Srbiju dolaze stranci iz svih krajeva sveta, sa ciljem da za mnogo manje novčanih sredstava ulepšaju svoj osmeh.

Naša zemlja je nezaobilazna destinacija građana Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Švedske, Norveške, Kanade i SAD-a. Američki stručnjaci smatraju da će dentalni turizam u narednih 5 godina biti u porastu i do 6 procenata, a jedan od glavnih razloga je sve beći broj stanovništva u bogatim zemljama iz kojih potiče najveći procenat potražnje za stomatološkim uslugama. Tu je i pad kvalteta zuba zbog konzumacije nekvalitetne i prerađene hrane. Takođe i informisanost da se savremenim metodama i materijalima nedostatak zuba može vrlo lako i brzo nadoknaditi.

Dentalni turizam podrazumeva dolazak pojedinca ili grupe ljudi u neku drugu zemlju kako bi po nižoj ceni dobio različite stomatološke usluge. Dental turisti najčešće borave u Beogradu zbog svog bogatog sadržaja, jer pored želje za lepim i zdravim zubima dolazak koriste kako bi se odmorili i obišli različite turističke sadržaje i znamenitosti.

Neke od najpoznatijih beogradskih stomatoloških ordinacija kao što je recimo Dental Implant svojim pacijentima iz inostranstva pored i do 70% jeftinijih usluga, nude besplatan smeštaj u centru Beograda, prevoz od i do aerodroma, usluge vodiča i mnoge druge usluge koje imaju za cilj da dental turistima u našoj zemlji imaju lep i dobro organizovan boravak.

Stranci dolaze zbog različitog spektra usluga. Najčešće usluge su iz oblasti implantologije, protetike i oralne hirurgije. Trend hollywood smile retko kog klijenta lišava zahteva blistavo belog i estetski lepog osmeha.

Preko 70 procenata beogradskih stomatoloških ordinacija je moderno opremljeno, a stomatolozi sve više koriste najsavremeniju tehniku i materijale. Pored obaveznog engleskog jezika, stomatolozi uče i ostale svetske jezike kako bi imali bolju komunikaciju sa svojim klijentima.

Pored niže cene stomatoloških usluga, geografski položaj i saobraćajna infrastruktura takođe utiču na razvoj ovog fenomena. Podaci pokazuju da je stranim klijentima izuzetno važno da do naše zemlje mogu doći vrlo brzo i jeftino, bez velikog broja presedanja. Takođe, podaci pokazuju da kada stranci dodju zbog dental turizma u našu zemlju,  zadržie se oko desetak dana, a kući vrate zadovoljai svojim lepim osmehom.

Koje su to TOP 10 DESTINACIJA dentalnog turizma na svetu

Sa povećanjem troškova zdravstvene zaštite širom sveta, potreba za pristupačnom stomatološkom uslugom nikada nije bila veća. Putovanje u inostranstvo zbog boljih cena je prava opcija, a najveći razlog zašto milioni ljudi prelaze razne granice svake godine jeste upravo zbog troškovana zubne negu. Nije važno ko ste danas – vremena su teška, ali samo je pitanje gde je najbolje mesto za stomatološki turizam?

Na sreću, nema nedostataka opcija, bez obzira na to na šta se odlučite. Pacijenti sa zubnim problemima širom sveta mogu da prime najviši kvalitet nege i uštede i do 80% od cene posetom stomatološke ordinacije u inostranstvu. Većina ljudi odabire destinacije koje su im bliže kući, a sve više ljudi odlučuju da kombinuju stomatološko putovanje uz odmor.

1. Poljska

Stomatološka zaštita svetske klase je udaljena za trajanje jedne brze avionske vožnje ili vožnje vozom iz Zapadne Evrope, Centralne Evrope i Skandinavije. Većina evropskih zdravstvenih planova ne pokriva široku zubnu zaštitu. Poljska je jedna od glavnih destinacija u regionu, sa odličnim klinikama i popustima do 70%. Ako idete u Varšavu, pogledajte FABDENT; ako je u Krakovu: Albusdent Clinic.
Najčešći posetioci: Nemci, Austrijanci, Britanci, Danci, Šveđani, Norvežani.

2. Meksiko

Hop na avion za lečenje u gradskom naselju poput Cabo San Lucas, Kankun ili Puerto Valjarta. Ili, za one u Americi to je kratka vožnju preko granice do Los Algodones ili Tihuane za odličnu negu po sniženi ceni.
Najčešći posetioci: Amerikanci, Kanađani.

