Vodič za Zanzibar 2022: sve što treba da znate o ovoj destinaciji!

август 31, 2022
Vodič za Zanzibar 2022 sve što treba da znate o ovoj destinaciji

Zanzibar ima veoma bogatu istoriju i nekada je bio jedno od najvažnijih područja u istočnoj Africi. Danas je to jedna od najpopularnijih destinacija u Africi i to sa dobrim razlogom. Obala Zanzibara nudi neke od najboljih plaža na svetu, gde se uživanje u sitnom pesku i moru smenjuje sa uzbudljivim surfovanjem na talasima i adrenalinskim aktivnostima.

Plima i oseka otkrivaju jedan od najbogatijih podvodnih svetova na planeti, dok je usluga u smeštajima nešto što niste do sada ni videli, ni doživeli. Uz sve to dodajte i autentičan biljni i životinjski svet, neotkrivenu istoriju i kulturu, pijace začina i poželećete da što pre odete do turističke agencije i rezervišete Zanzibar za neko naredno putovanje.

Kako doći do Zanzibara

Ostrvo Zanzibar je dobro povezano međunarodnim letovima širom sveta. Naši turisti uglavnom dolaze sa presedanjem iz Dohe. Pored toga, Ethiopian Airlines ima direktne letove od Adis Abebe do Zanzibara, što omogućava lake međunarodne veze. Letovi su iz dana u dan sve jeftiniji i danas je lako doći do najudaljenijih tačaka na planeti.

Iz Tanzanije možete brzo doći do Zanzibara vazdušnim putem sa popularnih mesta kao što su Kilimandžaro i Aruša.

Ulazne vize

Pošto je Zanzibar deo Tanzanije, on podleže istim uslovima za vizu i ulazak kao na kopno. Za većinu zapadnih putnika biće potrebna viza za ulazak u Zanzibar/Tanzaniju. Ona se kupuje po dolasku na aerodrom. Cena vize je 50 dolara za svaku nacionalnost, osim za SAD, gde iznosi 100 dolara.

Valuta u Zanzibaru

Zanzibar koristi tanzanijski šiling (TZS). Za skoro sve hotele koji su usredsređeni na turiste važi da će cene biti navedene u dolarima kako bi plaćanje prošlo jednostavnije. Dok ste u odmaralištu, troškovi usluga i robe će takođe biti u USD. Ako ostanete u više rustikalnom pansionu ili mestu za bekpekere, verovatnije je da ćete videti cene u šilingima.

.

Ako večerate van svog odmarališta u lokalnom restoranu, možete očekivati da ćete platiti u šilingima. U suštini, lokalno stanovništvo uglavnom uvek koristi šilinge, tako da je dobro imati malo tanzanijskog novca kod sebe. Hoteli uglavnom prihvataju kreditne kartice, ali očekuju da platite doplatu od 4-5%. Restorani i barovi van velikih letovališta uglanom primaju samo keš.

Jedna stvar koja upada u oči su veliki troškovi korišćenja bankomata. Bankomati su izuzetno skupi, sa naknadama u rasponu od 6-9 dolara po upotrebi! Ograničeni su na 400.000 šilinga, što je 180 dolara.

Kada posetiti Zanzibar – najbolje doba godine

Zanzibar ima idealno toplo vreme tokom cele godine. Sunce je jako i svi vaši snovi o tropskoj plaži biće ovde ispunjeni. Ipak, postoje sezone koje su nešto bolje od drugih. Evo pregleda godišnjih doba na Zanzibaru.

Visoka sezona: od juna do oktobra

Odmah posle olujne sezone, počevši od juna, počinje visoka sezona. U ovo doba godine temperature su niže, ali gotovo da nema padavina. Ovo je vreme gotovo idealno za posetu.

Druga visoka sezona: od decembra do februara

Od decembra do februara je sledeća visoka sezona. Temperature su mnogo toplije tokom ovih meseci i generalno je mala količina padavina. Ovo je takođe sezona vetrova što mesta poput Pajea čini izuzetno popularnim za puštanje zmajeva.

Kišna sezona: od marta do maja

Velika kišna sezona na Zanzibaru je između marta i maja. Za to vreme, mnoga odmarališta se zatvaraju jer možete videti bujične pljuskove nedeljama zaredom. U ovo vreme se Zanzibar ne preporučuje.

