Najbolji alati za obradu drveta

август 19, 2022
Najbolji alati za obradu drveta

Većina tesara, bilo amatera ili profesionalaca, kaže da je obrada drveta kreativan, smirujući i zadovoljavajući posao. Sve počinje grubim komadom drveta, koji malo po malo dobija prepoznatljive obrise i postaje komad nameštaja, ram za sliku, prozorski okvir, dečija igračka ili bilo koji drugi predmet. Međutim, put od sirovine do finalnog proizvoda nije lak.

Obrada drveta se sastoji od obrade komada tako da sa svih strana ima ravnu ivicu, ravno lice, ujednačenu debljinu, širinu i dužinu. Sa nekim materijalima, poput šperploče, većina tog posla je unapred obavljena za vas. Sa drugim materijalima, kao što je grubo i neobrađeno drvo, većinu posla morate obaviti sami. Drvo je suvo, ali to je otprilike sve (u nekim slučajevima možda čak i nije suvo nego ćete morati da sačekate da se osuši, kako se komad ne bi izdeformisao).

Ako se bavite obradom drveta svesni ste da je kvalitetan alat podjednako bitan kao i sam komad drveta na kojem radite, naročito ako pravite velike komade, za koje vam je potrebna moćna mašinerija. Ako ste početnik u ovom poslu čitav dijapazon dostupnih alata, od kojih su neki veoma skupi, može biti zbunjujući. Kada odete u prodavnicu opreme i razgovarate sa iskusnim prodavcem imate utisak da vam je potrebno sve, iako odjednom sve ne možete kupiti.

Došli ste na pravo mesto. U ovom članku vam predstavljamo dve mašine koje čine osnovu svake dobro opremljene radionice za obradu drveta – profesionalca ili hobiste, svejedno. Ako ste početnik, cirkular i diht abrihter će vam biti dovoljni za početak. Kako budete razvijali veštine i ambicije, možete dodati i druge alate za finu obradu.

Cirkular za drvo

Cirkular za drvo je jedan od neophodnih alata za svaku kućnu i profesionalnu radionicu. Kupite dobru cirkularnu testeru danas i možete očekivati da ćete je i dalje koristiti za 10 ili 20 godina. Cirkulari za drvo se razlikuju po broju obrtaja, dubini i prečniku reza, stoga razmotrite koji je odgovarajući za vas.

Kao što je slučaj sa većinom alata, cirkular za drvo može biti električni, sa kablom, ili akumulatorski, koji radi na baterije. Do nedavno, modeli sa kablom bili su daleko bolji za dugotrajno i teško sečenje, ali nedavne inovacije u tehnologiji baterija smanjile su jaz u performansama između modela sa kablom i bežičnih modela.

Svi cirkulari izgledaju prilično slično, međutim kada ih uzmete u ruku i koristite osećaj se može drastično razlikovati. Birajte ergonomski oblikovane drške koje ćete lako i bez zamaranja držati u ruci prilikom rada.  Dobro oblikovana ručka i dobar balans mogu uveliko doprineti tome da testera bude udobnija i efikasnija za upotrebu, tako da nemojte zanemariti ove karakteristike.

Većina novih cirkulara za drvo dolazi sa višenamenskim sečivom sa karbidnim vrhom, ali postoje mnoge druge vrste sečiva koje su dostupne za posebne namene. Možete kupiti sečiva za sečenje drveta, metala, pločica i betona. Ako planirate da radite mnogo poslova koji zahtevaju čiste rezove, razmislite o kupovini sečiva sa većim brojem zubaca. Zamena sečiva na cirkularu traje samo nekoliko trenutaka, a razlika je ogromna.

Diht abrihter

Kombinovane mašine za obradu drveta nazivaju se diht mašine ili diht abrihter.  Ove mašine su dragocena pomoć u svim stolarskim poslovima, jer omogućavaju maksimalnu preciznost, efikasnost i učinak u radu, a građa od drveta se obrađuje na praktičan i funkcionalan način. 

Diht abrihter služi kao fiksirano rende, ali je statičan, za razliku od običnog rendeta, gde se komad drveta obrađuje kretanjem alata, dok diht abrihter radi na drugačijem principu – drvo se provlači kroz fiksirana sečiva. 

Osnovna podela je na diht koji se naziva i stacionarno rende i kominovani diht abrihter.

Generalno govoreći diht abrihter za drvo je stacionarna mašina, ali to ne znači da ga nije moguće preneti ukoliko se za tim ukaže potreba, štaviše. Ovaj alat je veoma fleksibilan za upotrebu, pa tako i za prenošenje. Bočno podešavanje dubine rendisanja omogućuje nekoliko pozicija pa je diht abrihter za drvo multipraktičan alat sa višestrukim primenama. 

Dihta abrihter za drvo poseduje snažan rotacioni motor i njime se može obrađivati i drvo najveće tvrdoće, bez obzira na veličinu, jer je radna površina (tabla) ispred i iza materijala velike površine. Recimo, velike daske za brodski pod na diht abrihteru možete obrađivati bez problema.

Cirkular i diht abrihter će promeniti obradu drveta kakvu ste poznavali pre nego što ste nabavili ove alate. Visoka preciznost, pouzdanost i efikasnost su zagarantovane.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.