Beton hala – beogradska polarizovana kontroverza za svakog od nas

јануар 24, 2018
Некатегоризовано
Beton hala beograd restorani

Od svog osnivanja tridesetih godina na desnoj obali Save, Beton hala predstavlja svojevrsnu kontroverzu koja polarizuje ljude na one koji u njoj uživaju i u njoj redovno pronalaze mir i opuštanje, ali i one koji je izbegavaju ili ne podnose čak.

Postoje razne predrasude vezane recimo za cene ili tip ljudi koji ovde dolazi, predubeđenja da se ovde dolazi samo da bi se pokazivalo na suncu ili bilo među viđenijima. Međutim, kao i sve u životu, treba bar jednom probati, te vrlo brzo shvatiti da je Beton hala zapravo stvarna i dostupna oaza ovog grada u kojoj jednako uživamo i možemo da uživamo svi mi koji u njemu živimo, kao i one reke putnika sa rečnih putovanja koji zastanu oko Beogradskog pristaništa, ali i turisti iz okolnih smeštaja i apartmana u centru grada koji u njoj rado borave.

Beton hala

 

Beton hala počela je kao Carinski magacinski prostor, bez neke naglašene komercijalne upotrebe. Odlikovalo ju je pet kranova, od kojih je danas sačuvan samo jedan jedini i to kao kulturno dobro.

Beton hala je svoj novi život počela idejom do koje je došao arhitekta Aleksandar Rodić. Prvi lokali su bili bez vode, struje i bez neke posebne namene, a otežavajuća okolnost bila je to što ceo objekat, dakle sama hala, nije bio uknjižen što je značilo da samim tim nije bilo moguće projekat realizovati kreditom od banaka. Rodić je zahvaljujući svom konceptu i ideji dobio svoju prvu nagradu Grand Prix na Bijenalu arhitekture u Beogradu. Povećavanje razumevanja gradske vlasti vezano za konceptualne projekte dovelo je kasnije i do toga da se na vrhu Beton hale, odnosno krovu, nastani i parking „Donji Grad“ koji broji oko 400 mesta za automobile.

Krajnja ideja je da se od Beton hale stvori neki vid pešačke oaze, moderne Skadarlije. Ovo je pospešeno dugim šetalištima koji prolaze i kraj Beograda na vodi, biciklističkim stazama, ali i vezom sa Dorćolom i boemskijim restoranima i kafeima na korak dalje u suprotnom smeru.

belano apartmani stan na dan

S obzirom da je Beton hala smeštena pored reke Save, čitav niz restorana u njoj ima prelep pogled na Novi Beograd, pa, iako u strogom centru grada, stiče se utisak da ste negde u prirodi. Zahvaljujući staklima i prozorima koji su poput prozirnih zidova, u ovom pogledu se uživa u svim godišnjim dobima, ali i danju jednako kao i noću.

 

Restorani u Beton hali

 

Cantina de Frida nudi meksičku, špansku, portugalsku, ali mediteransku kuhinju, slično restoranu Toro Latin Gastro Bar koji je u vlasništvu čuvenog kuvara Ričarda Sandovala, čija se kuhinja bazira na latinoameričkoj kuhinji.

Cantina de Frida 

 

Restoranu Ambar nudi više tradicionalnu balkansku kuhinju.

Restoranu Ambar

 

Na korak dalje vas očekuje izuzetna japanska kuhinja pod okriljem restorana Sakura.

Restoran Druga Piazza dobar je primer verovatno najomiljenije u Beogradu i zaista izuzetne italijanske kuhinje, kao i Comunale, ali i rame uz rame uz Sofu, oazu internacionalnih specijaliteta.

Restoran Druga Piazza 

 

Fusion kuhinja koja je sve popularnija širom sveta oslikava se u Magaza Gastropub-u, gde se mešaju domaće i internacionalne kuhinje.

Magaza Gastropub

 

Tu je svakako i egzotični restoran Lavash, spoj orijenta i specijaliteta domaće kuhinje.

restoran Lavash

 

Spoj elegantnog i svetlog doprineo je tome da se  pored izuzetno kvalitetnih restorana,otvore i mesta koja okupljaju ljude u onim najsrećnijim i najlepšim okolnostima kao što je upravo i event centar Promenada, jedan od omiljenih izbora za privatne i korporativne proslave.

 

Beton hala danju, Beton hala noću

 

Veliki broj restorana noću postaju klubovi upravo u ovom nizu na broju 2-4 u ulici Karađorđeva. Ako vam provod u Fridi, Torou ili Lavash kafeu ili pak Bank ili Gotik klubu ne odgovara ili ste raspoloženjiji za manje mainstream muziku, posle divne večere u recimo restoranu Druga Piazza, Sakuri ili Comunale-u, ili koktela, možete se takođe opredeliti vrlo lako i za nešto alternativnijeg prvog komšiju Beton hale, Savamalu. Centar je takođe blizu, tako da nije čudno ni što turisti i posetioci Beograda često traže apartmane za vikend upravo u ovom jezgru provoda i zabave, ali i fantastičnog ukusa i hrane.

Ne treba postojati otpor, prošetajte do reke, naručite espresso, posmatrajte horizont i opustite se. To je beogradski. Ali je to i ona lepota koja je naša, koja je negovana i koja je tu za sve i svakog od nas.

Dobrodošli u Beograd!

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.