Gde otići za Prvi maj – najpopularnija izletišta u Beogradu

мај 6, 2018
prvi maj

Malo ko toliko razmišlja o smislu i suštini praznika Prvi maj. Iako je nekada on nosio veću težinu zbog svog značenja – Praznika rada, danas je on praznik odmora, rado dočekivan momenat za opuštanje i odmor svih, za jedan divan prolećni dan u krugu porodice, društva i naravno roštiljanja na nekim od najpopularnijih izletišta u Beogradu.

Poznato je da su tada ulice prazne, a izletišta u Beogradu puna, međutim i mnogi turisti se odlučuju da iskuse Srbiju i tog dana ne ostaju da odmaraju u svojim apartmanima u Beogradu, već idu na izlete i dalje od njega.

Na sličan način, mnogi upravo i dolaze u Beograd, posebno mladi, tražeći povoljan smeštaj u Beogradu i spremni za roštiljanje i traganje za mestom za ekipu. Nije retko da se neko i delegira da roštilj mesto čuva dok se društvo skupi, a ako niste sigurni kuda, evo nekih ideja, no prvo da se podsetimo-o čemu se zapravo radi i šta je to Međunarodni dan rada.

 

 

Šta se slavi Prvog maja?

 

Na Prvom kongresu 2. Internacionale održanom 1889. godine odlučeno je:

„Prvi maj je zajednički praznik svih zemalja na kojima radnička klasa treba da manifestuje jedinstvo svojih zahteva i svoju klasnu solidarnost“.

Prvi maj kao Međunarodni dan rada je dan sećanja na proteste održane u Americi, tačnije u Čikagu 1886. godine kada je 40.000 radnika stupilo u štrajk i zahtevalo osmočasovno radno vreme.

Prvi maj je po prvi put obeležen u Beogradu davne 1893. godine i od tada predstavlja dan za podsećanje na borbu radnika za dostojanstven život i veća radnička prava.

 

Gde na izlet za Prvi maj u Beogradu?

 

Najpopularnije beogradsko izletište je svakako Ada Ciganlija. Odmah do nje je Košutnjak, ali su tu i Kalemegdan i Avala svakako.

Za one koji žele da pobegnu od gradske vreve, tu su i neke najbliže prigradske opštine.

Šta vas čeka Prvog maja?

Kako navodi zvanični sajt turizam.bg-info.org, oko Beograda vas čekaju listopadne šume, uređene plaže, krstarenja brodom, romantične vožnje fijakerom, salaši, arheološka nalazišta.

Evo njihovih predloga:

Sa manastirom Fenek, rekom Savom u blizini, konjičkim klubom, fazanerijom i „Klubom S“ surčinsko selo Jakovo postalo je turistička atrakcija. Na samo dvadesetak kilometara od Novog Beograda, u ovom selu nalazi se i salaš Stremen, prijatan ambijent za ljubitelje prirode, životinja i rekreacije uz dobar zalogaj.

 

Do Bojčinske šume i surčinskih sela Jakovo, Progar i Boljevci može da se stigne za pola sata nekim od gradskih autobusa. Ljubitelji reke do ovih mesta mogu da se zapute i brodićem jer je u svakom od sela na obali Save nasut pesak, uređena plaža i napravljeno pristanište. Da u surčinskim izletištima nikom ne bi bilo dosadno, u dubokoj hladovini Bojčinske šume celo leto su koncerti, a po salašima i kolibama tamburice.

Brodićem može da se stigne i do Grocke. Sa 24 kilometara dunavske obale ona predstavlja raj za ribolovce, dok lovci mogu da se zabave u lovištima bogatim sitnom divljači. Na vrhu Brestovika je fenomenalan vidikovac na kome može da se kupi voće jer je Grocka pre svega voćarski kraj. Samo naselje je interesantno zbog 14 kuća pravljenih krajem 18. veka.

Prepuna srna, zečeva, fazana i jarebica, Lipovička šuma u Barajevu, kraj poznat po pevačicama i kafanama na Ibarskoj magistrali, mami lovce, a Markovačko jezero kod Mladenovca privlači ribolovce.

 

Kuda sve za Prvi maj van Beograda?


Za Prvi maj –Međunarodni praznik rada, jedini rad koji vam je potreban jeste da se odlučite kuda da idete i gde da se smestite.

Par ideja sledi.

 

1.Kraljevski izlet do Topole i Oplenca

 

Topola i Oplenac su na sat vožnje od Beograda. Prvi maj je odlična prilika i da se poseti zadužbinski kompleks Karadjordjevića, a ulaznica za crkvu svetog Djordja, galeriju u kući kralja Petra, vinogradarevu kuću, Karadjordjev konak i kraljevu vinariju košta samo oko 300 dinara (za odrasle).

 

2. Jezera Srbije -Palić


Za 2,5 sata vožnje možete se naći na Paliću od Beograda.
Tradicionalno, 1. maja počinje turistička sezona jezera Palić. Za 250 dinara možete posetiti i Zoo vrt, a brojni restorani nude odličnu hranu, a samo jezero mir i pogled.
Uzmite u obzir i druga jezera, posebno po Vojvodini, jer se ovaj vid turizma sve više razvija.

3.Seoski turizam


Srpska domaćinstva i seoski turizam nude iskustvo u tradicionalnom srpskom stilu, ali uz sve savremene pogodnosti poput bazena, erkondišna, djakuzi kada i bogate zabave. Možete sa domaćinima čak i ići na pecanje, u ekološke šetnje, branje lekovitog bilja, organizuju logorske vatre i slično. Za odmor u stilu gastro-hedonizma, možete posetiti recimo Zornića kuću, ili brojne salaše po Vojvodini.

 

4. Banje i spa centri

 

Dok neki idu u prirodu da roštiljaju, zašto ne biste iskorstili dan za odmor i relaksiranje celog tela. Brojne banje, spa centri nude usluge sauna đakuzija, slanih soba, turskih kupatila i slično. Možete skoknuti do Banje Ždrelo, Vrujci, Vrnjačke banje ili Selters, Vrdnika ili bilo koji od spa centara i u samom Beogradu. Bacite pogled i istražite spa centre hotela Metropol i Crown Plaza, Saruna wellness i druge wellness centre. Samo rezervišite na vreme. Znamo da gosti apartmana Belano itekako uživaju u uslugama ovih centara, pa i biraju smeštaj na Novom Beogradu ili apartmane kod Vuka upravo zato.

 

5. Vreme sa porodicom

 

Uvek možete spremiti neki lep ručak i provesti kvalitetno vreme sa porodicom i kod kuće. Prošetajte, izađite na neku zajedničku aktivnost ili prosto odmarajte. Družite se. Jer svi ovi praznici nekako sve više postaju vreme za zajedničko vreme, no što se zapravo slave.
Ne gubite vreme na formalnosti, uživajte u suštini.
I pazite da se pripremite par dana unapred, jer na sam Prvi maj većina prodavnica, kao ni prevoz-ne radi.


Uživajte u praznicima!

 

Vaš Belano

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.