Konak Kneginje Ljubice u Beogradu

октобар 3, 2018
konak kneginje ljubice

Postoje brojna mesta u Beogradu koje gosti naših Belano apartmana koje izdajemo na dan ili duže rado posećuju. Na samo korak od našeg udobnog smeštaja na dan u centru grada, nalazi se pravi mali biser iz nekih minulih vremena, kuća koja stoji u svoj svojoj lepoti, sasvim drugačija, sasvim posebna i sasvim unikatna. To je Konak Kneginje Ljubice u Beogradu. Ne smete propustiti ovaj doživljaj.

 

Program „Na kafi kod Kneginje Ljubice“

 

U Konaku kneginje Ljubice možete da saznate nešto više o životu u Beogradu u vreme vladavine dinastije Obrenović.

Kustoskinja Muzeja grada Beograda je obučena u kostim iz perioda kneginje Ljubice i kao prava domaćica svoje palate sa osmehom dočekuje posetioce.

 

 

Kroz dirljivu i burnu životnu ispovest kneginje Ljubice Obrenović, svi posetioci na jedan upečatljiv način mogu da se bolje upoznaju sa prvom vladarkom tadašnje obnovljene Srbije. Takođe, mogu čuti činjenice o najznačajnijim događajima iz vremena kneza Miloša Obrenovića, saznati detalje o odnosu kneza Miloša i kneginje Ljubice, njihovom bračnom životu, ali i kneževim neverstvima i drugim neočekivanim zanimljivostima iz njihovog privatnog života.

Pored osnovne istorijske priče saznaćete i kako su se oblačile tadašnje srpske vladarke, kao i kako su vodile domaćinstvo, vaspitavale decu,pa i detalje vezane za modu i to kakve su ukrase stavljale na kosu i koje su detalje koristile kako bi istakle svoju lepotu.

 

Na kafi kod Kneginje Ljubice

 

Mesto: Konak kneginje Ljubice u Beogradu (Sime Markovića 8, 011/2638-264)
Info: TIC, Knez Mihailova 56; 011/2635-622, bginfo.knezmihailova@tob.co.rs
Cena karte: 400 RSD
Termini: petkom u 17.00 i subotom 11.00 (sat vremena)
Radno vreme Konaka: uto, sre. i pet. 10.00-17.00; čet. 10.00-18.00; sub. 12.00-20.00, ned. 10.00-14.00; pon. – zatvoreno

 

Istorijat Konaka Kneginje Ljubice

 

Konak kneginje Ljubice je jedna od malobrojnih prilično sačuvanih zgrada iz vremena prve vladavine kneza Miloša Obrenovića. Konak je građen je u periodu 1829–1831. Rađen je po planovima i rukovođenjem zvaničnog kneževog graditelja Hadži Nikole Živkovića. Ovaj objekat je zamišljen kao reprezentativni dvor srpske vladajuće dinastije Obrenović. Međutim, zbog blizine Turaka knez Miloš je nije boravio u njemu previše često. Iz ovih razloga je svoju inicijalnu ideju i namenu Konak ostvario tek tokom prve vladavine kneza Mihaila (1839–1842), kada je služio kao njegova rezidencija.

 

 

Nakon proterivanja Obrenovića iz Srbije 1842, ovu zgradu su tokom narednih sto trideset godina koristile različite državne institucije. Tek sedamdesetih godina 20. veka uprava grada Beograda odlučila je da zgrada Konaka, u skladu sa svojim istorijskim, umetničkim i spomeničkim nasleđem, dobije novu namenu i postane muzej. Nakon sanacije i rekonstrukcije, zgrada je zvanično 1980. ušla u sastav Muzeja grada Beograda, a u septembru iste godine otvorena je stalna muzejska postavka „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“.

 

„Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“

 

Postavku „Enterijeri beogradskih kuća 19. veka“ čini reprezentativni izbor predmeta likovne i primenjene umetnosti iz zbirki Muzeja grada Beograda. Predmeti su nastali tokom 19. veka kao proizvod zapadnoevropske i domaće zanatsko-umetničke i industrijske proizvodnje. Pripadali su predstavnicima vladajuće dinastije Obrenović i uglednih građanskih porodica. Stalna postavka prikazuje nastanak i razvoj visoke građanske kulture, način života i stanovanje u devetnaestovekovnom Beogradu.

