Suveniri Beograda – šolje, narodna radinost i uspomene za sva vremena

октобар 19, 2018
suveniri

Beograd je grad koji se sve brže menja. Ulice vrve od ljudi, sve se češće na njima mogu naći organizovane grupe i moguće da se i dalje na to navikavamo. Nekako kao kaskajući, i privreda prati ovaj trent u turizmu. Suveniri Beograda doživeli su svoju ekspanziju, u Beogradu se mogu naći i brojni simboli Srbije, od najpopularnijih šolja, magneta i majica, do narodne radinosti, opanaka i novčanica.

Pored toga, otvaranje sve više hotela u Beogradu znak je takođe ekspanzije turizma, a i brojne agencije kao što je vaš Belano trude se da osiguraju vrhunski kvalitet i udobnost smeštaja za sve goste našeg predivnog grada. Apartmani u centru grada teško se rezervišu i mesecima unapred, a smeštaj oko Skadarlije, stan na Novom Beogradu ili posebno popularni luksuzni stanovi ili apartmani na Vračaru su prvi koji odu. Prošle su decenije hermetičke zatvorenosti i sada je Beograd ne samo kao Berlin, Barselona ili ma koji grad sa kojim ga često porede, već se rame uz rame sa svetskim prestonicama bori za svoje mesto na mapi nezaobilaznih destinacija.

U Beograd se dolazi da bi se u njemu uživalo, lepo pojelo, videla fantastična arhitektura, ali upoznali divni ljudi. Tu negde je sve zastupljeniji i dentalni turizam, kao i medicinski turizam. Ali, da li ste znali da imamo već dugi niz godina i brojne zvanične suvenire? Ko ih kupuje, zašto i od kad, pokušali smo da istražimo.

 

 

Ko su turisti u Beogradu i koje suvenire traže?

 

Prvi turisti devedesetih godina bili Rusi, da su nakon njih počeli da dolaze Japanci, a zatim Nemci, Danci i Holanđani. Tu su i Italijani i Francuzi. Poslednjih godina smatra se da je najviše Turaka i Kineza.

Ne znam za vas ali suveniri su po nama prilično lična stvar. Omljena su sitnica koju nabavljamo kako bismo obradovali svoje drage po povratku sa putovanja, često su duhoviti ili nose neku važnu poruku.

Ja kada putujem recimo obavezno volim da uzmem snežnu kuglu za sebe i magnet za sebe i prijatelje, za brata privezak, ali i nešto posebno za mamu. Imam tačan tip za sve od toga i posle nekog vremena, zaista me raduje kada te sitnice vidim na svojim policama ili frižideru. Volim svoje majice i dukserice koje ponekad uzmem samo, a koje volim da vežem za neki konkretan momenat ili mesto koje vuče neku divnu energiju.

I upravo suveniri u Knez Mihailovoj nose takve momente. Pre ili posle šetnje, oko Kalemgdana ili kod Albanije, na uličnim štandovima ili u Kulturnom Centru Beograda i Beogradskom izlogu, može se naći baš sve. Tu su šolje, bedževi, rakija, opanci, magneti, šalovi i još toliko toga. Svega baš ima u Knez Mihailovoj ulici. Tezge sa obeležjima prestonice i likovima vladara i istorijskih ličnosti prava su atrakcija, kako za turiste, tako i za svakodnevne prolaznike. Na jednoj strani nude se Pobednik i Hram Svetog Save, na drugoj Tito i Putin.

Prepoznatljivi motivi beogradskih suvenira su svakako Pobednik, zatim Hram svetog Save, Avalski toranj, Beogradska tvrđava, Bajrakli džamija, Beograđanka.

Na Kalemegdanu nalaze se tezge na kojima se vijore ručno štrikani džemperi, kao i srpske trobojke i raznovrsni kožni opanci.

Opanci kao istaknuti deo naše kulture i folklora se jako dopadaju strancima, ali kada čuju da koštaju 5.000 dinara vrlo brzo odluče da im ipak nisu potrebni u kolekciji. Cena ručno rađenih opanaka formira se prema prepletu i premetu, vrsti i debljini kože. Nekada su se opanci radili i po mesec dana, starim tanjim vezom. Negde u našoj svesti kao da stoji da se za suvenire ne odvaja mnogo. Pitam se samo da li ti isti turisti kada odu u recimo Veliku Britaniju naprave paralelu sa cenama, što restorana, što suvenira. Naravno da se ne može porediti, ali reklo bi se da sve ima svoju cenu, ali i vrednost. A jedinstven i autentičan suvenir daleko je vredniji od generičkog možda. Setimo se silnih gluposti koje kupujemo na moru ili nekom izletu, plastičnih sitnica kojima se zanimamo na dan ili dva.

