Novi prevoz u Beogradu – Yandex taksi

септембар 17, 2018
yandex taxi

Nakon brojnih kontroverzi vezanih za situaciju u saobraćaju i taksi prevoz u Beogradu, kao i aplikacije Car Go i štrajkove pojedinih taksi prevoznika, sada Beograd nudi i usluge novog prevoznika. Ruski servis Yandex Taxi je stigao u Srbiju, regionalni menadžer kompanije je Slovenac Dejan Jefim, a saznajte po čemu je specifičan i zašto ga možemo preporučiti posetiocima apartmana u Beogradu, familiji i gostima smeštaja i turistima i lokalcima jednako.

 

Yandex taxi-ruski online servis za naručivanje taksija

 

U Beogradu se pojavio Yandex Taxi koji je najveći ruski onlajn-servis za naručivanje taksija. Funkcioniše putem aplikacije koja se može besplatno skinuti u prodavnicama App Store i Google Play.

Srbija je ukupno 11. zemlja u koju je došao ovaj ruski IT gigant i prva zemlja u Centralnoj Evropi.

Pre puštanja u rad, u aplikaciju su dodate detaljne karte Beograda i srpski jezik. Ovo je posebno zgodno turistima koji toliko puta naleću na “divljake” i plate papreni danak neiskustvu, zbog čega, složićete se, celokupna turistička slika Beograda biva uružena i mrlja bačena koju teško koje turističke atrakcije i udobni smeštaj posle takvog prvog susreta sa gradom nadomeste.

 

 

Kako funkcioniše Yandex Taxi aplikacija

 

Beogradski korisnici od partnera aplikacije Yandex Taxi mogu dobiti promokodove za popust do 30% za bilo koju vožnju. Zahvaljujući novim mapama Beograda, aplikacija može prilično tačno da predvidi približnu cenu vožnje iz ma kog dela grada, bilo koje lokacije, pa i svih Belano apartmana u Beogradu.

Aplikacija pri raspodeli vožnji uzima u obzir, između ostalog, i rejting vozača zasnovan na ocenama koje su dali korisnici i statistici realizovanih vožnju. Vozači sa visokim rejtingom imaju prioritet pri dobijanju vožnji. Ukoliko je putnik zaboravio stvari u autu ili želi da postavi neko pitanje, na raspolaganju mu je čet u okviru aplikacije. Korisnički servis za podršku je dostupan svaki dan 00-24.

Yandex Taxi ne sarađuje direktno sa vozačima, već samo sa zvaničnim udruženjima koja imaju dozvolu za prevoz putnika. U Beogradu okuplja preko 600 vozila iz partnerskih udruženja.

Kao prednosti  Yandex sistema navode se kvalitet usluga, savremeni dizajn aplikacije i pametne tehnologije. Yandex Taxi tako, na primer, prenosi narudžbinu najbližem vozaču, on ne mora dugo da čeka vožnju ili da se vozi do putnika na drugi kraj grada. Servis formira optimalnu maršrutu i za vozača unapred traži novu narudžbinu u delu grada, u koji vozi putnika. Taksisti mnogo kraće stoje bez vožnji, što znači da mogu više da zarade

 

 

Za naručivanje taksija nije neophodno navođenje adrese, dovoljno je pokrenuti aplikaciju i ona će sama odrediti gde se korisnik nalazi i usmeriti automobil prema njemu. Algoritmi aplikacije Yandex Taxi uzimaju u obzir udaljenost i gužve u saobraćaju i pronalaze vozača koji će najbrže stići do korisnika.

 

Yandex Taxi kao deo velike ruske Yandex korporacije

 

Yandex je multinacionalna korporacija specijalizovana za proizvode i usluge vezane za internet, uključujući usluge pretraživanja i informisanja, e-trgovinu, transport, navigaciju, mobilne aplikacije i online oglašavanje. Yandex nudi ukupno 70 usluga. Yandex prvenstveno služi potrošačima u Rusiji i Zajednici nezavisnih država. Osnivači kompanije i većina članova tima nalaze se u Rusiji. Kompanija ima 18 komercijalnih kancelarija širom sveta.

Ovo je najveća tehnološka kompanija u Rusiji i najveći pretraživač na internetu na ruskom jeziku, sa tržišnim udelom od preko 52%. Početna stranica Yandex.ru je četvrta najpopularnija veb stranica u Rusiji. Takođe ima najveći tržišni udeo bilo kojeg pretraživača u Zajednici nezavisnih država i peti je po redu pretraživač na svetu posle Google-a, Baidu-a, Bing-a i Yahoo-a!

 

 

Yandex je investirao u kompanije uključujući Vizi Labs, Face.com, Blekko, Seismotech, Multiship, SalesPredict i Doc +.

