UREĐENJE TERASE U PROLEĆE- DRUGI DEO

март 12, 2024
uređenje terase

UREĐENJE TERASE U HLADOVINI

Uređenje terase koja se nalazi u hladu može predstavljati pravi izazov. Evo nastavka teksta kojim smo želeli da vam pomognemo da pretvorite terasu u oazu zelenila i uživanja. U prvom delu smo se bavili biljkama koje su pogodne za „sunčane“ terase. Međutim, mnogi imaju terase koje su u hladu ili su vrlo malo izložene sunčevim zracima. I za takve terase postoji rešenje.

UREĐENJE TERASE- BILJKE KOJE VOLE HLAD

Postoje određene vrste biljaka koje vole hladovinu. U takve biljke spadaju:

Paprat (Dryopteris)

Ime su dobile po šumskim nimfama koje su živele u hrastovim stablima (grčki: drys- hrast, šuma i pterys- paprat). Poznato je oko 400 vrsta paprati.

 • Opis: Paprat je zeljasta biljka sa različitim oblicima i teksturama lišća. Karakteriše je bujno i zeleno lišće koje raste veoma gusto.
 • Način sadnje: Paprat se najbolje razmnožava deljenjem rizoma ili kupovinom već formiranih sadnica. Sadnice treba posaditi u vlažno, dobro drenirano zemljište na senčenoj poziciji.
 • Negovanje: Paprat voli vlažno okruženje, pa je važno redovno zalivati tokom sušnih perioda. Takođe je korisno prskati lišće vodom kako bi se održala vlažnost.

Hosta (Asparagaceae)

Hoste su biljke hladovine. Često smo ih sretali u detinjstvu u baštama naših baka. Karakteriše ih širok dijapazon boja i veličina, kao i razni oblici listova.

 • Opis: Hosta je popularna biljka za senčene bašte, poznata po svojim velikim, šarenim listovima. Dolazi u različitim bojama i oblicima, što je čini atraktivnom u senčenim područjima.
 • Način sadnje: Hoste se najbolje razmnožavaju deljenjem busena ili kupovinom već formiranih sadnica. Sadnice treba posaditi u vlažno, humusno zemljište na senčenoj poziciji.
 • Negovanje: Hoste vole redovno zalivanje, posebno tokom sušnih perioda. Takođe je važno uklanjati uvenule listove i cvetne stabljike kako bi se podstakao novi rast.

Hortenzije (Hydrangea)

Hortenzije se mogu pronaći u Aziji, kao i u Severnij i Južnoj Americi. Ima ih oko 90 vrsta. Najviše ih ima u istočnoj Aziji (Koreja, Kina i Japan)

 • Opis: Hortenzije su listopadni grmovi ili manja stabla ( visine od 1-3 m) poznata po svojim velikim, bujnim cvatovima u različitim bojama, uključujući belu, roze, plavu i ljubičastu.
 • Način sadnje: Hortenzije se najbolje razmnožavaju sadnicama koje se kupuju u rasadnicima. Sadnice treba posaditi u vlažno, dobro drenirano zemljište na delimično senčenoj poziciji.
 • Negovanje: Hortenzije vole redovno zalivanje i đubrenje tokom vegetacionog perioda. Takođe je korisno dodati kiselu đubrivo kako bi se održala boja cvetova.

Begonije (Begoniaceae)

Prirodno stanište im je Južna Amerika i područje Havaja, jer su joj prirodno stanište vlažne tropske šume do 1 000 mnm.

 • Opis: Begonije su popularne cvetne biljke koje cvetaju tokom cele sezone. Dolaze u različitim bojama i oblicima cvetova, uključujući jednostavne i duplice.
 • Način sadnje: Begonije se najčešće razmnožavaju sadnicama koje se kupuju u rasadnicima ili putem semenki. Sadnice treba posaditi u vlažno, dobro drenirano zemljište na senčenoj poziciji.
 • Negovanje: Begonije vole redovno zalivanje, ali je važno izbegavati preteranu vlažnost kako bi se sprečilo truljenje korena. Takođe je korisno uklanjati uvenule cvetove kako bi se podstakao novi cvetni izdanak.

Filodendron (Philadendron)

Filodendron je nedovoljno istražena biljka. Do sada je ustanovljeno 489 vrsta filodendrona. Poput Begonija. raste u vlažnim, tropskim, kišnim šumama.

 • Opis: Filodendron je zeljasta biljka ili penjačica poznata po svojim velikim, sjajnim listovima. Dolazi u različitim varijacijama, uključujući zelene i šarene sorte.
 • Način sadnje: Filodendron se razmnožava putem sečenja stabljike ili kupovinom već formiranih sadnica. Sadnice treba posaditi u vlažno, dobro drenirano zemljište na senčenoj poziciji.
 • Negovanje: Filodendroni vole vlažno okruženje, pa je važno redovno zalivati tokom sušnih perioda. Takođe je korisno povremeno prskati lišće vodom kako bi se održala vlažnost.

Nadamo se da će ovaj tekst pomoći da uređenje terase ne bude problem, bez obzira na nedostatak svetlosti na njoj. Svakako, dobar savet je poseta Sajmu hortikulture, koji se svakog proleća održava u Beogradu. Sajam predstavlja odličnu priliku da na licu mesta porazgovarate sa stručnjacima iz oblasti hortikulture i pejzažne arhitekture, koji će vam svojim savetima pomoći i otkloniti eventualne nejasnoće i dileme.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.