Željko Vasić – decembarski koncert u Beogradu večitog romantika

новембар 17, 2022

Često se može čuti jedno te isto uvreženo mišljenje o muzici na našim prostorima. To je ona misao da su naši zapadniji susedi poznati po mediteranskom, romatičnom popu i evergrinu koji su proslavili Oliver Dragojević, Kemal Monteno, Tereza Kesovija, Mišo Kovač i Arsen Dedić, a da smo mi ovde zaduženi za narodnu muziku i one zajedničke folk melodije koje delimo sa muzikom iz Grčke i Turske. Ova podela na pop i folk je češća nego što mislimo i duboko je urezana u naš doživljaj muzičkog istoka i zapada na ovom prostoru. Romantični ples uz zvuke klavira ili boemske pesme u kafanama do zore, uvek je bilo pitanje muzičkog opredeljenja –ne može nikako zajedno i naročito ne može kod jednog izvođača.

Željko Vasić je uspeo da razbije te predrasude i da objedini sve zajedno u jednu savršenu pop melodiju koja je ujedno beskrajno romantična, ali i boemska na kakvu smo navikli u našim kafanama. Koliko je taj spoj uspešan pokazuje njegova 20 godina duga karijera, pesme koje su zaživele i koje se sviraju na veseljima i po klubovima.

Međutim, klubovi su jedno, a ono što svi dobro znamo, najbolji pokazatelj nečije popularnosti suupravo koncerti. Poslednji uspešni spoj publike sa pevačem setnog glasa je bio u januaru ove godine u Štark Areni. Koncert u Areni je bio događaj o kome se dugo pričalo, događaj koji je establirao Željka Vasića kao veliku individuu naše muzičke pop scene.

Decembarski koncerti Željka Vasića najavljeni su za 9. i 10. decembar u MTS dvorani. Posetioci mogu da očekuju intimniju atmosferu i još jedno intenzivno  druženje sa pesnikom koji peva iz duše. Koncerti počinju od 20 časova, a karte koje se mogu nabaviti preko Tickets-a koštaju 1900 dinara.

To nije Vlado Georgijev

Sam početak karijere Željka Vasića srećno ili nesrećno se vezuje za Vladu Georgijeva. Željko je rođen 1979. godine u Zaječaru, gde se muzički školovao. Talenat je nasledio od svog oca koji svira gitarui koji je imao sluha za potrebe sinovljevog muzičkog obrazovanja. Željko Vasić je sa samo 9 godina upisao nižu muzičku školu, da bi srednju muzičku školu upisao u Beogradu, gde se preselio. Muzikom je počeo da se bavi pevajući i svirajući po klubovima i splavovima, da bi prvi medijski nastup imao na Sunčanim skalama 2000. godine.

Saradnja sa Vladom Georgijevim je možda za mladog i talentovanog pevača bio „mač sa dve oštrice“. Sa jedne strane tu je pesma koja je postala veliki hit, Žena kao ti, a sa druge strane je česta veza sa Vladom Georgijevim dovela do toga da se on sam teško izborio za svoj autentični imidž i stil. Gostujući u emisiji „Realna priča“ progovorio je o saradnji sa Vladom Georgijevim, kao i o dobrim i lošim posledicama po njegovu karijeru.

Karijera Željka Vasića je krenula uzlaznom putanjom. Godine 2004. je ponovo nastupio na Sunčanim skalama, sada sa pesmom Pratiš me u stopu koju je takođe napisao Vlado Georgijev. Na taj način se mladi Željko Vasić našao u senci popularnijeg kolege – kako zbog autorstva pesama, tako i zbog slične boje glasa obojice pevača.

To je Željko Vasić

Posle duže pauze u izdavanju, 2008. godine izdao je pesmu Samo moja, koju je napisao Ranko Slijepčević, kao najavu za istoimeni i svoj prvi studijski album. Prvi studijski album Đeljka Vasića je te godine objavila izdavačka kuća Goraton, a album je ostvario veliki uspeh.Ono što je posebno zanimljivo je da je Željko Vasić debitovao i kao autor nekoliko pesama, čime je dokazao da nije samo dobar glas, već i tekstopisac.

Dve godine kasnije, 2010. godine, održao je prvi solistički koncert u Sava centru,a odmah potom je održao koncerte u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, gde predstavlja novi singl: Zauvek.

Godinu koju beležimo kao možda najuspešniju u karijeri Željka Vasića je 2012.

Tada je napisao pesmu Voli me i ne voli me, koja je postala je mega-hit. Zatim je snimio letnji hit, Zanjiši kukovima; i na kraju pred sam kraj godine, pesma Željo moja jedina postala je jedna od najslušanijih numera te godine.

Na Radijskom festivalu nastupio je pesmom Traži pesmu. Posle ovoga izdao je singl Pogledaj. U razdoblju od 2001. do 2019. godine nastupao je na mnogobrojnim festivalima i imao zapaženu ulogu na njima.

Izdao je još dva albuma posle prvenca Samo mojaLetnji intermezzo 2013. godine i Nema dalje 2016. godine.Tri albuma, gomila hitova i večita romantika na bini – to je Željko Vasić čiji koncert Beograđani nestrpljivo iščekuju.

Šta nas čeka na decembarskim koncertima u Beogradu?

Željko Vasić je pevač koji je na svom primeru pokazao kako može da se spoji pop muzika i duboko proživljena lirika sa našim kafanskim mentalitetom. To je ono što je recept za njegov uspeh koji se primenjuje kako na albumima, tako i u akustičnim nastupima uživo. Pozornica nameštena sa kafanskim stolovima i sa učesnicima koji nisu statisti, već umnogome doprinose kolektivnoj atmosferi.

U Željkovoj kafani vas čekaju stari i novi hitovi, kao što su Jedna ljubav manje više, Zauvek, Svako ima nekog koga nema, Nemam ja, Ti i ja…

Večiti romantik ne pravi kompromise sa popularnošću, on ostaje svoj, a publika širom regiona (koja se očekuje i na ovim koncertima) zna to da ceni i podrži.

I dok nam Željko Vasić nazivom svoje turnje poručuje „Dobrodošli u moju kafanu“, mi smo svesni da nema boljeg načina od tog „kafanskog“ da doživimo poznu jesen u Beogradu. Zastanite na trenutak, prepustite se emocijama i pronađite se u tekstovima koje nam Željko poručuje. Ukoliko planirate posetu Beogradu, možete da boravite u stanovima za iznajmljivanje agencije Belano i prepustite se kompletnom doživljaju koji će grad ostaviti na vas.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.