 

Istorija Yandex.ru: Priča o startup uspehu

 

Yandex definitivno nije samo taksi iako je zapravo u ovom segmentu dospeo na sprsko tržište.

Ali Yandex priča počinje mnogo ranije, a ovaj startap je vremenom postao jedna od najmoćnijih globalnih korporacija, a pogledajte kako je tekao njihov razvojni put.

Yandex vuče korene još iz 1990. godine, kada su Arkadij Volož i Arkadij Borkovski osnovali Arkadia, kompaniju koja je razvila MS-DOS softver za korišćenje u patentima i klasifikaciji robe. Njihov softver je pokazao čitav tekst sa ruskom podrškom za morfologiju. Godine 1993. Arkadia je postala deo Comptek International-a, još jedne kompanije koju je Volož osnovao 1989. godine.

 

 

Godine 1993. Arkadi Volož i Ilja Segalović, prijatelji iz školskih dana rade zajedno na razvoju softvera za pretraživanje i smišljaju reč „Yandex“ da bi opisali svoje tehnologije pretraživanja. Ime je prvobitno stajalo za „još jedan iNDEKSer“.  Ruska reč „Ja“ („Ya“) odgovara engleskom ličnom zaimku „I“, čineći „Andex“ dvojezičnom igrom reči. Još jedan aspekt se zasniva na kontrastu reči jin i janga (ruski: ind – indeks, jan – jandeks).

Između 1993. i 1996. godine kompanija je nastavila da razvija svoje tehnologije pretraživanja i objavila softver za pretraživanje kroz Bibliju.

Pretraživač Yandex.ru je lansiran 23. septembra 1997. i javno je predstavljen na izložbi Softool u ​​Moskvi.  Inicijalno, pretraživač je razvio Comptek. 2000. godine, Yandex je inkorporiran kao samostalna kompanija Arkadi Volož.

Godine 1998. Yandex je objavio kontekstualnu reklamu na svom pretraživaču. Godine 2001. pokrenula je online mrežnu mrežu za oglašavanje Iandek.Direct.

Kompanija je postala profitabilna u novembru 2002. godine. U 2004. godini, prodaja Yandex -a porasla je na 17 miliona dolara, što je povećanje od 1000% u 2 godine. Neto prihod kompanije u 2004. godini iznosio je 7 miliona dolara. U junu 2006. godine, nedeljni prihod od Iandek.Direct sistema kontekstnih oglasa premašio je milion dolara. Računovodstvo kompanije revidira Deloitte od 1999. godine.

 

 

U septembru 2005. Yandex je otvorio kancelariju u Ukrajini . Godine 2007, Yandex je predstavio prilagođeni pretraživač za ukrajinske korisnike; Yandex je takođe otvorio svoj razvojni centar u Kijevu u maju 2007. godine. U 2008. godini, Yandex je proširio svoje prisustvo u Ukrajini povećanjem propusnog opsega između moskovskih centara za prenos podataka i UA-IKS u Ukrajini pet puta. U 2009. godini, sve usluge bile su lokalizovane za ukrajinsko tržište. U 2010. godini, Yandex je pokrenuo algoritam pretraživača „Poltava“ za korisnike Ukrajine, baziran na tehnologiji MatrikNet.

U martu 2007, Iandek je kupio moikrug.ru, rusku mrežu društvenih mreža.

Yandex je 16. juna 2008. godine kupio SMILink, rusku agenciju za nadzor drumskog saobraćaja, da bi se spojio sa uslugama Yandex.Maps.

20. juna 2008. Yandex je najavio formiranje Yandex Labs u Silicijskoj dolini. Osnovni cilj ove divizije je podsticanje „inovacija u tehnologiji pretraživanja i oglašavanja“.

U septembru 2008. godine, Yandex je stekao prava na softverski program Punto Switcher, automatski prekidač rasporeda tastera Ruski na Englesku.

 

 

U januaru 2009, Mozilla Firefok 3.5 je zamenio Google pomoću Yandex-a kao podrazumevanog provajdera za pretraživanje ruskih jezika.

U avgustu 2009, Yandex je predstavio plejere besplatne pravne muzike u svojim rezultatima pretrage. U septembru 2010. Yandex je pokrenuo uslugu Yandex.Music i značajno proširio svoj muzički katalog na 800,000 numera iz 58,000 izvođača.

19. maja 2010. Yandex je pokrenuo internet pretraživač na engleskom jeziku.

U septembru 2010. godine, Yandex je investirao u fokus finansiranja od 4,3 miliona dolara od Face.com. Kompaniju je kupio Facebook u 2012. godini.

U decembru 2010, Yandex je pokrenuo Yandex Start da bi pronašao startup i sistematično sarađivao sa njima. Kao rezultat programa, Yandex je kupio WebVisor tehnologiju analize ponašanja u decembru 2010.