3. Tajland

Tajland se ponosi nekim od najvećih svetskih bolnica i klinika u svetu. Stotine hiljada stomatoloških turista uspešno se lečilo na jednoj od najpopularnijih svetskih turističkih destinacija. Odlučite se da otputujete u egzotični Bangkok ili na obalu Puketa ili pak u istorijski Čiang Maj. Neke od najviših kliničkih mesta u Tajlandu uključuje Bangkok International Dental Center i Stomatološku kliniku na moru – Smile u Puketu.
Najčešći posetioci: Australijanci, Amerikanci, Kanađani, Novozelanđani.

4. Mađarska

Budimpešta, jedan od glavnih turističkih gradova u istočnoj Evropi, budi veliku pažnju sa oko 50-70% popusta. Everegreen Dental i MDental Clinic su popularni ovde. Evropljani takođe idu u prelepe granične gradove Mađarske.
Najčešći posetioci: Englezi, Irci, Nemci, Austrijanci, Amerikanci, Danci i Francusi.

5. Srbija

Srbija sa svojom prestonicom, Beogradom, i sjajnim luksuznim apartmanima i smeštajem u centru koji dolazi u paketu sa celokupnom uslugom budi dosta pažnje pre svega naših ljudi koji žive u inostranstvu, ali i stranaca. Mnoge klinike se nalaze u sklopu ovih usluga kao što su Dental Implant, Dental Corner Esthetics, Crown Dental.
Najčešći posetioci: Italijani, Nemci, Švajcarci, Rusi, Australijanci, Francuzi.

6. Indonezija (Bali)

Ovih dana, zubarski pacijenti stižu i na Indonezijski tropski raj. Nije ni čudo: u 2017. godini Bali je nagrađen nagradom najbolje turističke destinacije od strane TripAdvisor-a. Stomatološke ustanove svetske klase se mogu naći po ceni od 40-70% povoljnije od drugih zemalja. Nekoliko najviše preporučenih klinika uključuju Stomatološku kliniku Bali 911, Stomatološku kliniku ARC i Bali International Dental Center.
Najčešći posetioci: Australijanci, Novozelanđani, Amerikanci, Kanađani, kao i ljudi izlaze iz celog regiona.

7. Španija

Stomatologija je uvek bila pristupačnija u Španiji. Sa ekonomijom Španije koja se sada suočava sa ozbiljnom deflacijom, cene stomatološke nege dodatno su opale. Stomatološka klinika Nart u srcu Barselone je popularna, naročito za zabavne putnike koji idu na ovu istorijsku destinaciju.
Najčešći posetioci: Britanci, Irci, Nemci.

8. Turska

Stojeći na kapiji između istočnog i zapadnog sveta, turisti dentalnog turizma otkrili su ovaj kulturni dragulj Turske dok su usmereni na tretmane vršene od strane vrsnih stručnjaka. Svake godine na hiljade pacijenata posećuje znamenitosti Istambula, ili svetski poznata termalna kupatila u Izmiru, dok štede na lakoj i povoljnoj zubnoj terapiji. Međunarodni pacijenti često posećuju DentGroup u Istanbulu; DentaGlobal Klinika je popularna u Izmiru.
Najčešći posetioci: Evropljani iz celog sveta, Rusi, Bliski Istok.

9. Malezija

Između meke medicinskog turizma Tajlanda i ekonomskog giganta Singapura, Malezija je sada zaslužila ulazak u sferu medicinskog i stomatološkog turizma, uz visoke standarde brige i udobne turističke pogodnosti. Imperial Dental Specialist Center i DentalPro Dental Specialist Center su popularni za pacijente koji posećuju Kuala Lumpur. Pacijenti takođe odlaze u gradske naselja Penang i Melaka za rutinsku zubnu negu.
Najčešći posetioci: Indonežani, Bliski Istok, Australijanci, Novozelanđani, Kinezi.

10. Kostarika

Uživajte u prepoznatljivoj prirodnoj lepoti i bezbednosti Kostarike dok primate tretman od prijateljskih, iskusnih, u Americi obučenih stomatologa. Prisma Dental u visoko amerikanizovanom predgrađu Escazu, i Dental Cosmetics Costa Rica u Alejuela su omiljeni.

Uz nadu da vam ovako opsežne usluge neće trebati ni zdravlja ni lepote radi, svakako se nadamo da ste uz ove informacije možda razmislili o nekim novim idejama za putovanja i neke neočekivane lokacije ne samo za zadovoljstvo već i zdravlje i lepotu.

Ako se odlučite da ove procedure pak sprovedete u Beogradu, naši najudobniji apartmani pravi su izbor za vas.

belano apartmani stan na dan

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.