Zimski raspust 2019 – besplatni sportski programi za osnovce i srednjoškolce

јануар 18, 2019
zimski raspust 2019

Zimski raspust 2019. biće nešto bogatijeg besplatnog programa nego prethodnih godina. Od 01. do 28. februara 2019. za učenike osnovnih i srednjih škola u Beogradu pripremljeni su kao i obično brojni besplatni sportski programi u organizaciji Sekretarijata za sport i omladinu.

Pored toga, brojne radionice izrade figura i suvenira, časovi matematike, fotografisanje, strip, slikarstvo, pisanje, vajarstvo, novinarstvo, muzika pa čak i pravljenje sopstvenog kratkog filma, samo su neki od besplatnih projekata koja su brojna udruženja omogućila svim osnovcima i srednjoškolcima tokom zimskog raspusta u Beogradu.

Školski kalendar – dileme i podele

Školski kalendar za decu u Srbiji nekada je još jedna večita tema za debate. Dok jedni ovakvo “cepkanje” školske godine tumače kao dobro za decu jer mogu da se odmore od napornog rada, drugi smatraju da se time samo remeti kontinuitet učenja. Mišljenja kažu da ovakav raspored naročito može da šteti maturantima, koji istovrmeno moraju da se spremaju i za završni ispit, dok s druge strane stoji oni staro da raspust uopšte nije bitan ako se uči redovno.

Kakva god da je istina, činjenice su sledeće i školski kalendar  za 2018/2019. godinu izgleda ovako.

 

(školski kalendari za osnovce i za srednjoškolce)

 

Raspusti u Srbiji

 

U toku školske godine učenici u Srbiji imaju četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust. Učenici u AP Vojvodini neće imati jesenji raspust.

Jesenji raspust 2019. – traje četiri dana, od 9. do 12. novembra. Poklapa se sa obeležavanjem praznika Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra.

Zimski raspust 2019. – za učenike u Srbiji bez Vojvodine podeljen je u dva dela. Prvi deo traje šest dana. Počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine.

Za učenike su neradni dani i 1. i 2. januar zbog Nove godine.

Drugi deo zimskog raspusta trajaće, praktično 20 dana. Počinje u petak, 1. februara, i završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine. Na zimski raspust se, međutim, „naslanja“ i Dan državnosti 15. februara, te će tako drugo polugodište početi 18. februara.

Prolećni raspust, kako propisuje školski kalendar, formalno traje četiri dana, od 30. aprila do 3. maja. Faktički, međutim, on traje 10 dana, jer su pre ovog raspusta Veliki petak, Uskrs i Prvi maj. Tako da, praktično, školarci neće imati nastavu od 26. aprila, a u školu se vraćaju 6. maja.

Letnji raspust, za učenike od I do VII razreda, počinje u ponedeljak, 17. juna, a završava se u petak, 30. avgusta.

Srednjoškolci, za razliku od osnovaca, imaju tri raspusta – zimski, prolećni i letnji raspust.

Zimski raspust ima dva dela – prvi deo počinje u ponedeljak, 31. decembra 2018. godine, završava se u utorak, 8. januara 2019. godine.

Drugi deo zimskog raspusta, kao i prolećni raspust, isti su i za osnovce i za srednjoškolce. Počinje u petak 1. februara 2019. a završava se u četvrtak 14. februara.

Državni i verski praznici obeležavaju se u skladu sa Zakonom o državnim i drugim praznicima, pa se tu ne razlikuju osnovne i srednje škole.

Razlika je jedino u tome što se 8. novembra u srednjim školama obeležava dan prosvetnih radnika.

 

Programi za zimski raspust u Beogradu

 

Zainteresovani osnovci i srednjoškolci moći će da nauče da plivaju i klizaju. Takođe, moći će da učestvuju i u zimskim kampovima sa raznovrsnim sportsko-rekreativnim programima i kreativnim radionicama.

Cilj besplatnih programa je da se svoj deci bez obzira na materijalni status omogući bavljenje sportom, pruži mogućnost da steknu osnovna znanja i veštine potrebne za savladavanje novih motoričkih sposobnosti.

