Kavkaski ovčari – Čuvari vaših domova

јануар 24, 2024
Kavkazki ovčari - Čuvari vaših domova

Kavkaski ovčar je jedna od dominantnih rasa psećeg carstva. Poreklom sa Kavkaskih planina, mišićavi, snažni i neustrašivi, kavkaski ovčari predstavljaju simbol odanosti i zaštite. Ovaj pas impozantnog stasa poseduje oklop sačinjen od guste duple dlake koja ga štiti od hladnoće. Dok budemo otkrivali atribute ovog zagonetnog čuvara, dotaći ćemo se i nežnosti koja definiše kavkaskog ovčara.

O rasi

Kavkaski ovčar je jedna od ozbiljnijih rasa psa u kategoriji čuvara. Oni su hrabri i samouvereni u slučaju opasnosti ali i nežni ljubimci prema svojim porodicama. Matična uloga jednog ovčara u porodici je bila zaštita imanja od nepoželjnih posetioca poput vukova. Ta uloga se utemeljila i kavkaski ovčari su i dalje pratioci i čuvari. Od kako je rasa nastala, postoje dva tipa ove rase.

To su planinski i stepski tipovi. Planinski tip ovčara ima dugu gustu dlaku i veliku telesnu težinu dok stepski tip ima kratku dlaku i definisano mižićavo telo. Što se tiče kilaže, kavkaski ovčari variraju po kilaži u granicama od oko 45kg do 70kg sa visinom od 70cm. Nažalost, čovekov najbolji drug nema dovoljno dug životni vek. Ovaj prelepi pas ima kratak životni vek od samo 10 godina. Za vreme postojanja ove rase, 2010. godine, dobili su zabranu u Danskoj. Ova zabrana Vam onemogućava držanje i paranje ove rase.

Zdravlje i nega

Svaka rasa ima predispozicije za određene bolesti u daljem životu. Odgovornim parenjem i usvajanjem ublažavamo mogućnost manifestacije tih bolesti. Najčešća oboljenja kod velikih rasa su displazija lakta ili kukova. Rezultat ovog stanja su olabavljeni zglobovi koji su bolni i ultimativno dovode do artritisa kod naših ljubimaca.

Što se tiče planinskog tipa, potrebno je da se dlaka temeljno očešlja kako ne bi došlo do mršenja dlake i promena na koži Vašeg psa. Koristite šampone specijalno namenjene za potrebe Vašeg psa.

Briga o noktima Vašeg psa je vrlo važna. Kako bi ste izbegli bolne šape u budućnosti, redovno održavajte dužinu noktiju Vašeg psa.

Dijeta kavkaskog ovčara

Najbolja varijanta dijete za Vašeg psa bi bila sirova ishrana. Konsultujte se sa veterinarom kako bi sklopili plan ishrane specifičan za Vašeg mezimca. Ako niste u mogućnosti da ga hranite sirovo, bez brige, potrebno je da uložite malo truda. Pri kupovini granula, pažljivo pročitajte sastav hrane koju kupujete.

Kavkaski ovčar – narav

Kavkaski ovčar je vrlo teritorijaan pas koji se neće suzdržavati od borbe. Ovaj pas je inteligentan ali vrlo tvrdoglave prirode što ga može učiniti teškim za dresuru. Definitivno nije pas za neiskusne vlasnike i ne preporučuje se kao prvi pas. Zbog svoje veličine ne odgovaraju vlasnicima koji zive u stanu. Po prirodi su psi čuvari koji imaju mnogo energije narav kavkaskih ovčara je upravo takva. Ako tražite psa koji će se sa Vama izležavati, ovo nije pravi izbor za Vas.

Socijalizacija

Kako bi ste izbegli svađe sa drugim psima u budućnosti, u periodu od prvih 6 meseci života, vodite svog psa u parkove za pse. Rana socijalizacija smanjuje rezike agresije u budućnosti. Od socijalizacije zavisi i dalja dresura psa.

Kako izabrati štene

Udomiti štene i priključiti ga prodici je veliki korak i zahteva razmatranje. Kako bi ste izabrali pravo štene za Vas, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari.

Potražite renomirane odgajivače. Vrlo je bitno da početak Vašeg novog života sa ljubimcem krene sa puno zdravlja. Kako bi ste izbegli bolešljive kučiće, potrebno je da uzgajivač primenjuje odgovornu praksu uzgoja pasa. Pogledajte roditelje kučića koje ste uzeli u obzir. Oni su pokazatelj kako će Vaše kuče odrasti.

Zdravstveni pregledi kod mladih pasa su ključna stvar kod prevencije bolesti. Zatrađite od uzgajivača da Vam pokaže karton vakcina i svu potrebnu dokumentaciju koja se dobija kroz prvih par pregleda tokom života.

Dok provodite vreme sa kučićima, obratite pažnju na njihovo ponačanje. Osobine dobro socijalizovanih štenaca su radoznalost i razigranost. Štene ne sme da ispoljava agresiju i potrebno je da se lako prilagodi novom okruženju i ljudima. Ove osobine bi trebale da su vidljive i kod roditelja zajedno sa fizičkim osobinama koje sus tekli. Neke od osobina su nasledne, posmatranje oca i majke kučića može  da Vam pruži uvid u potencijalnu narav Vašeg budućeg ljubimca.

Prirodni instinkt kavkaskog ovčara je zaštita. Razmotrite kako štenci reaguju u različitim situacijama. Ovim putem možete da vidite koliko koje štene ispoljava te instinkte i da izaberete kuče koje Vam najviše odgovara.

Ovo putovanje kroz svet veličanstvenog kavkaskog ovčara je predstavljalo pogled u njihovo carstvo. Ovi plemeniti čuvari ostavljaju za sobom trag koji predstavlja odanost, ljubav i snagu. Dok slavimo veličinu i gracioznost ovih odanih čuvara, hajde da nastavimo sa poukama koje oni daju o lojalnosti, snazi i izuzetnom kapacitetu naših četvoronožnih prijatelja da ostave večni otisak šape u našim srcima.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.