 

 

Slična je situacija i sa drvenim pljoskama za rakiju. Kao autentični suvenir napravljen od drveta i u koji se ulaže vreme za izradu, ne može ići u bescenje. A vole da se cenjkaju turisti. Neko im je možda to rekao. Ja koliko znam, ni u zemljama poznatim po cenjkanju više se ne cenjka toliko. Ili ja ne umem.

Popularne su i novčanice. Amerikanci obožavaju da postanu milijarderi, bar na trenutak, pa se odlučuju za čuvenu novčanicu od 500 milijardi. Ona je ušla u Ginisovu knjigu rekorda jer je prva na svetu sa 11 nula i čak 12 cifara. Setovi određenih novčanica koštaju oko 500-600 dinara, a pojedinačne se kreću od 200 do 1.200. Najskuplje, i najlepše, jesu ruske rublje na kojima se nalaze carica Katarina i Petar Veliki. One su iz 1910. godine, i u vreme dok su još bile validne, mogle da se zamene za 17 grama čistog zlata. Sada koštaju 3.000 dinara.

Najuticajniji svetski političari koji su posećivali Beograd poslednjih godina odnosili su u svoje zemlje ono što su smatrali najboljim simbolima Srbije i naše prestonice. Amerikancu su za oko zapali opanci, Turcima slatkiši, a Kinezima – drveni suveniri i šubara. Ipak, vole da suvenire dobiju. Negde to i ima smisla. Ako ih nosimo sa sobom, vezujemo za njih tu energiju svakako. A ima li lepše energije od darovanja i ljubavi, deljenja vremena i uspomena? Tako i mi gledamo na goste naših Belano apartmana. A naše vreme kao na dar za koji se vezuju vaše i naše uspomene.

 

suveniri

 

Beogradski izlog Kulturnog centra Beograd

 

Beogradskom izlogu Kulturnog centra Beograd koji se nalazi na adresi Knez Mihailova 6, s vremena na vreme predstavljaju se novi suvenirski programi. Poznati umetnici kreiraju majice, posebno popularne one sa likom Nikole Tesle, kao i podmetače za čaše ili miševe, šolje, sveske, torbe, kalendare, magnete i druge proizvode sa motivima koji su inspirisani Beogradom.

Beogradski izlog je raznovrsna i prostorno složena celina koju čine prodavnica suvenira, dve knjižare, bilet-servis i kafe.

U prodavnici suvenira su zastupljeni suveniri praktične primene nastali po originalnim rešenjima dizajnera i umetnika inspirisanih beogradskim motivima, značajnim manifestacijama i kulturnim događajima u Gradu. Ovde se mogu naći i publikacije o Beogradu i izdanja Centra, u ponudi je i bogata i raznovrsna literatura o Beogradu. Posebno značajno je što se ovde mogu nabaviti i mape i vodičiza jedno svukupno i autentično upoznavanje sa gradom. Sam prostor je pristupačan osobama sa invalidskim kolicima.

U Braće Krsmanović 4, u srcu Savamale u okviru KC Grad-a nalazi se Gradstor. Ovo je mesto na kojem se prodaju zanimljivi predmeti beogradskih dizajnera.Unikatni nakit, nizovi originalnih torbi, majica i kolekcija upotrebnih predmeta za kuću prilika su za mlade umetnike da pronađu svoje mesto i prezentuju se lokalnoj publici i turistima. Ja lično volim Two Birds Design, kao sasvim praktično, jednostavno i Beogradu okrenuto rešenje za omiljene suvenire. Bilo bi divno da saznamo i koji su vaši omiljeni suveniri u komentarima.

 

Zvanični suveniri Beograda

 

Zvanično, Beograd ima 23 suvenira. Ovi suveniri su promovisani nakon konkursa u organizaciji Turističke organizacije Beograda. Ovo su „Beogradski suveniri“. Svi suveniri imaju potvrdu autentičnosti, tj. nalepnicu sa pečatom. VRABAC, figure iz Vinče, neolitska lampa i kućice – postali su zvanični beogradski suveniri koji će se prodavati, čak, i putem Interneta.

 

 

Turistička organizacija Beograda izabrala je šest od 95 radova koji su se prijavili na konkurs za beogradski suvenir. Komisija se odlučila za poskurnik (pečat za otiskivanje ornamenta u testo), neolitsku lampu i mirisno ulje **Kišni dan u Vinči**, antropomorfne figurine, dekorativne marame i ešarpe, vrapca i beogradske kuće (Manakova, konak Knjeginje LJubice, Milošev konak, Vukov i Dositejev muzej i Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda).