(izvor: Muzeji grada Beograda )

 

 

Zgrada Konaka Kneginje Ljubice u Beogradu

 

Sama zgrada muzeja je zamišljena da bude palata vladajuće dinastije Obrenović. Prema želji kneza Miloša Obrenovića, izgradnja zgrade je započeta 1829. a završena 1831. godine. Konak je zamišljen kao rezidencija za kneza Miloša, njegovu ženu kneginju Ljubicu kao i za njhove sinove Milana i Mihaila. Ipak, zbog blizine beogrdske tvrđave u kojoj su se u ovo vreme i dalje nalazile turske snage, knez Miloš je malo boravio u ovoj zgradi. Iz istog razloga više vremena je provodio u Konaku kneza Miloša na Topčideru, koji se u to vreme nalazio van granica grada Beograda.

Tek za vreme vladavine kneza Mihaila, zgrada Konaka počinje da se koristi kao rezidencija dinastije Obrenović. Pošto su Obrenovići prognani iz Srbije, ovu zgradu su narednih 130 godina koristile različite institucije sve dok, sedamdesetih godina prošlog veka, nije odlučeno da zgradu treba pretvoriti u muzej.

 

 

Dinastija Obrenović

 

Knez Miloš Obrenović se smatra osnivačem ove loze. Kao vođa Drugog srpskog ustanka protiv Turaka, za razliku od vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa Petrovića, uspeo je u svoje političke odluke da uvede mnogo više diplomatije. Samim tim, uvođenje dvojne uprave (kako srpske tako i turske) u Srbiji se smatra početkom kraja turske vladavine na prostorima naše zemlje. Oba Miloševa sina su tragično preminula. Knežev stariji sin, knez Milan je umro od tuberkuloze u devetnaestoj godini života, pošto je vladao samo 25 dana. Sa druge strane, knežev mlađi sin je ubijen na Košutnjaku u Beogradu 29. maja 1868. godine. Kraj vladajućoj dinastiji Obrenović je obeležen ubistvom kralja Aleksandra Obrenovića u junu 1903. godine.

 

Kolekcija Konaka kneginje Ljubice u Beogradu

 

Predmeti ove izuzetne i specifične kolekcije Konaka vode posetioce muzeja na jedno putovanje kroz vreme. Gosti mogu da provire u svakodnevnicu vladajuće dinastije Obrenović kao mnogih bogatijih srpskih porodica tog vremena. Posetioci muzeja će biti u prilici da vide i raznovrsne originalne predmete koji su pripadali Obrenovićima, a to obuhvata stilski nameštaj iz tog perioda, kao i veliki broj umetničkih dela. Svi ovi predmeti ujedno svedoče o progresu i razvoju srpskog društva tokom ovog istorijskog perioda.

 

 

Postavka ,,Vladarke i supruge”

 

Ljubica, Persida, Julija, Draga i dve Marije, kneginje i kraljice, žene srpskih vladara iz 19. i 20. veka, otkrivaju svoje životne priče posetiocima izložbe „Vladarke i supruge“ u Konaku kneginje Ljubice.

Izložba je originalno koncipirana za Noć muzeja, a pošto su posetioci dobro reagovali, organizator – Muzej grada Beograda – odlučio je da je preko leta postavi u konaku.

Tokom leta 2018, posetiocima su predstavljeni detalji o životu kneginje Ljubice Obrenović (1785-1843), udate za kneza Miloša, kneginje Julije Obrenović (1831-1919), supruge kneza Mihaila, kneginje, a potom i kraljice Natalije Obrenović (1859-1941), žene kralja Milana, kao i kraljice Drage (1866-1903), udate za kralja Aleksandra. Od vladarki iz doma Karađorđevića na izložbi su Persida Karađorđević (1813-1873), žena kneza Aleksandra, kao i jedina jugoslovenska kraljica, Marija (1900-1961), supruga kralja Aleksandra Karađorđevića. Kneginja Zorka, žena Petra Prvog Karađorđevića, nije obuhvaćena izložbom s obzirom na to da je preminula 1890, četrnaest godina pre nego što je njen suprug postao kralj Srbije.

 

konak kneginje ljubice

 

Piroritet izložbe, međutim, nije stavljen na to to što su one bile vladarke, već je želja da se istaknu elementi iz njihovog svakodnevnog života, istorijsko-biografske priče žena i majki koje su, uz to, bile i na čelu države.

