Zubni implanti i krunice: Trajno rešenje za nedostatak zuba!

фебруар 23, 2023
Zubni implanti i krunice Trajno rešenje za nedostatak zuba!

Bezmetalne krunice i zubni implanti su trajno rešenje nedostatka zuba, problema s kojim se susreće mnogo ljudi. Taj nedostatak zuba može uticati na estetiku osmeha, kao i na funkciju žvakanja hrane.

Kada izgubimo jedan zub, iz funkcije žvakanja ispada i zub naspram njega u suprotnoj vilici. Zubi se mogu pomerati ka praznom prostoru ili “isplivati” više iz vilice i postati duži od ostalih. Tako se postepeno rasklimavaju i broj izgubljenih zuba se povećava.

Međutim, postoje različiti načini za rešavanje ovog problema, a krunice i implanti su svakako najsavremeniji među njima.

Bezmetalne krunice za savršen zubni niz

Bezmetalne krunice su standard u protetskoj rehabilitaciji u Evropi i Americi, a u poslednje vreme se, uz korišćenje najsavremenijih aparata, primenjuje i u našoj zemlji. Izuzetno su popularne kako za poboljšanje izgleda prirodnih zuba, tako i za rešavanje problema nedostatka zuba.

Veoma su dugotrajne i funkcionalne. Prave se od keramičkih materijala ili cirkonijuma, nisu podložne pucanju i lomljenju, pa su izuzetno izdržljive. Izgledaju prirodno i estetski su privlačne, a pacijentima mogu služiti dugi niz godina.

Od prireme zuba do bezmetalne krunice

Da biste ponovo imali savršen zubni niz potrebno je proći nekoliko koraka:

  1. Brušenje zuba

To se naziva preparacija zuba. Ona je manje agresivna pri premeni bezmetalnih krunica. Zubno tkivo ostaje očuvanije.

  • Skeniranje zuba

Zubi se skeniraju pomoću specijalne kamere. Ona daje znatno veću preciznost nego uzimanje nekadašnjih klasičnih otisaka, zbog kojih pacijenti često imaju nagon za povraćanjem.

  • Izrada krunica

Krunice se u veoma kratkom vremenskom roku izrađuju iz keramičkog bloka u specijalnoj mašini.

  • Poliranje

Na kraju se krunice postavljaju u usta. Mogu biti ušrafljene direktno na implantate, može od njih biti kreiran zubni most, pa ušrafljen preko 4 ili 6 implantata, a mogu biti i cementirane preko prirodnih zuba.

Zubni implanti – idealan način za nadoknadu zuba

Zubni implanti su poslednja reč u stomatologiji kada je u pitanju rešavanja problema nedostatka zuba. Ugrađuju se u kost vilice, a na njih se postavlja krunica, most ili proteza. Taj postupak omogućava pacijentima da imaju trajno rešenje za nedostatak zuba, čak iako nisu imali nijedan svoj zub. Uz adekvatne krunice novom osmehu daju funkcionalnost i prirodan izgled.

Zubni implanti su veoma popularni jer predstavljaju trajno rešenje za nedostatak zuba. Udobni su i funkcionalni i svakako najbolje rešenje za nedostatak zuba. Njima je moguće nadoknaditi ceo zubni niz, ili nadomestiti jedan ili nekoliko izgubljenih zuba.

All on 4 i All on 6

Kod osoba koje uopšte nemaju svoje zube ili su svi preostali prirodni zubi za vađenje postavljaju se 4 ili 6 imlantata. To su All on 4 ili All on 6 tehnike ugradnje implantata, zlatni standard u implantologiji. Ove tehnike je moguće primeniti u gornjoj i donjoj vilici, pri čemu se najčešće postavlja 12 zuba po vilici, od šestice desno, do šestice levo.

Prednost savremenih implantata je što odmah mogu i da se opterete fiksnim privremenih zubima, koji se ne vade iz usta. Na taj način pacijent svega tri do pet dana po ugradnji implantata dobija nove zube koje nosi narednih nekoliko meseci, dok se implantati ne integrišu u kosti.