Različite oblasti Zanzibara

Zanzibar je ogromno ostrvo. Od severa do juga ima preko 200 km, a od istoka do zapada 100 km. Malo je verovatno da ćete moći da istražite celo ostrvo na putovanju ako imate nešto manje od mesec dana. Ako dolazite samo da biste otišli u odmaralište na nedelju dana ili manje, verovatno ćete ostati u jednoj oblasti i nikada nećete napustiti taj deo Zanzibara.

Uglavnom, Zanzibar je prelep svuda unaokolo. Naći ćete prelepe plaže, zadivljujuća imanja i slikovit pogled na okean svuda.

Stone Town (Kameni grad)

Glavni grad Zanzibara je mesto odakle će svi početi svoj obilazak. Bilo da letite ili dolazite trajektom, zaustavićete se u Stoun Taunu. Na vama je da li ćete odlučiti da provedete noć ili dve u živopisnoj prestonici. Ovo je mesto gde se možete bolje sroditi sa lokalnim životom, što u odmaralištu nije slučaj.

Plaže Nungvi i Kendva

Smeštene na krajnjem severu, Nungvi i Kendva imaju po mišljenju mnogih najlepše plaže na ostrvu. Plima i oseka nisu tako ekstremne i ne vidite lude količine morskih algi i morskih ježeva koje možete ćete naći na drugim mestima. Zamislite zapanjujuće plave plaže i beli pesak dokle možete da vidite – to je ovde glavna slika.

Nungvi je takođe mesto gde se nalazi najveći broj ogromnih luksuznih odmarališta. Ako ste zainteresovani za vrhunska all inclusive odmarališta sa 5* na prelepim plažama, Nungvi je to mesto. Poslednjih godina to je postalo mesto za zabavu. Pored ultra luksuznih odmarališta, ovde postoji mnogo budžetskih opcija koje su ga pretvorile u ekvivalent Puketa u istočnoj Africi.

.

Kendva, grad južno od Nungvija je odlična opcija ako želite da uživate na istim plažama bez velike gomile ljudi. Obe opcije su odlične za uživanje u zalascima sunca jer područja na istoku, iako su lepa, ne mogu pružiti ovakav događaj.

Matemve, Kivengva, Pongve

Matemve je oblast na severoistoku Zanzibara. Otprilike 1,5 sat od aerodroma Stoun Taun je automobilom.

Poznato je da je Matemve područje uz plažu sa kolekcijom butik hotela. Za razliku od Nungvija sa svojim ogromnim odmaralištima, ovde ima nekoliko samostalnih restorana i nema velikih hotela. Mnogo je hladnije, opuštenije i nudi prelep pogled na plažu. Budući da su na istočnoj strani, plaže ovde imaju ogromne plime i oseke.

Tokom oseke, plaža se proteže 500m do mesta gde se greben lomi. Fascinantno je gledati kako plime menjaju predeo dva puta dnevno.

To je takođe polazna tačka za posetu čuvenom atolu Mnemba koji je privatno ostrvo uz obalu Zanzibara. Na ovom ostrvu se nalazi zaštićeni morski park u kome se može roniti.

Paje, Jambiani, Michamvi na jugoistoku

Na jugoistoku Zanzibara je još jedno veoma popularno područje za boravak turista. Ovaj deo Zanzibara ima možda najbolje plaže izvan Nungvija. Plima i oseka su izuzetno dramatične, ali plaže su uglavnom peščane, za razliku od korala i ježeva na severu.

Paje je najveći grad ovde i glavni je kitesurfing grad Zanzibara. Ovde skoro cele godine duvaju vetrovi koji ovu plažu čine atraktivnom za aktivnosti sa zmajevima.

Šta još možete raditi na Zanzibaru

  • Začinska tura
  • Poseta ostrva Mnemba
  • Tura plivanja delfinima
  • Obilazak ostrva zatvora
  • Ronjenje (po celom ostrvu)
  • Obilazak  parka Jozani da vidite primate
  • Poseta restoranu Rock
  • Kitesurfing u Pajeu

Zanzibar je zanimljivo tropsko ostrvo gde se jedna pozitivna atmosfera svuda oseća. Sva različita područja Zanzibara su fokusirana na turiste i život se uglavnom vrti oko hotela i odmarališta. Izuzetak je naravno Stoun Taun koji je pravi grad i koji ima toliko toga da ponudi. Ovde ima sadržaja koji će vas nedeljama zaokupiti i svaki će biti potpuno drugačiji. Ako želite da doživite nešto posebno i stvorite uspomene za ceo život, nemojte da propustite priliku da posetite Zanzibar.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.