Prednosti i mane monoblok WC šolje

октобар 18, 2023
belano_Monoblok

Sve popularnija opcija kada su sanitarni elementi u pitanju, sasvim sigurno je monoblok WC šolja. Kao primaran razlog za sve češću upotrebu takvog elementa navodi se praktičnost, a odmah zatim i kompaktnost, te se samim tim monoblok vrlo lako može uklopiti kako u prostor različite kvadrature, tako i različitog stila uređenja.

Međutim, kao i svaki drugi proizvod, tako i ovaj ima prednosti, koje su izuzetno brojne, ali i određene mane, pa sve to zajedno treba uzeti u obzir pre donošenja odluke o tome da li je baš monoblok WC šolja najbolja opcija za određeno kupatilo.

Nema sumnje da izuzev funkcionalnosti, estetika i higijena mogu da se smatraju ključnim faktorima koje treba uzeti u obzir prilikom uređenja kupatila. Podrazumeva se da treba obratiti pažnju na svaki sanitarni element i na svaki detalj, kako bi ukućani i svi oni, koji budu koristili konkretno kupatilo, u njemu zaista i mogli da uživaju.

Budući da monoblok predstavlja vrlo inovativni proizvod, to nije čudno što postaje sve popularniji širom sveta. Monoblok WC šolja karakteristična je po dizajnu, budući da predstavlja spoj funkcionalnosti i svedenog izgleda, što mu daje mogućnost da se lako uklopi u bilo koji prostor.

Uz to, ovaj inovativni sanitarni element je poznat i po vrlo jednostavnom postupku montaže, a upravo zahvaljujući takvom dizajnu, lako će se uklopiti i u kupatila manje površine. Zato se neretko navodi da upravo monoblok WC šolja predstavlja elegantno rešenje za kupatilo, bez obzira koji stil u njegovom uređenju da preovlađuje.

Umesto tradicionalnih WC šolja, koje uključuju i vodokotlić, monoblok je zapravo sanitarni element koji podrazumeva jednu celinu, te se samim tim po dizajnu izdvaja u odnosu na druge WC šolje.

Prednosti monoblok WC šolja

Zahvaljujući dizajnu, koji spada u red jednostavnijih, monoblok WC šolje deluju, slobodno se može reći, sofisticirano u odnosu na klasične šolje, te se vrlo jednostavno uklapaju u moderno uređena kupatila, ali i u ona koja su uređena u retro stilu, recimo.

Na tržištu se mogu naći monoblok WC šolje različitih boja i dizajna, što kupcima pruža značajnu paletu proizvoda, te im olakšava izbor.

Samim tim što je u pitanju jednostavan dizajn, takve šolje se posebno lako mogu uklopiti u bilo koje kupatilo, što je svakako još jedna vrlo značajna prednost koju monoblok može da ponudi.

Kao jednodelni element, monoblok WC šolja zahteva znatno manje vremena za instalaciju u poređenju sa tradicionalnim modelima. Pored toga što je u pitanju jednostavan i brz proces, važno je istaći i da montaža monobloka ne zahteva da majstor ima nikakve posebne veštine.

Upravo zahvaljujući kompaktnom dizajnu, monoblok WC šolja zauzima znatno manje prostora u kupatilu, što je posebno važno u manjim prostorima gde je svaki centimetar dragocen. Takođe, ovaj sanitarni element se može pohvaliti i smanjenim rizikom od curenja. Zapravo je stvar u tome da monoblok karakteriše znatno manji broj spojeva nego klasičan model WC šolje, što u suštini znači da je kod takvih modela smanjen i rizik od curenja vode. Sve to doprinosi očuvanju higijene u kupatilu i smanjuje potrebu za čestim održavanjem.

Lako održavanje je još jedna od prednosti takvih sanitarnih elemenata. Upravo zbog manjeg broja delova i spojeva, u odnosu na klasične šolje, monoblok važi za element koji je mnogo lakši za održavanje.

Kod monobloka je i smanjen rizik od kondenzacije zato što je u pitanju element jednostavnije konstrukcije. Samim tim ima manje površina na kojima se može ispoljiti negativan efekat koji kondenzacija može da ima, što će u velikoj meri doprineti boljoj i temeljnijoj higijeni kupatila, te lakšem održavanju tog dela prostora.

Mane monoblok WC šolja

Ne može se osporiti da monoblok WC šolje nude brojne prednosti, ali se isto tako ne može osporiti i da su u pitanju sanitarni elementi koji imaju mane. Na svu sreću, mana je mnogo manje nego prednosti, iako ih svakako treba uzeti u obzir prilikom kupovine ovakve šolje za kupatilo.

Jedna od primarnih mana jeste popravka. Naime, u slučaju kvara, popravka monoblok WC šolje može da bude zahtevnija nego kada je u pitanju klasična WC šolja. Prosto, radi se radi o jednoj celini koja se mora demontirati kako bi se pristupilo unutrašnjim delovima, što može zahtevati angažovanje profesionalnog vodoinstalatera.

Sem toga, monoblok WC šolje mogu biti teže od klasičnih modela baš zato što ih karakteriše kompaktnost, pa upravo to može da oteža i transport, a posebno može biti nezgodno kada je potrebna zamena ili premeštanje ovog sanitarnog elementa.

Mogu se javiti i određeni problemi sa nabavkom delova za ovakve šolje, uzevši u obir da pojedini delovi monoblok WC šolja mogu da budu specifični za određeni model, što opet i te kako može da oteža njihovo pronalaženje ili nabavku.

I mada postoji širok spektar dostupnih modela različitog dizajna, izbor monoblok WC šolja može donekle da bude ograničen u poređenju sa klasičnim modelima, što u određenoj meri može da oteža izbor i uklapanje sa ostalim sanitarnim elementima u konkretnom kupatilu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.