Jesen u Beogradu – najlepša mesta koja možete obići

новембар 15, 2018
jesen u beogradu

Odlučili ste da posetite Beograd i da svoje slobodno vreme provedete par dana u ovom prelepom gradu. Da li je vaš dolazak vezan za posao u Beogradu, ili je privatan razlog u pitanju, svakako da je vaša želja da vidite što više. Da obiđete sva ona mesta i znamenitosti grada Beograda, ali i da vidite ona mesta koja su lepa za šetnju i za odmor.

Beograd i njegova okolina nudi toliko mesta u kojima možete provesti svoje slobodne vreme i provesti i ceo jedan dan u uživanju, razgledanju i svežem vazduhu. Beograd ima i delove grada koji su šumoviti i kao takvi najpoznatiji jeste Topčider i okolina, Košutnjak , pa i delimično Banjica. Možete posetiti i Zvezdarsku šumu , koja je malo više udaljena od centra grada, nekih 6 do 7 km.

Svakako ona mesta koja vam preporučujemo za jedan dnevni izlet i uživanje na svežem vazduhu jesu sledeća mesta.

 

Košutnjak

 

Košutnjak je najveće gradsko izletište i zauzima prostor od 330 hektara. Ova šuma prekrivena je četinarskim i listopadnim  drvećem, i po šumi možete šetati po lepo oblikovanim i obeleženim  stazama.

Do početka XX veka Košutnjak je bio zatvoreno dvorsko lovište, a nakon toga otvoren je i za građane. Do Košutnjaka vozi veliki broj gradskih linija, tako da iz kog dela grada da krenete lako ćete se snaći. Osim toga, najbolje je povezan sa centrom grada, tako da se i iz ovog dela grada najbrže stiže do ove park šume.

Za ljubitelje skijanja u Košutnjaku radi letnja i zimska ski-staza, i na samoj stazi se nalazi veoma posećen i lep kafić. Pogled sa ovog mesta je očaravajuć, jer se pruža vidik na Topčider i njegovu šumu. Uživaćete u pogledu dok blagi jeseni povetarac mrsi vašu kosu, i po neka vlas padne na vaše lice. I nemojte brinuti, jer nije retkost da u jesen opada kosa.

A vi bezbrižno možete nastaviti da uživate u fantastičnom pogledu, dok se grejete u zagrljaju voljene osobe.

kosutnjak

Kada ste završili sa pauzom, možete nastaviti da se spuštate niz Košutnjak, kako bi došli do samog podnožja . U podnožju brda, nalazi se izvor Hajdučka česma, mesto koje je poznato po čuvenom koncertu poznate rock grupe Bijelo dugme, koji je odrzan davne 1977. godine . Osim toga, ovo mesto je najpopularnije za praznik Prvi maj, kada se skuplja veliki broj Beograđana i tokom dana uživa u lepotama ove šume.

Za sve turiste i one koji žele da provedu jedan dan u ovoj park šumi, mogu da obiđu i bazen na Košutnjaku, dok sama šuma poseduje veliki broj trim staza, a kao što smo rekli bogata je i pešačkim stazama, tako da možete vreme provesti u šetnji ili čak i voziti bicikl.

 

stan na dan u beogradu

 

Ada Ciganlija

 

Adi Ciganlija ili tzv.beogradsko more je najposećenije mesto tokom letnjih meseci, gde se okuplja veliki broj Beograđana, ali i turista koji dolaze sa svih krajeva sveta. Jesen je takođe posebno lepa u ovam delu Beograda, obzirom da je malo ljudi i nema gužve, ali i dalje možete uživati šetajući uz lepo obeležnu stazu ili voziti bicikl ili rolere.

Ada ciganlija je bogata velikim brojem ptica, kao što su drozd, detlić i sjenica, dok u isto vreme, na samoj teritoriji postoji 450 vrsta biljaka. Baš iz ovog razloga i bogatstva flore i faune, JP „Ada ciganlija“ veliku pažnju posvećuje zaštiti životne sredine.

ada ciganlija u jesen

Tokom jeseni, veliki broj kafića uz samo jezero i dalje je otvoreno i prima posetioce, gde se možete ugrejati uz neki prijatan čaj. Krug oko samog jezera dugačak je oko 7km, tako da je ovo idealno mesto, ako ste gost u Beogradu koji želi malo aktivan odmor i vreme za šetnju.

Nakon pešačenja,  kao što smo rekli, možete odmoriti u nekom od zaista prelepo opremljenih kafića duž obale.

Za posetioce koji dolaze iz centra grada, najbolje je da koriste linije sa Zelenog venca, ili da čekaju prevoz u Ulici Kneza Miloša. Ako se nađete na Sajmu, uglavnom sve autobuske linije voze pravo na Adu Ciganliju. Ovo je jedno od lepših mesta u Beogradu, gde možete odmarati pored vode.

 

Avala

 

Planina sa svojim vrhom od 511m nalazi se nadomak Beograda.  Ako krenete od trga Slavija planina Avala se nalazi na 17 km. Najbolje rešenje za vas jeste da dođete kolima, ali i ako se odlučite da dođete gradskim prevozom moći ćete i tako.

Sa Trošarine polazi veliki broj autobusa, koji voze po podnožja Avale, pa možete i sami pešačiti do samog vrha. Postoji kozija staza kojom lagano možete da se popnete do vrha, nije zahtevna staza, a svake nedelje veliki broj planinara osvaja ovaj vrh iznova i iznova.

avala u jesen

Na samom vrhu nalazi se čuveni Avalski toranj koji je otvoren za posetioce, i na samom vrhu nalazi se restoran – kafe, gde ćete dobiti uz kupljenu ulaznicu jedno besplatno piće.