Sa učenicima će raditi licencirani treneri sa dugogodišnjim iskustvom, koji će ih uputiti u savladavanje sportskih igara i plivačkog sporta.

 

Škole plivanja u okviru programa za Zimski raspust

 

Za škole plivanja potrebno je preuzeti vaučer u Sekretarijatu za sport i omladinu u Ulici Kraljice Marije 1 na 11. spratu. Vaučeri će biti deljeni od 14. do 31. januara radnim danima od 9.00 do 15.00. Za sve ostale sportske programe potrebno je prijaviti se organizatoru pre početka programa, jer je broj mesta ograničen. Učenici koji koriste sportske objekte u obavezi su da imaju neophodnu sportsku opremu.

Za škole plivanja koje će se organizovati na teritoriji opštine Lazarevac i u naselju Batajnici, vaučeri će se deliti na teritoriji opštine gde se realizuju škole plivanja.

Plivački klub Termoelektrana Kolubarara Veliki Crljeni će vaučere za „Zimsku školu plivanja 2019“ deliti u Savezu sportova Opštine Lazarevac, Savetu za sport MZ Veliki Crljeni i na blagajni Sportskog centra u Velikim Crljenima od 10. do 30. januara.

Besplatni vaučeri za školu plivanja koju organizuje Plivački klub Aligator moći će da se preuzmu u osnovnim školama u Batajnici i u prostorijama plivačkog kluba u Ulici Majora Zorana Radosavljevića 315a u Batajnici.

Škole plivanja (obuka neplivača i usavršavanje tehnike plivanja) organizuju sportske organizacije (klubovi i centri) u sportskim centrima: Akcionarsko društvo kulturno-sportski centar „Pinki – Zemun“, Gradski centar za fizičku kulturu, Ustanova za fizičku kulturu Sportsko rekreativni centar „Tašmajdan“, Sportsko rekreativno obrazovni centar Vračar, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, JP SC „Novi Beograd“, Sportsko udruženje „Tonus sport“, Plivački klub Taurunum, Plivački klub Aligator, Plivački klub Termoelektrana Kolubara Veliki Crljeni, Plivački klub Crvena zvezda, Beogradski plivački klub, Plivački klub 11. april, Plivački klub Vračar, Klub za vodene sportove Mornar, Plivački vaterpolo klub Zemun, Plivački vaterpolo klub Novi Beograd, Vaterpolo klub Stari grad, Ženski vaterpolo klub Crvena zvezda, Vaterpolo klub za dame TAŠ 2000 i Klub korektivnog plivanja, vaterpola i rekreacije Vračar.

 

Klizanje u okviru programa za Zimski raspust

 

Rekreativno klizanje organizuju sledeći sportski centri: JP SC „Olimp-Zvezdara“, JP za uređenje, korišćenje i održavanje „Ada Ciganlija“, i Ustanova za fizičku kulturu, SRC „Tašmajdan“.

Pogledajte Belano apartmane kod Kalemegdana OVDE, a stanove ne Slaviji OVDE.

 

Zimski kampovi u okviru programa za Zimski raspust

 

Zimske kampove sa raznovrsnim sportsko-rekreativnim i kreativnim programom organizuju sledeći centri: Gradski centar za fizičku kulturu, SRC „Pionirski grad“, Javno preduzeće za obavljanje poslova iz oblasti sporta i rekreacije Surčin, SC „Voždovac“, JP SC „Olimp-Zvezdara“, Ustanova za vršenje javne službe u oblasti fizičke kulture SC „Ljubomir Ivanović Gedža“, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije i Ustanova „Voždovački centar Šumice“.

Kompletan program Zumskog raspusta možete pratiti OVDE.

 

BELANO Kontakt

 

A ako tražite smeštaj u Beogradu tokom raspusta, bilo da su u pitanju zimski ili letnji meseci, pored toga možda želite i preporuku za to gde da se odlično provedete sa porodicom ili gde da pošaljete vaše najmlađe, ili pronađete sve što bi im bilo interesantno kako bi njihovo vreme u Beogradu bilo idealno i savršeno, recimo Muzej iluzija ili Narodni muzej u Beogradu su pravi izbor. Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete brzo i lako. Čak iako planirate posetu Beogradu možemo da vam pomognemo. Slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.