OPERACIJA OČNIH KAPAKA

март 25, 2024
operacija očnih kapaka

OPERACIJA OČNIH KAPAKA- BLEFAROPLASTIKA

Operacija očnih kapaka- blefaroplastika je vrsta operacije kojom se uklanja višak kože sa očnih kapaka. Sa godinama, dolazi do rastezanja kapaka, a mišići koji ih podržavaju slabe. Kao rezultat toga, dolazi do sakupljanja viška kože i masnoće iznad i ispod očnih kapaka. To može uzrokovati opuštanje obrva, spuštene gornje kapke i stvaranja „vrećica“ ispod očiju.

Jako opuštena koža oko očiju može smanjiti periferni vid, što se posebno odnosi na gornje i spoljašnje delove vidnog polja. Blefaroplastika je zahvat koji može smanjiti ili rešiti ove probleme sa vidom. Operacija, takođe, može učiniti da oči izgledaju mlađe i „budnije“.

Blefaroplastika se može uraditi i u kombinaciji sa drugim procedurama, kao što je podizanje obrva, podizanje lica ili obnavljanje kože.

Osiguranje može pokriti ovaj zahvat, a to će zavisiti od toga da li operacija popravlja stanje koje šteti vidu. Operacija koja se izvodi samo u cilju poboljšanja izgleda, verovatno, neće biti pokrivena osiguranjem.

OPERACIJA OČNIH KAPAKA- PRIPREMA

Priprema, koju je potrebno izvršiti pre intervencije, obuhvata:

  • kompletna krvna slika
  • EKG
  • tumačenje rezultata
  • pregled i odobrenje lekara opšte prakse ili specijaliste za vršenje intervencije

Pored ovoga, preporučljivo je i:

  • ukoliko ste pušač, prestanak pušenja ili bar smanjenje cigareta 10 – 15 dana pre operacije
  • ako koristite antikoagulantne lekove potrebna je konsultacija sa lekarom i po potrebi korekcija doze leka
  • ne koristiti nikakve kreme, preparate niti šminku 12 sati pre intervencije

TOK OPERACIJE OČNIH KAPAKA

intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji. Operacija se može vršiti samo na gornjim ili samo donjim kapcima ili, istovremeno, i na gornjim i donjim kapcima. Blefaroplastika se može kombinovati sa drugim estetskim tretmanima. Operativni rez se na gornjim kapcima pravi u prirodnom naboru kože. Kada se radi o donjim kapcima, rez je, u većini slučajeva, „skriven“ trepavicama, tako da je ožiljak, najčešće, praktično nevidljiv. Nakon operativnog reza se prepariše tkivo, tj. odvaja koža, mišić, fascija, masno tkivo i uklanja kako višak kože i masnog tkiva, tako, vrlo često, i deo mišića.

Uklanjanje šavova se, zavisno od pacijenta do pacijenta, u proseku odstranjuju za 5 do 7 dana od same operacije. Trajanje intervencije je oko 50 minuta na gornjim kapcima, oko sat vremena, a ukoliko se istovremeno rade i gornji i donji kapci onda oko 90 minuta.

OPORAVAK NAKON OPERACIJE OČNIH KAPAKA

Preporučljiv je oporavak u periodu od 7 dana nakon operacije, nakon čega se pacijent može vratiti oubičajenim dnevnim aktivnostima. Preporučuju se hladni oblozi radi bržeg smanjivanja otoka. Tablete protiv bolova najčešće nisu ni potrebne, ali ako se ipak koriste, onda je potrebno izbegavati one koje mogu izazvati krvarenje, tipa Aspirin, Andol itd.

Otečenost i modrice očekuju se od 5 do 10 dana, a najizraženiji su u prvih 24 do 48 sati.

  •  48h nakon intervencije ne naprezati oči ni na koji način (čitanje, mobilni telefon ili gledanje TV)
  •  šminku ne koristiti dok ne prođe bar dan ili dva od skidanja konaca
  • izlaganje suncu i to uz zaštitne naočare i kremu sa zaštitnim faktorom (najmanje 20) tek nakon 3 sedmice od intervencije

Rezultat intervencije vidljiv je već u prvim danima nakon spadanja otoka, a definitivni rezultat nakon što protekne tri meseca od operacije.

Ako niste iz Beograda i namenski dolazite radi ove operacije Belano Vam može ponuditi veliki izbor APARTMANA u kojima možete boraviti, kako pre, tako i posle operacije.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.