Novogodišnja rasveta u Beogradu – lepota ili razdor

јануар 18, 2019
novogodišnja rasveta u beogradu

Jako je teško pričati o problemima sa kojima se često Beograd suočava, brojnim pozitivnim i negativnim aspektima koji donose kontroverze ili dele mišljenja. Jedno od gorućih pitanja ove zime je svakako pitanje novogodišnje rasvete. Dok jedan deo stanovnika prestonice ne podržava troškove vezane za dekorisanje glavnih gradskih zona, brojni sugrađani uživaju u lepoti i svečanom osećaju koje donose svetiljke, ukrasi i dekor, koliko god bio ili ne-bio kič. Novogodišnja rasveta u Beogradu postala je delimično večita tema o kojoj se priča.

O njoj su već izveštavali brojni svetski mediji, slike Beograda su se pojavile u brojnim svetskim časopisima i na online portalima. Naši gosti Belano apartmana, posebno oni koji odsedaju u smeštaju u centru grada, apartmanima na Novom Beogradu ili stanovima na Dorćolu, rado prošetaju i slikaju se u ipak pomalo bajkovitom dekoru idealnom za uspomene.
Iako je Beograd ovih dana ,,instagramičan“ i posebno za decu magičan, a brojne opštine ukrašene kao nikada do sada, druga strana medalje jesu troškovi čiju ćemo sumu sumarum tek videti i saznati da li je ili nije to sve bila dobra investicija. Kada je turizam u pitanju, izuzetno je teško premeriti sve faktore koji utiču na to da jedna lokacija postane tražena i popularna.

Srbija je ove godine jedna od najpreporučenijih lokacija za turiste, porast je osetan, smeštaji u Beogradu su puni, jeftini hosteli u Beogradu privlače mladu populaciju, elitni hoteli pomažu kongresni turizam, a negde u svemu tome, u korenu su ljudi i slika koju mi kao domaćini šaljemo.

 

Novogodišnja rasveta kao kontroverza

 

15. novembra. je uključena novogodišnja rasveta u Beogradu. Tih dana je počela i kontroverza, koja je velikim delom vezana i za prošlogodišnje postavljanje i ostavljanje rasvete tokom, po mnogima, predugog vremenskog perioda.

Na ulazu u Knez Mihailovu nalazi se „Kapija Beograda“, posebna atrakcija koja je takođe izazvala razne reakcije.

Svečano osvetljenje nalazi se na 129 lokacija u gradu, od čega je 49 novih lokacija u odnosu na prošlu godinu.

Ove godine su dekor po prvi put dočekale lokacijekao što su plato Dimitrija Tucovića, park Mitićeva rupa, Omladinski plato u Zemunu, park Manjež, Ruzveltova ulica kod Vukovog spomenika, Bulevar despota Stefana, ulice Višnjička, Tiršova, Pasterova i Ustanička, park Ćirila i Metodija, parkovi Mali Tašmajdan i Tašmajdan, Kalemegdan, plato ispred Hrama Svetog Save, plato ispred Studentskog kulturnog centra, Cvetni trg, Sava promenada, Studentski park, Obilićev venac, dečije klinike – Tiršova, Institut za majku i dete, Olga Dedijer, kao i centri prigradskih opština.

Novih ukrasa ima na sedam lokacija i to na kružnom toku u Bulevaru Mihajla Pupina, na Brankovom mostu, u Knez Mihailovoj na više mesta i u Skadarskoj.

Pokloni i kugle nalaze se na više mesta u Knez Mihailovoj ulici, kao i na prostorima ispred Studentskog kulturnog centra, kod hotela „Moskva“ i „Balkan“, a trodimenzionalne figure na Trgu Dimitrija Tucovića, u parkovima Mitićeva rupa, Manjež, Tašmajdan, na platou ispred Hrama Svetog Save, Cvetnom trgu, Trgu Nikole Pašića, na više mesta u Knez Mihailovoj ulici, na Obilićevom vencu i Kalemegdanu.

Sva svečana rasveta i oprema koja se nalazi na zemlji sertifikovana, u visokom je stepenu zaštite i radi na 24 volta, tako da je apsolutno bezbedna, kako kažu čelnici gradskih vlasti.

 

Kako Gardijan kaže…

 

Jedan od svetskih medija koji su izveštavali o novogodišnjoj rasveti u Beogradu je i Gardijan. Za razliku od većine evropskih gradova, prazničnu rasvetu i ukrase u prestonici Srbije plaćaju poreski obveznici, kaže dnevnik Gardijan i dodaje da su gradske vlasti potrošile skoro 800 miliona dinara na novogodišnju rasvetu od 2014. godine.

Kao primer se navodi da vlasnici radnji u centru Londona plaćaju gradski porez kojim se pokrivaju troškovi praznične rasvete u Oksford stritu. U Rimu takvu rasvetu plaća modna kuća Bulgari, dok se u Vašingtonu novac sakuplja od privatnih donacija.

Nezavisni mediji i borci protiv korupcije smatraju da su takvi troškovi preveliki, jer se novac odliva od drugih neophodnijih stvari.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je vrednost sprovedene javne nabavke opreme za dekorativno osvetljenje gradskih ulica „nešto manja od 250 miliona dinara, bez PDV-a“.

Mnogi upozoravaju i komentarišu da se ulice grada raspadaju, da se na javnim mestima baca đubre i da je tokom zime otežan gradski prevoz.

Objektivan problem su vetrovi i nanosi snega zbog kojih se ukrasi krive, otpadaju ili odlete. Kako deluje, rešenja su nekad džakovi sa peskom i improvizacije.

Mnogo toga može sa novcem uloženim u novogodišnju rasvetu, tvrde brojni komentatori i kritičari. Iako je najveći problem možda u činjenici da poreski obveznici plaćaju dekoracije, nekima se jednostavno i ne dopadaju idejna rešenja. Iznenađenje su i ukrasi i novogodišnja rasveta na Novom Beogradu, nedaleko od naših apartmana kod Arene, u okolini SIV-a. Ali, svetla su uvek, kao i sav koncept Nove godine, puna svetiljki, šarenila, boja, ukusa, mirisa. Tu su Božićno seoce, ulični dočeci, haos i prednovogodišnja euforija, šoping, krcati tržni centri u Beogradu…

Za Beograđanke i Beograđane, kao i turiste u njemu, ostaje samo da uživaju u praznicima koji dolaze, a posebno u programima manifestacije „Beogradska zima“, koje je pripremio Grad Beograd.

 

BELANO Kontakt

Ako dolazite u Srbiju da se divite našoj novogodišnjoj rasveti i tražite smeštaj u Beogradu ili prenoćište u Beogradu, možda dnevni odmor – dok čekate razne događaje, idete u šoping ili se umorite od slikanja,slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.