Vodič za pravilan odabir zaštitne opreme

јануар 24, 2024
Vodič za pravilan odabir zaštitne opreme

Rad na gradilištima, otvorenom prostoru, na visinama, svim mestima koja sa sobom nose određene rizike koji su usmereni ka životnoj ugroženosti, zahtevaju ozbiljnu koncentraciju, maksimalan fokus, ali pre svega toga i kvalitetnu i pravilnu zaštitnu opremu. Naravno, postoje brojni faktori zaštite koji su usmereni ka obezbeđivanju samog radnog prostora i okruženja, koji se sprovode kako bi se postigli što bezbedniji uslovi rada, ali to ne zanemaruje ozbiljnost shvatanja lične zaštitne opreme. Ona igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja i sigurnosti radnika. No, pitanje je često kako odabrati pravilnu opremu za specifične radne uslove?

Postoje određeni faktori i kriterijumi koje bi trebalo posmatrati, ali i ispoštovati prilikom obezbeđivanja zaštitne opreme. Koji su to sve faktori, ali i šta je sve potrebno od opreme, kakve radne cipele, radna odela, tema je kojoj se upravo posvećujemo.

Analiza radnih uslova

Pre nego odaberete zaštitnu opremu za sebe moraćete pažljivo da analizirate i promotrite radne uslove, šta sve podrazumeva posao kojim ćete se baviti, odnosno, gde ćete ga obavljati. Bitno je da dobro razmislite o vrsti posla, svim mogućim rizicima, specifičnostima radnog okruženja, jer će na taj način najbolje se postaviti odgovori kakva je zaštitna oprema potrebna da bi pružila maksimalnu zaštitnu na radu. Svakako, neće zaštitna oprema biti ista kada posao obavljate na zemlji i na nekoj većoj visini, pa su to sve specifičnosti koje treba uzeti u obzir.

Ocena rizika

Identifikujte potencijalne opasnosti koje radnici u datom radnom okruženju mogu susresti. Da li je to opasnost od pada sa visine, da li je to mogućnost povrede na nekim mašina,a da li mogućnost dobijanja fizičkih povreda od teških stvari koje se prenose… Ocena rizika takođe pomaže u određivanju vrste zaštitne opreme koja će najučinkovitije smanjiti rizik od nastanka bilo kakvih ozleda.

Standardi i sertifikati

Često se zaboravlja na jednu jako važnu stvar prilikom kupovine zaštitne opreme, a to je da li je sa njom sve u redu i da li je ona u potpunosti ispravna i dozvoljena za korišćenje u te svrhe. Proverite jesu li proizvodi u skladu sa relevantnim sigurnosnim standardima i propisima. Certifikati kao što su CE oznaka pružaju dodatnu sigurnost i po pitanju kvaliteta, kao i po pitanju učinkovitosti opreme. Ovo ujedno znači da je bitno da se raspitate i informišete o tome koji sertifikati u stvari pokazuju da je određena zaštitna oprema uredna i dobra za korišćenje, kao i koji brendovi koji proizvode zaštitnu opremu pokazuju najbolji kvalitet.

Vrste zaštitne opreme, od radnih cipela do šlemova za glavu

Dođosmo do onog najbitnijeg dela, a to je popis neke najosnovnije i najvažnije zaštitne opreme. Bitno je razgraničiti činjenicu da zaštitna oprema može da bude mnogo toga, to su radne cipele, to su hirurške maske, to su radne naočare… Svaki posao koji sa sobom nosi određeni rizik ima svoju zaštitnu opremu. Međutim, kada govorimo o poslovima koji nose sa sobom rizike fizičkog ugrožavanja ljudskog života, onda postoji nekoliko stavki najvažnijih kada govorimo o opremi za zaštitu na radu.

Neka radne cipele budu na prvom mestu, kako bi se čvrsto stajalo na zemlji. Cipele pružaju zaštitu od pada predmeta, klizanja, električnih udara, kao i svih drugih opasnosti koje bi mogle da dovedu do povrede stopala ili pada prilikom gaženja nezgodnog terena. Naravno, radne cipele nisu stopostotna zaštita, ali je činjenica da štite i povrede svode na minimum, što je i najvažnije kada se ezgoda već dogodi. Iz tog razloga su raddne cipele uz šlemove najobavezniji deo opreme za svakoga ko kroču na gradilište već jednim korakom. Dok cipele čuvaju noge, šlem je tu da sačuva glavu, a onda dolazi sve ostalo.

Zaštitne naočare pružaju zaštitu od čestica, hemikalija, prašine, varnica, što u stvari sve ide u prilog očuvanja zdravlja očiju. Njihovo biranje ide prema vrsti rizika, odnosno prema vrsti posla kojom se bavite. Pored njih, tu su i zaštitne rukavice koje su prilagođene različitim poslovima, od rada sa hemikalijama, zaraznim površinama, do rada sa veoma toplim uređajima i predmetima, kao i električnom opremom. Na samom kraju dolazi i zaštitna odeća, koja u svrsi uniforme čuva telo od vatre, elektrostatičnog pražnjenja, različitih vrsta hemikalija i slično. Svi ovi delovi zaštitne opreme bi trebalo da budu obavezni, bez obzira na propise koje važe, jer su usmereni na očuvanje vašeg zdravlja i samog života.

Prilagođavanje veličine i udobnosti

Zaštitna oprema mora biti pravilno prilagođena kako bi pružila optimalnu zaštitu. Proverite veličinu, brojeve svega, samu udobnost prilikom pokreta, kako biste osigurali da će radnici rado nositi opremu tokom celog radnog vremena.

Održavanje

Kao i kod svega, tako je i u smislu zaštitne opreme potrebno redovno održavanje i redovno proveravanje ispravnosti svih delova zaštitne opreme. Oštećena ili istrošena oprema je odmah spremna za zamenu, jer više nema učinkovitost.

Edukacija radnika

Na samom kraju, jedan od najvažnijih delova zaštite zdravlja i života radnika, posebno na opasnim radnim mestima kao što su gradilišta, iskopi i slično, jeste edukacija. Obavezna edukacija radnika o pravilnom korišćenju zaštitne opreme, uz edukaciju pravilnog postavljanja, održavanja i zamene, najneohpodniji je korak koji je potrebno napraviti.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.