26. januara 2011. godine, Yandex je u svoj poslovni direktorij uveo mogućnost premije za plasman; lokalna mala preduzeća oglašavača su označena na mapi za relevantne upite.

Kompanija je 27. januara 2011. godine stekla jedinstvenu uslugu Loginza.

3. maja 2011. godine, u okviru obelodanjivanja o „pravnim i političkim rizicima“ ulaganja u Rusiju, pre listinga na NASDAK-u, Yandex je otkrio da je prošao privatne informacije o klijentu Federalnoj službi sigurnosti, uključujući i korisnike poklonio je novac preko Yandex-a na veb lokaciju za borbu protiv korupcije koju je postavio Aleksej Navalni.

 

 

24. maja 2011. godine, Yandex je pokrenuo 1,3 milijardi dolara u inicijalnoj javnoj ponudi na NASDAK-u. To je bila najveća inicijalna javna ponuda za kompaniju dot-com od Google ponude 2004. godine. Među najvećim investitorima u Iandek-u su Baring Vostok Capital Partners, u čijem je vlasništvu 30%, a Tiger Management, koji je imao 15% udela.

U avgustu 2011, Yandex je kupio The Tveeted Times, početak isporuke vesti.

U septembru 2011. Yandex je pokrenuo pretraživač i niz drugih usluga u Turskoj. Kompanija je takođe otvorila kancelariju u Istanbulu.

U septembru 2011. godine kompanija je investirala u Blekko u sklopu finansijskog kruga od 30 miliona dolara.

U novembru 2011, Yandex je kupio SPB Softvare, programera softvera, za 38 miliona dolara.

U junu 2012. godine, Yandex je kupio 25% udela u Seismotech-u, kompaniji koja pruža usluge u oblasti interpretativne obrade seizmičkih podataka i razvoja softvera za milion dolara.

U martu 2013. kompanija je dodala engleski korisnički interfejs u ​​svoju mobilnu aplikaciju za prevođenje.

U julu 2013, Mail.Ru je počela da postavlja oglase Yandex. Direct na stranice sa rezultatima pretrage.

U oktobru 2013. Yandex je kupio KinoPoisk, najveći ruski pretraživač motora.

 

yandex taxi

 

U 2013. godini Yandex je postao najveća medijska imovina u Rusiji po prihodima.

U februaru 2014. godine, Yandex je uložio nekoliko miliona dolara u MultiShip.

U martu 2014. godine, Yandex je kupio izraelski geolokacijski start KitLocate i otvorio istraživačku i razvojnu kancelariju u Izraelu.

U aprilu 2014. objavljen je film „Startup“, o istoriji Yandex -a.

U junu 2014. Yandex je kupio Auto.ru, onlajn tržište i klasifikovao reklamnu veb stranicu za automobile za 175 miliona dolara.

U decembru 2015. godine, Yandex je kupio Agnitum, kompaniju za internetsku sigurnost.

1. juna 2017. godine, Yandex je zatvorio svoje kancelarije u Kijevu i Odesi, u Ukrajini nakon što je Služba bezbednosti Ukrajine okrila kancelarije i optužila kompaniju da ilegalno prikuplja podatke o ukrajinskim korisnicima i pošalje je ruskim bezbednosnim agencijama.

6. juna 2017. godine kompanija je ulozila u ciklus finansiranja od 5 miliona dolara od strane Doc +.

10. oktobra 2017. Yandex je predstavio svoj inteligentni lični asistent Alisa (Alice) za Android, iOS i Microsoft Vindovs.

U decembru 2017. kompanija je kupila Foodfok, uslugu isporuke hrane.

 

 

U 2017. godini, u okviru zajedničkog anti-lažnog projekta Banke Rusije i pretraživača Yandex, pojavio se poseban znak za potvrdu (zeleni krug sa oznakom i tekstualno polje „Registar CBR“) u rezultatima pretrage, informišući potrošača da je veb lokacija zaista u vlasništvu legalno registrovane kompanije koju je licencirala Banka Rusije.

7. februara 2018. Uber i Yandex spajaju su svoja preduzeća u Rusiji, Kazahstanu, Azerbejdžanu, Jermeniji, Belorusiji i Gruziji. Uber je uložio 225 miliona dolara i poseduje 36,6% kapitala, dok je Yandex uložio 100 miliona dolara i poseduje 59,3% udela.

16. februara 2018. godine kompanija je prikazala prve testove svojih autonomnih automobila u Moskvi.

U maju 2018. godine, Sberbank i Yandex su završili zajednički poduhvat za razvoj eko-sistema eCommerce B2C.

stan na dan u beogradu

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.