Kupovina nekretnine u Srbiji: Gde ulagati za najbolji profit?

јул 6, 2023
Kupovina nekretnine u Srbiji Gde ulagati za najbolji profit

Ulaganje u nekretnine predstavlja pametnu investicionu strategiju sa značajnim povraćajem. Pored ostvarivanja stabilnog pasivnog prihoda, ova vrsta ulaganja često je sigurnija opcija od obaveznica ili akcija.

Kupovina nekretnina u Srbiji jedan je od najčešćih i najisplativijih načina ulaganja. Ali, koje su lokacije posebno atraktivne i pogodne za ovakve investicije?

Da li je bolje uložiti veću sumu novca u stanove u prestonici ili se fokusirati na vikendice i apartmane u domaćim turističkim centrima?

U nastavku ćete saznati koji su ključni faktori koji utiču na profitabilnost ulaganja u nepokretnosti, kao i koji su investicioni projekti koji donose najbrži povrat uloženog novca.

Nekretnine u Nišu: Privlačna lokacija za investiranje

Kao univerzitetski, industrijski i administrativni centar na jugu Srbije, Niš se ističe kao jedna od najatraktivnijih i najisplativijih lokacija za investiranje u stanove.

Cene stanova u Nišu su povoljnije nego u prestonici ili na Kopaoniku, pružajući izvrsnu priliku za ostvarivanje profita putem izdavanja stanova studentima, poslovnim ljudima i porodicama.

Kvadratni metar stambenog prostora u Nišu košta oko 800 evra, dok se za stan u centru ili blizini fakulteta mora izdvojiti više od 1.000 evra. Sa visinom kirije koja nadmašuje mesečnu ratu kredita, stan koji se redovno izdaje može se „isplatiti sam“ u periodu od 10 do 20 godina.

Ukoliko se odlučite da kupite nekretninu u Nišu, preporučljivo je da se angažuje lokalni advokat za nekretnine. On će vam pomoći da sastavite kupoprodajni ugovor koji će se overiti kod nadležnog javnog beležnika.

Stanovi u Novom Sadu i Kragujevcu: Bolje perspektive, manje početne investicije

Pogodne destinacije za kupovinu stana uključuju Novi Sad i Kragujevac. Ovi univerzitetski gradovi, slično kao i Niš, pružaju velike mogućnosti za ulaganje.

Jedna od prednosti Kragujevca i Novog Sada na tržištu nekretnina je povoljnija cena stanova u poređenju sa prestoničkim cenama. Prosečna cena stana u Kragujevcu iznosi oko 1.332 evra, dok je u Novom Sadu nešto viša – oko 1.723 evra za stan u novogradnji.

To znači da je početna investicija znatno manja nego pri kupovini stana u Beogradu. Takođe, postoji velika mogućnost da se putem izdavanja stan isplati u roku od 10 do 20 godina.

Kada se odlučite za kupovinu, prodaju ili investiranje u nekretnine u ovim gradovima, morate proći kroz niz pravnih i administrativnih koraka. Zato će vam, posebno ako niste meštanin, ovde biti potrebna pravna pomoć.

Na primer, advokat Novi Sad koji odlično poznaje tržište nekretnina u vojvođanskoj prestonici, pružiće vam sveobuhvatnu podršku tokom procesa prometa nekretnina u Novom Sadu.

Nekretnine u Beogradu: Ključ za dugoročnu finansijsku sigurnost

Uprkos početnom većem ulaganju u odnosu na ostatak Srbije, isplativost nekretnina u Beogradu je neuporediva. Prestonica nudi brojne prednosti koje doprinose profitabilnosti vaše investicije.

Velike mogućnosti za zapošljavanje, raznolikost fakulteta, bogat kulturni i društveni život samo su neki od faktora koji čine Beograd poželjnom destinacijom za ulaganje u nekretnine.

Cene stanova u Beogradu su među najvišim na domaćem tržištu nekretnina, posebno na traženim lokacijama gde kvadrat može dostići i do 2.500 evra. No, ne zaboravite da je lokacija ključna – ona će odrediti uspeh prodaje ili iznajmljivanja vaše nekretnine.

Na primer, kupovina jednosobnog stana u Starom gradu ili blizini fakulteta može se veoma isplatiti tokom decenije, jer su stanarine u tim atraktivnim delovima Beograda takođe visoke.

Ako uložite dodatno u opremanje nekretnine, možete čak i udvostručiti iznos mesečne stanarine, što će znatno smanjiti vreme povrata investicije.

Planinska blagodat, banjski profit

Na domaćem tržištu, poslednjih godina je primetan rast ulaganja u nekretnine na popularnim planinama i u banjskim odmaralištima. Zahvaljujući povećanom interesovanju za planinski i banjski turizam, investiranje u apartmanske komplekse ili stambene jedinice pokazalo se izuzetno profitabilno.

Ukoliko se pronađe povoljna cena nekretnine ili se iskoriste popusti pri kupovini stana bez posrednika ili od investitora u novogradnji, period povraćaja uloženog novca može biti kraći od 10 godina.

Kopaonik i Zlatibor se posebno ističu kao idealne lokacije za ovakve investicije. Apartmani sa pristupačnim cenama privlače goste više od hotelskog smeštaja. Ako su smešteni na dobrom mestu i opremljeni moderno, luksuzni apartmani mogu se izdavati po višim cenama na noć ili više noći.

Slična situacija je i sa banjama u Srbiji, gde je rentabilnost apartmana visoka tokom cele godine zahvaljujući velnes i spa sadržajima. Pored mogućnosti izdavanja stana turistima na dnevnom nivou, postoji i opcija da se kupljena nekretnina izda turističkoj agenciji na određeni period po fiksnom iznosu. To je odličan praktičan primer kako ostvariti pasivan prihod od nekretnina.

Dugoročna investicija za sigurnu budućnost

Bilo da želite da kupite stan ili kuću za lično stanovanje ili sa namerom da je iznajmljujete, kupovina nekretnine predstavlja jednu od najisplativijih investicija u Srbiji.

Razmotrite pažljivo sve svoje mogućnosti i procenite koja lokacija vam najviše odgovara, uzimajući u obzir i vaš budžet.

U svakom slučaju, ova dugoročna investicija će se na kraju pokazati kao odličan plan za budućnost.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.