Nakon što implantati srastu sa kostima, četiri do šest meseci nakon ugradnje, na njih se postavljaju stalni zubi, napravljeni od zubnih krunica koje mogu biti bezmetalne ili metalokeramičke. Tim novim zubima pacijenti mogu da jedu bilo koju hranu, čime je osim lepote novog osmeha, zagarantovana i savršena funkcionalnost zuba.

Ugradnja zubnih implantata je složen zahvat, ali je istovremeno i veoma siguran i uz primenu analgetika bezbolan proces. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, pacijenti se oporavljaju brzo i bezbolno. Kako se ugrađuju u kost vilice, osigurana je stabilnost i trajnost krunice koja se na njih postavlja.

Holivudski osmeh od bezmetalnih krunica

Bezmetalne krunice su popularne zbog svoje estetike. Idealne su za pacijente koji žele da poboljšaju izgled svojih zuba i daju im lep prirodan izgled. Odlične su jer se u potpunosti uklapaju u prirodni osmeh. Mogu se izraditi u različitim nijansama, a kada se pri nadoknadi jednog ili nekoliko zuba boja i oblik krunica prilagodi prirodnom zubnom nizu, pacijenti mogu biti sigurni da drugi neće ni primetiti da je reč o veštačkim zubima.

Ovo je posebno važno ako tražite holivudski osmeh, jer ovaj izgled zahteva zube koji po obliku izgledaju prirodno, a istovremeno su besprekorno beli. To nije moguće postići samo redovnim pranjem zuba. Ipak, danas, uz ugradnju implantata i bezmetalne ili metalokeramičke krunice na njima, čak i osobe koje u ustima nisu imale nijedan zub, sada mogu imati holivudski osmeh.

Bezmetalne krunice, posebno ako su od čistog cirkonijuma, propuštaju svetlost i deluje znatno prirodnije od metalokeramike, kod koje, zbog prisustva metala, ta transparentnost nije moguća. Zbog toga su krunice od čistog cirkonijuma idealne za holivudski osmeh.

Da bi se postigao holivudski osmeh koriste se bleach boje. One su izuzetno svetle i mnogo prirodnije izgledaju na cirkonijum krunicama, nego na keramici koja ima metalnu podlogu.

Metalokeramičke krunice

Za nadoknadu jednog ili više zuba mogu se koristiti i metalokramičke krunice. Sastoje se od metalne baze, preko koje se nanosi keramička masa. I metalokeramičke krunice su veoma izdržljive i dugotrajne, ali imaju nekoliko nedostataka.

Na primer, metalna baza može biti vidljiva na ivici desni, što može biti estetski problematično. Cirkonijum ne izaziva tamnu prebojenost gingive oko vrata krunice, koja se ponekad može pojaviti kod zuba sa metalnom podlogom.

Uz to, postoji i problem sa alergijskim reakcijama na metal u metalokeramičkim krunama. Alergija može dovesti do upale i bola u desnima, što je veoma neugodno i može uticati na kvalitet života pacijenta.

Takođe, zbog male termičke provodljivosti cirkonijuma i minimalne preparacije zuba, smanjen je rizik od iritacije zubnog živca. Zubi se moraju više obrusiti kada se na njih postavljaju metalokeramičke krunice.

Ipak, metalokeramičke krunice su povoljnije su od bezmetalnih, ali daju solidne rezultate. Danas se najčešće koriste za bočne, manje vidljive zube.

Obavezna konsultacija sa stomatologom

U svakom slučaju, pre nego što se odlučite za jednu od ovih metoda, najbolje je da se konsultujete sa stomatologom. Objasniće vam sve prednosti i nedostatke različitih opcija, a na osnovu stanja vaših zuba, pomoći vam da odaberete najbolju opciju. Nakon intervencije će vas posavetovati kako pravilno da održavate vaše nove krunice i implantate da bi ste dugo godina imali savršen osmeh.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.