 

Svaka žena predstavljena je sa po jednim panoom velikih dimenzija sa biografijom i ličnim i porodičnim fotografijama, a uz to su izloženi i originalni predmeti koji su bili u njihovom vlasništvu

rekla je u intervjuu  za „Blic“ Angelina Banković, istoričar umetnosti, viši kustos Muzeja grada Beograda i koautorka izložbe zajedno sa Milicom Andrejić, istoričarkom i kustosom.

Svaki odnos pomenutih vladarki sa njihovim muževima bio je drugačiji. Zanimljivo je da nijedan brak nije bio ugovoren, već sklopljen iz ljubavi.

Poput običnih ljudi, imali su više ili manje uspešne brakove. Kneginja Persida i kraljica Marija izdvajaju se po tome što su njihovi brakovi bili izuzetno srećni i puni ljubavi, za razliku od kralja Milana i kraljice Natalije čiji su problemi u braku počeli vrlo brzo posle venčanja. Oni su se u jednom trenutku razveli, pa je taj razvod poništen. Ni brak kneza Mihaila i kneginje Julije nije bio preterano uspešan. Iako se nisu zvanično razveli, oni su živeli poslednjih godina razdvojeno i taj brak se okončao kneževom smrću 1868, da bi se Julija kasnije udala za svog dugogodišnjeg ljubavnika – podseća Angelina Banković.

 

U svojoj odbrani braka (ili izlivu ljubomore) najdalje je otišla kneginja Ljubica, koja je ubila Miloševu ljubavnicu.

Knez Miloš imao je mnogobrojne ljubavnice. Sa Milicom je imao osmoro dece i najmanje još toliko vanbračne. Miloš je bio zaljubljive prirode. Kada je video Ljubicu, rekao je da se odmah zaljubio u nju jer je bila nešto najlepše što je video u životu, međutim to očigledno nije potrajalo. Miloš je postao neveran vrlo rano u braku. Jednu od njegovih ljubavnica, Petriju, kneginja je ubila iz pištolja, zbog čega je i sama mogla da plati glavom. Međutim, kada se to desilo Ljubica je bila trudna pa joj je knjaz rekao: „Tome što nosiš ispod pojasa možeš da zahvališ što će ti ostati glava na ramenima“. Pokušala je potom da ubije još jednu njegovu ljubavnicu, ali su je sprečili. Taj njihov nesrećni brak verovatno je uticao na to da se Milica posle prikloni ustavobraniteljima i možda posredno doprinese do Miloševe abdikacije i odlaska porodice Obrenović iz Srbije – ističe Bankovićeva.

(izvor: BLIC)

 

 

Šta još možete posetiti u blizini Konaka Kneginje Ljubice?

 

U blizini Konaka Kneginje Ljubice u Beogradu nalazi se i Saborna crkva. Konak se nalazi i u neposrednoj blizini Kalemegdana, kao i odličnih restorana nacionalne kuhinje i internacionalnih restorana u Beogradu.

Brojni kafići i skrivena mesta u Beogradu su tu, kao i popularna Beton hala.

 

Važne informacije:

 

RADNO VREME KONAKA KNJEGINJE LJUBICE

Ponedeljak: zatvoren

Utorak, sreda, četvrtak i subota: 10-17 časova

Petak: 10-18 časova

Nedelja: 10-14 časova

 

KONTAKT INFORMACIJE

Adresa: Kneza Sime Markovića 8

Tel: 011 263 82 64

Mejl: office@mgb.org.rs

 

CENE ULAZNICA

Ulaznica: 200 din

Povlašćeni (đaci, studenti, nezaposleni i penzioneri): 100 din

Grupe: na svakih deset posetilaca u grupi izdaju se dve besplatne ulaznice. Ovo se ne odnosi na povlašćene kategorije.

Besplatan ulaz: svaka poslednja subota u mesecu; deca mlađa od 7 godina, posetioci sa invaliditetom sa pratiocem, članovi MDS i ICOM-a i vlasnici kartica EURO<26 i ISIC.

 

 

BELANO Kontakt

 

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili, upoznali se sa tradicijom i turističkim atrakcijama Beograda i tražite apartman u Beogradu sa porodicom, u paru ili poslom, želite preporuku za to gde da pronađete smeštaj na dan na Dorćolu, stan na dan na Novom Beogradu i drugim lokacijama, kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.