Žensko zdravlje u fokusu: Sve što trebate znati o labioplastici

новембар 13, 2023
Žensko zdravlje u fokusu Sve što trebate znati o labioplastici

Kakva je statistika u svetu i kod nas?

Američko društvo plastičnih hirurga (ASPS) objavilo je da je labioplastika u 2016. godini u Americi obavljena preko 12.000 puta, što je u tom trenutku predstavljalo porast za 39% u odnosu na prethodne godine. Trend desetostruskog porasta obavljanja labioplastike zabeležen je i kod nas u zadnjih 12 godina. Žene sve češće i otvorenije pričaju kod nas o ovom problemu.

97% pacijentkinja navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

Sva pitanja i odgovore smo dobili od ginekologa dr Radovića koji se u zadnjih 13 godina u Srbiji bavi isključivo ginekološkim estetskim operacijama vagine i polnih usana (labija).

Treba li se stideti i suždržavati od razgovora sa vašim ginekologom o ovom problemu?

Bez obzira na godine života i razlog koji dominira, žene ne treba da se stide ovog problema i ne treba da ga doživljavaju kao trivijalan, jer on to nije. Uvećane polne usne mogu uticati na smanjenje kvaliteta života, kao i na sniženo samopouzdanje, posebno kada se radi o intimnim odnosima.

Ko je kandidat za labioplastiku?

Labioplastiku mogu raditi sve žene, s tim da je za maloletne pacijentkinje potrebna saglasnost roditelja kao i za bilo koju drugu operaciju. Dr. Radović ne operiše pacijente mladje od 16 godina i pored saglasnosti roditelja.

Lekar specijalista ginekološke, rekonstruktivne i estetske hirurgije se u svojoj praksi susreće sa ovom problematikom i ima razumevanja za nju, kao i za psihološke probleme koji je mogu pratiti.

Poboljšava li labioplastika kvalitet seksualnih odnosa?

Pacijentkinje u 97% slučajeva navode da je kvalitet seksualnog odnosa u značajnoj meri poboljšan nakon ove operacije.

Kada uraditi labioplastiku?

Ovo je operacija koja spada u domen dnevne hirurgije i ne zahteva posebne pripreme, kao ni dug oporavak, tako da nije potrebno mnogo planiranja unapred, već se operacija obavlja onda kada pacijentkinji to najviše odgovara, naravno u dogovoru sa hirurgom.

U kojoj fazi ciklusa se radi labioplastika?

Ono što jeste važno znati je da se operacija obavlja nakon menstrualnog ciklusa.

Šta nije dozvoljeno?

Ono što nije dozvoljeno odmah nakon operacije su sport, srksualni odnosi i fizičko opterećenje. Sa sportskim aktivnostima pacijentkinja može početi tek nakon skidanja konaca i kontrole, a seksualni odnosi se preporučuju tek mesec dana nakon operacije.

Izvodi li se u trudnoći?

Labioplastiku, kao i druge ne-urgentne operacije, ne treba izvoditi tokom trudnoće.

Lokalna ili opšta anestezija?

Labioplastika se obično izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Na zahtev pacijenta može se izvesti i u  lokalnoj anesteziji i kao takva je veoma komforna i bezbolna. Pri lokalnoj anesteziji, regija se najpre namaže anestetikom u obliku spreja ili kreme, a zatim se daje lokalni anestetik injekcijom.

Labioplastika može da se obavi i u opštoj anesteziji ukoliko je to želja pacijentkinje, ali konačnu odluku, a na osnovu uzimanja u obzir različitih faktora, u dogovoru sa pacijentom donose hirurg i anesteziolog.

Da li je labioplastika opasna?

Ne. Ova operacija ne spada u operacije koje nose visok rizik.

Kako izgleda priprema za operaciju?

Sama operacija ne zahteva ozbiljniju pripremu. Ono što joj prethodi su rutinski preoperativni pregledi, a potrebno je uraditi i kompletnu krvnu sliku i biohemijske analize kao i koagulacioni status (ovo su analize koje se rade iz krvi). Uobičajeni savet pred labioplastiku je i taj da žena prestane da uzima lekove koji izazivaju produženo krvarenje kao što su Fraxiparin, Fragmin, Andol i Aspirin.

Koje rezultate mogu očekivati posle labioplastike?

Labioplastikom se postižu odlični estetski i funkcionalni rezultati koji su vidljivi odmah nakon operacije. Uvećane male stidne usne postaju manje, jedrije i imaju prirodan izgled. Kod žena koje su rađale, rekonstrukcija dovodi do prirodnog izgleda koji je postojao pre trudnoće.

Kako izgleda oporavak posle labioplastike?

Oporavak od labioplastike je lak, odmah nakon operacije pacijentkinja se otpušta kući i eventualno je potrebno popiti analgetik protiv bolova. Od lekara se dobijaju svi potrebni saveti vezani za higijenski režim, a već dan nakon operacije, pacijentkinja se može vratiti uobičajenim životnim aktivnostima, uključujući i putovanja.

Postoje li nehirurške alternative labioplastici?

Postoje neki nehirurški tretmani koji se koriste za poboljšanje izgleda labijalnih usana, ali njihovi rezultati su obično manje trajni.

Koje su prednosti labioplastike u poređenju sa drugim metodama?

Labioplastika pruža trajnije rezultate u poređenju sa nehirurškim metodama.

Da li se labioplastika može kombinovati sa drugim hirurškim postupcima?

Da, neki pacijenti se odluče za kombinaciju labioplastike sa drugim estetskim procedurama.

Koje su alternative ako ne želim ili ne mogu da se podvrgnem labioplastici?

Alternativno, možete istražiti druge načine za poboljšanje samopouzdanja i udobnosti u vezi sa izgledom labijalnih usana, kao što su terapija i kozmetički tretmani.

Kako odabrati hirurga za labioplastiku?

Važno je odabrati iskusnog i kvalifikovanog ginekološkog vaginalnog hirurga sa dužom reputacijom u oblasti labioplastike.

Pitanja o etičkim aspektima.

Da li se labioplastika obavlja iz etičkog razloga?

Labioplastika se obavlja pre svega iz estetskih razloga, ali neki pacijenti mogu imati i funkcionalne razloge za operaciju.

Kako se rešavaju etička pitanja u vezi sa labioplastikom?

Etička pitanja se rešavaju kroz obavezne savetodavne sesije i informacije o proceduri.

Da li postoji dobna granica za labioplastiku?

Nema stroge dobnosti za labioplastiku, ali pacijenti moraju biti dovoljno zreli da donesu informisane odluke.

Kako se razgovarati sa tinejdžerkom o labioplastici?

Ako se tinejdžerka interesuje za labioplastiku, važno je voditi otvoren i informativan razgovor sa njom i konsultovati se sa stručnjakom.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.