Takođe, na samom vrhu planine možete videti i spomenik Neznanom junaku, poznatog vajara Ivana Meštrovića. Tokom jeseni, ono što je posebno čarobno na ovoj planini jeste velika raznolikost boja. Šuma kroz koju prolazite biće obojena najlepšim bojama koje možete videti.

 

Na stazi i na samom vrhu možete videti planinare, sportiste, ljubitelje prirode i veliki broj zaljubljenika u šetnju, relaksaciju i disanje na čistom vazduhu. Tokom leta i dugo u kasnu jesen može se naći po još koji štand na kom se prodaju razne suvenire Beograda, rukotvorine, slatkiši ili da napravite predah uz kokice ili kuvani kukuruz.

 

Topčiderski park

 

Topčiderski park se nalazi u jednom od najlepšeg dela grada Beograda, Topčideru. Topčiderski park je prvi uređen park u Beogradu, i u njemu se nalazi najstariji javorolisni platan. Ovaj veličanstven platan je visok 34 m, sa prečnikom stare krošnje od 55 m i drvo je zaštićeno kao spomenik prirode.

Park je izgrađen  po nalogu Kneza Miloša. Knez Miloš je angažovao češke i francuske baštovane koji su uređivali vrt i vršili sadnju drveća. Danas se u samom parku nalazi  Milošev konak, koji je sada restoran, kao i muzej. Preko puta samog parka nalazi se crkva sv.Petra i Pavla.

Do Topčiderskog parka možete doći iz svih krajeva grada, udaljen je 6 km od centra grada, pa možete doći velikim brojem autobuskih linija i jednom tramvajskom linijom, a to je broj 3.

topciderski park u jesen

U samom parku nalaze se tri manja jezera, centralni deo, koji predstavlja baštu, koja je bogata velikim brojem mirisnog i različitog cveća. Ova cvetna bašta je jako lepo održavana i uvek je uredno pokošena trava.

Osim što je veoma lepo urađen park, izvan glavnog dela kada krenete ka drugom delu parka, na samoj stazi nalazi se spomenik Arčibaldu Rajsu.

Topčiderski park je omiljeno mesto za zaljubljene parove, za porodice sa decom, za sportiste koji ovde mogu da treniraju ili za ljubitelje trčanja koji se spremaju za neku trku u Beogradu. Tokom septembra meseca održava se i Festival organske hrane, koji je veoma posećen.

U blizini samog parka nalazi se čuvena letnja pozornica, na kojoj su se pre par decenija i održavale predstave Ambijent je veoma lep i možete ga isto posetiti.

Obzirom da se Topčider sa svojom okolinom, kao što su Dedinje i Senjak, smatra najelitnijim delom grada, vašu šetnju možete produžiti i uživati u razgledanju najluksuznijih i najvećih vila u Beogradu.

 

Kosmaj

 

Kosmaj je planina visoka 626 metara, koja se nalazi na teritoriji opštine Sopot. Da biste obišli ovu planinu, potreban vam je ceo jedan dan, jer vam treba više vremena da dođete do same planine. Možete doći i autobusom, ali je veoma loše organizovan, trebalo bii da presedate i da čekate tačno vreme polaska.

Savet bi bio da uzmete rent a car, jer vam kolima sigurno treba sat vremena. Planina Kosmaj je najveća i najviša beogradska planina. Do Kosmaja možete doći starim avalskim putem, ili autoputem, i skrenuti kod isključenja za Mladenovac.

Obzirom da postoje dva pravca, tako se možete i popeti na Kosmaj od strane Mladenovca ili od strane Sopota. Ono što je u jesen čarobno na ovoj planini jesu boje. Isto kao i sa Avalom, bogata šuma raznih boja oduševiće vas i ovde ćete napraviti najlepše fotografije iz vaše posete Beogradu i Srbiji.

Sa sopotske strane, ukoliko dolazite prolazite pored mansatria Tresije, kojI možete da obiđete. Tokom jeseni veliki broj sadržaja nije dostupan na ovoj planini. Letnji meseci služe za zabavu i provod, pa s tim u vezi i rade veliki broj restorana i dva bazena.

U jesen možete prošetati ovom divnom stazom do samog vrha, a uz put možete da očekujete i da ćete videti neku životinju. Ukoliko ste posebno aktivni i u treningu ste, onda predlažemo na sam vrh da se popnete biciklom.

Kada ste se popeli na vrh, možete stići i do vidikovca, koji je napravljen pre nekoliko godina. Sa samog vidikovca pruža se prelep pogled, ali najviše zavisi od toga da li je sunčan i lep dan.

Jedino gde možete napraviti pauzu jeste čuveni restoran Kod Tome i Nade , koji radi tokom cele godine. Ovaj restoran je posebno popularan i krcat tokom održavanja filmskog festivala Sofest. Tada, u bašti restorana možete videti i omiljene vam srpske glumce.

Kao što smo i rekli u samom uvodu, Beograd zaista ima veliki broj mesta koja možete posetiti tokom jeseni, a da se nalaze malo van grada, daleko od buke i gužve. Mesta koja smo izdvojili su najposećenija i najpopularnija.

Ako imate više vremena i boravite u Beogradu nekoliko dana, onda možete istražiti i druge lepe krajeve i udaljena mesta od centra grada. Želimo vam lep odmor.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.