Zvanični beogradski suveniri mogu se kupiti u Turističkom informativnom centru (Knez Mihailova 5; pon-sub. 10.00-19.00 i ned. 10.00-15.00).

 

Lista zvaničnih suvenira grada Beograda

 

Ćirilična azbuka na glini – Udruženje Plava školjka
Atraktivno stilizovana Vukova azbuka izrađena na jednom od najlepših prirodnih materijala, glini.

Mesingane minijature – Avers A&S
Znamenite građevine Beograda ručno rađene u mesingu, starom kujundžijskom tehnikom, na plišu – ukras za zid.

Magnetni podmetači i dr. – Krojač d.o.o.
Magneti, magnetni obeleživači, podmetači za čaše, magnetni blok i suvenirski set sa prepoznatljivim motivima Beograda rađeni u veselom dečijem maniru.

Stilizovane mini kamene skulpture – Nebojša Vukeljić
Kamene skulpture na drvenom postolju predstavljaju neobično kamenje kao originalni deo ambijentalne celine Ade Ciganlije.

Bioidea sapuni – Sanida Klarić
Prirodni sapuni blagog mirisa za negu i zaštitu kože, izrađeni bez konzervansa u lepom i zanimljivom pakovanju.

Replika Tornja na Avali – Tinex Liv d.o.o.
Replika Avalskog tornja, izrađena od legure cinka, predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda.

Mini grafike – Predrag Milošević
Uramljene grafike formata 12x12cm sa prepoznatljivim motivima Beograda, izrađene posebnom grafičkom tehnikom poznatom kao suva igla.

Magnet Pobednik – Angel Budžakovski i Tomislav Josipović
Keramički magnet sa motivom spomenika Pobednik – najprepoznatljivijim simbolom Beograda

Srećna bova – Dućan Zdravo živo
Figurica Srećna bova predstavlja atraktivan detalj na ušću Save u Dunav za koji se veruje da donosi ostvarenje želja.

Damska ešarpa – Maruška d.o.o.
Svilena damska ešarpa izrađena od svile sa oslikanim motivima Beograda

Mini serigrafije – Mihaela Vujnović
Umetnički doživljaj najznačajnijih ambijetalnih celina Beograda – reprodukcije znamenitosti, nastale kao umetnički rad autora uz kratak opis na sprskom i engleskom jeziku na poleđini.

Figure i magneti od drveta – Tatjana Simić
Magneti i figurice sa motivima znamenitosti Beograda, izrađeni od drveta, u veselim bojama

Vinčanska figurina – Aleksandar Kapuran
Replika neolitske Vinčanske figurine, dimenzije 97 x 36 mm, od pečene zemlje, izrađena u peći na drva.

Grafike – Bogoljub Đokić
Grafike sa motivima starog Beograda, različitih formata.

Obeleživači stranica – Danica Karaičić i Milena Lakčević
Magnetni obeleživači stranica „ I read Belgrade“ sa motivima i kratkim opisom spomenika Beograda.

Mini Bajrakli džamija – Kulturno društvo Gajret
Mala figura Bajrakli džamije, od keramike, jednog od retkih spomenika iz Osmanskog perioda, keramika.

Magneti i obeleživači – Ivana Vesić
Magneti i obeleživači stranica sa simbolima Beograda, od papira sa plastificiranom zaštitom.

Pertle za obuću – Marina Vasić
Raznobojne pertle sa odštampanim motivima Beograda u staklenoj ambalaži.

Antički novčić cara Jovijana – Nenad Žarković
Replika novčića Flavije Jovius, magneti i privesci sa likom rimskog cara Jovijana rođenog u Beogradu, od pečene gline.

Damske ešarpe – Olivera Milutinović
Ešarpe sa najpoznatijim motivima Beograda…

Beogradski kaleideskop – Svetlana Dimovski
Dovoljno je da okrenete kaleidoskop, dimenzije 175 x 50 cm, prema svetlu i pogledate kroz mali otvor na kraju. Dok ga tako okrećete u ruci, uživaćete u prelepim bojama, u putovanju kroz Beograd.

Grafike – Vesna Stanisavljević
Grafike sa motivima znamenitih zgrada i spomnika Beograda u papirnoj ambalaži.

“The Belgrade Book” autorke Dine Johnsen
Foto monografija posvećena gradu Beogradu sa nekim od najznačajnijih srpskih poznatih ličnosti, koji kroz poetske foto-priče govore o svom gradu i načinu života.

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.