Tri laka a zapostavljena načina da ulepšate dom

септембар 4, 2018
ulepšavanje doma

Nije estetika uzalud ono na čemu se baziraju brojne društvene mreže, od Pinteresta preko Instagrama, pa i do YouTube-a, a kada je reč o vašem stanu i onome što je jednostavna ali efikasna caka kako možete da ulepšate vaš dom ili stan za iznajmljivanje jeste naizgled očigledno, a zapravo-efikasno.

Navikli smo da gledamo okolo i gore. A gledamo li-dole?

 

1. Laminat

 

Ukoliko je Vaš izbor laminat, pronašli ste zapravo idealnu kombinaciju funkcionalnosti i stila. Iako je parket takođe značajna opcija, zbog povoljnosti, brzine, praktičnosti i tehničkih karakteristika prilagođenih modernim vremenima, dizajnu i lepoti danas je laminat odneo primat.

Veliki broj najrazličitijih dezena i specifičnih efekata na njihovoj površini doprineće da se laminat uklopi u svaki enterijer. Dizajn laminata je modernog izgleda, a pomenuti eventualni dekorativni sloj doprinosi raznovrsnosti dezena. Laminat može verno da dočara efekat parketa, keramičkih pločica i kamena ili pak moderan dizajn jednostavnom kombinacijom boja.

 

 

Ukoliko nađete pri tom laminat na akciji, može se pokazati da je ovo rešenje nešto što će vaš jeftin smeštaj pretvoriti u luksuzan apartman za izdavanje ili život.

 

2. Brodski pod

 

Seljački pod, brodski pod i masivni pod su nazivi za jednu istu vrstu podnih obloga koje se dobijaju od drveta.

Brodski pod predstavlja puno drvo u preseku. Dimenzije variraju. Mogu se pronaći brodski podovi od 15 do 20mm debljine, a varira i širina od 90 do 200mm, kao i dužina od 500 do 2000mm.

Seljački pod u glavnom podrazumeva uopšteno drveni pod većih dimenzija. Ovo je pod koji deluje starinski, kao iz nekog drugog vremena, ali se on svojim izgledom uklapa i u sve nove i moderne ideje arhitektata i dizajnera enterijera.

 

 

Kada je reč o tome zašto je brodski pod toliko popularan, odgovor je lak. Drvo je pre svega veoma lako dostupno u svim delovima naše planete i može se naći u više klasa i kvaliteta. Ovi faktori automatski i najčešće diktiraju njegovu cenu, pa samim tim i cenu vašeg novog poda od drveta. Drveni podovi su ipak pristupačni širokim narodnim masama, ali i po svojoj prirodi i teksturi privlačni ljudima koji su u mogućnosti sebi da priušte i neke luksuznije materijale i prostore. Drvo je takođe prirodan materijal i samim tim veoma zdrava opcija za podove kao i za nameštaj i druge elemente u kući. Drvo se zbog svih ovih karakteristika smatra plemenitim materijalom, a tome doprinosi i njegov lep izgled kao i mekoća i toplota koja se oseća kada se drvo dodirne.

Najrasprostranjenije vrste drveta, kod nas u upotrebi za izradu ove vrste poda su hrast, orah i jasen.

 

3. Tepisi

 

Tepih je vrsta podne obloge koja može da značajno utiče na Vaš prostor. Tepih je upravo ono što će da obezbedi dobru toplotnu i zvučnu izolaciju. Pored toga, on će značajno doprineti vizuelnom izgledu prostora i njegovoj udobnosti. Tepih ima i bitan estetski i dekorativni karakter. Samim tim što može biti ključni element u prostoru, on može da utiče na to da boje u prostoru prosto iskoče i ožive. Tepih utiče i na davanje značaja na kontrastu, ili eleganciji  što je svakako stvar ukusa. Trebalo bi da birate svoj tepih tako da on za nijansu ili dve odudara od vaše postojeće garniture ili stočića koji je na njemu, zato što on nije samo podloga po kojoj se gazi, već pravim odabirom možete značajno da osvežite prostoriju.

Poreklo tepiha je misterija i dan danas.

Prvi pleteni oblici podnih prekrivaca prisutni jos u vreme neolita ili 7000 pre nove ere.

 

 

Među najpoznatijim proizvođačima tepiha na svetu smatraju se majstori ovoga zanata koji dolaze iz Turske, tačnije iz Anadolije.

Izraz „orijentalni tepih“ označava tepih sa Istoka i može se s pravom odnositi na bilo koji tepih orijentalnog porekla, bez obzira na izgled ili način izrade. Izraz se obično koristi da opiše tepihe izrađene ručno, po tradicionalnim metodama u prostranim oblastima Anadolije (Turska), Persije (Iran), Avganistana, Belukistana, Turkmenistana, na Kavkazu, u nekim delovima Indije, u Kini, Pakistanu i delom na Balkanu (Rumunija, dok su kod nas poznati pirotski ćilimi).

Persijski tepisi su vrhunac umetničkog izraza a izrađuju se već 2500 godina.

U modernim vremenima, nakon sto je tepih stigao u zapadnu Evropu, krajem XI veka, kada su ga krstaši doneli sa krvavih pohoda po Istoku, vrlo brzo niču mnoge manufakture. Naročitu ekspanziju proizvodnja tepiha doživljava u drugoj polovini XVIII veka u Engleskoj. Vilijam Moris proizvodi seriju tepiha jednostavnog dizajna i izrade koji brzo stiču veliku popularnost. U čuvenom Bauhausu je dvadesetih godina prošlog veka proizvedeno nekoliko unikatnih modela od kojih su mnogi završili u privatnim kolekcijama. U tridesetim godinama u Francuskoj, u okviru umetničkog pravca art deko nastaju neki od najlepših primeraka izrade tepiha.

 

 

(izvor:  vreme.com)

Birajte ravni, vuneni, čupavi, kvadratasti ili okrugli, jednobojni ili sa dezenom, ali imajte neki tepih ili prostirku i vaše noge, stopala, prostor, ali i zvuk u sobi biće zahvalni. Dečji tepisi su tu da bude maštu i budu praktični, pa su tu za bebe i sklopive podloge koje se lako i peru i čiste recimo, što da ne. Tepisi su ono što donosi toplinu i udobnost, a i čine vaš ambijent maksimalno “instagramičnim”. Poigrajte se.

 

BELANO Kontakt

 

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu ili obavite svoje poslove, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.