Avala: Šta posetiti i videti?

септембар 6, 2022

Na samo 17 kilometara od beogradskog užarenog asfalta i gradske buke uzdiže se šumovita i bistrim vodama bogata Avala, najniža planina Šumadije. Mnogim Beograđanima omiljeno mesto za izlet, pruža utočište i predah od svakodnevne gradske gužve. Ukoliko do sada niste posetili ovaj prirodni biser nadomak prestonice, evo šta sve možete saznati i videti na Avali.

Istorija i mit

Veruje se da su u drevna vremena još Argonauti krenuli put Avale da na njoj nađu zlatno runo. U slavnom epu opevano je kako su doplovili do Deliblatske peščare, a onda odatle krenuli ka vrhu ove planine, ubeđeni da se tamo ono nalazi. Avala se svakako može pohvaliti rudnim bogatstvima, jer su na njoj pronađeni razni minerali i plemeniti metali, što potpiruje maštu i govori u korist ovom epu.

Na području Avale nalazio se keltski grad, dok su nešto kasnije Rimljani na tom istom mestu podigli vojno utvrđenje i zvali je Zlatni breg. U srednjem veku postojao je grad Žrnov, dok su malo kasnije Turci tom mestu dali ime Havala – kako je ostalo do dan-danas. Avala je, svakako, tokom istorije bila bitna tačka osvajanja ili odbrane teritorije.

Prirodna bogatstva za ljubitelje zelenila

Osim rudnih bogatstava, avalska veoma bogata flora razlikuje oko 600 biljaka, od kojih su mnoge lekovite, a ima i endemskih vrsta, poput zanoveta, zlatana ili zelenike.

Raznovrsna fauna takođe krasi ovu planinu, gde je preko 20 vrsta zaštićeno.

Na Avali boravi čak 70 vrsta ptica, od kojih su neke vrste zaštićene.

Ova mala planina se može pohvaliti i sa osam izvora čiste vode. Najpoznatiji je Sakinac, odakle je voda korišćena za pravljenje piva u čuvenoj pivnici Đorđa Vajferta.

Avala je savršeno mesto za izlet i uživanje u prirodnim lepotama i svežem vazduhu.

Spomenici – svedoci istorije

Avalski toranj

Jedan od simbola Beograda, najveća građevina tog tipa na Balkanu, visoka je 205 metara. Sa njenog vrha pruža se veličanstven pogled na grad, kao i na obronke Šumadije. Ovakav kakav je danas, izgrađen je 2010. godine, po uzoru na stari, srušen za vreme bombardovanja 1999. godine. Do vrha tornja dolazi se liftom, gde ćete naći dvoglede uz pomoć kojih možete bolje pogledati okolinu. U blizini se nalaze brojni turistički sadržaji poput parkova za decu ili sportskih igrališta, suvenirnice, kafići.

Crkva brvnara

Mala crkva, podignuta na stotinak metara od impozantnog tv tornja, posvećena je despotu Stefanu Lazareviću, prvom srpskom vladaru koji je Beograd proglasio prestonicom. To je ujedno i prva crkva posvećena ovom vladaru kod nas, a izgrađena je pre pet godina.

Spomenik neznanom junaku

Pored tornja, druga najveća turistička atrakcija na Avali je Spomenik neznanom junaku. Podignut na inicijativu kralja Aleksandra Karađorđevića, a završen tek 1938. godine, na mestu nekadašnjeg srednjovekovnog utvrđenja Žrnov. To je mauzolej u čijoj se kripti nalaze ostaci nepoznatog ratnika, a predstavlja simbol stradanja svih neimenovanih junaka iz Balkanskih i Prvog svetskog rata. Ovaj spomenik nalazi se na najvišoj tački Avale, na 511 metara nadmorske visine i do njega se dolazi dugačkim nizom kaskadnih stepenica.

Spomenik Vasi Čarapiću

Ovo je spomenik čuvenom vojvodi Prvog srpskog ustanka, koji je sa obronaka Avale zvao ljude u boj za oslobođenje od Turaka. Tu se nalazi i planinarski dom, koji je ujedno i restoran, „Čarapićev brest“.

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima

Na Avali je 1965. podignut spomenik posvećen članovima sovjetske vojne delegacije, koji su tu poginuli godinu dana ranije. Dolazili su na proslavu povodom 20 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, ali se njihov avion srušio udarivši u vrh planine. Na samo nekoliko stotina metara od Spomenika neznanom junaku, na mestu ove strašne nesreće podignut je spomenik u slavu boraca Crvene armije, koji su svojom borbom dali doprinos za oslobađanje Beograda.

Kako stići do Avale?


Jedna od glavnih prednosti Avale je dobra saobraćajna povezanost sa gradom. Ako ne idete kolima ili biciklom, tu su redovne autobuske linije. Kod Spomenika neznanom junaku i Avalskog tornja postoji uređen parking prostor.

Čist hedonizam za savršen dan

Na Avali ima nekoliko restorana i kafića, koji se možda ne mogu pohvaliti spektakularnim menijem, ali pružaju vrhunsko uživanje. Ušuškani u prijatan zimzeleni hlad, opijeni čarobnim cvrkutom ptica – šta vam je drugo potrebno za opuštanje i odmor od svakodnevnih obaveza?!

Tu su i brojne pešačke i biciklističke staze, ako ste željni više aktivnosti u prirodi.

Ako biste da razgledate Beograd sa nešto drugačijeg stanovišta, Avala je pravi izbor za vas ili vaše goste koji odsedaju u Beogradu. Osim što ćete moći da sagledate prestonicu kao da vam je na dlanu i pružite pogled ka njenoj bližoj okolini, Avala će vam omogućiti i predah od svakodnevne vreve. To je mesto za „punjenje baterija“ i sjedinjavanje s prirodom, regeneraciju tela i duha i pre svega, dobar provod.

Ukoliko vam je potreban smeštaj u blizini pogledajte ponudu apartmana na sajtu agencije Belano i pronađite odgovarajući tokom boravka u Beogradu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.