VLADA DIVLJAN: KONCERT U NJEGOVU ČAST U KOMBANK DVORANI U BEOGRADU

октобар 19, 2021

KOMBANK DVORANA DOČEKUJE VLADINE PRIJATELJE

Vlada Divljan – večiti dečak i idol mladih. Posle nekoliko rasprodatih koncerta u Kolarcu, i posle odlaganja zbog situacije sa kovid epidemijom, novi koncert u čast Vlade Divljana zakazan je za 10.11.2021. godine u Kombank dvorani. Sastav (ne)normalni i prijatelji sviraće pesme iz svih perioda Vladine bogate muzičke karijere, a za specijalnog gosta večeri najavljen je Zdenko Kolar, član prvog sastava Idola. Violončelo će svirati Sara Vučenović, a ukulele Ljuba Miodragović. Velike hitove kao što su „Malena“, „Zašto su danas devojke ljute“, „Rusija“, „Maljčiki“, „Kenozoik“, „Samo jednu ljubav imam“ i mnoge druge, publika će imati prilike da čuje u izvođenju Vladinih prijatelja:

Anja Aleksić – violina
Nenad Jelenković – vokal, akustična gitara
Milan Jančurić – saksofon, klarinet
Miloš Jovanović – klavir
Attila Benke – bubnjevi
Branislav Pavlović – bas gitara

VIS IDOLI (vokalno – instrumentalni sastav Idoli)

Ne dešava se često da neka grupa za kratko vreme svog postojanja napravi tako veliki uticaj na buduće generacije kao što je to bio slučaj sa Idolima. VIS Idoli postojali su svega 4 godine (1980-1984), ali su za to kratko vreme uspeli da nas zaduže velikim neprolaznim hitovima i ostave neizbrisivi trag u muzici. U vreme stvaranja novog talasa u tadašnjoj Jugoslaviji, u godinama kada nastaju neka od najvećih imena rok scene kao što su Azra, Pekinška patka, Film, Haustor, Prljavo kazalište i Šarlo akrobata, Idoli objavljuju neke od najkvalitetnijih, najoriginalnijih i najkomercijalnijih albuma svih vremena!

VLADA DIVLJAN

Srce i mozak te talentovane i obrazovane grupe gradske dece bio je Vlada Divljan. Nekoliko školskih pokušaja da formira bend bili su samo uvod u ono što će eksplodirati početkom osamdesetih. Zvuci mandoline koju je svirao kao veliki zaljubljenik u dubrovačke trubadure, zamenjeni su gitarom, a grupe Faraoni, Zvuci ulice – zamenili su Idoli. Idoli su iznikli iz projekta Dečaci, predvođeni lepuškastim pevačem Vladom Divljanom i pevačem  Srđanom Šaperom čiji je imidž „srpskog Vudija Alena“ predstavljao kontratežu Divljanu. Već na prvim svirkama pridružili su im se i Zdenko Kolar (Vladin drug iz detinjstva), Boža Jovanović i Nebojša Krstić.

Kakva je to avantura duha bila! Manipulacija, razigranost, parodija socijalističkog miljea i naprosto uvek i na svakom mestu – dobra zabava! Od prvih hitova „Retko te viđam sa devojkama“ i „Maljčiki“ do pretenciozno nazvanog albuma „VIS Idoli“, oni su pomerali granice i donosili nešto novo. Po mišljenju mnogih znamenitih rok kritičara – bili su i mnogo više od toga. Predstavljali su pravu kulturnu bombu bačenu u lice mlakog, malograđanskog poretka.

Kada je 1982. godine objavljen album „Odbrana i poslednji dani“, nazvan po romanu Borislava Pekića, muzička kritika je nedvosmisleno pozdravila jedan od najboljih jugoslovenskih albuma svih vremena. „Odbrana“ je antologijski album, višeslojna ploča čiji je sociološki značaj nemerljiv i čije su bogate reference sažete u nekoliko rečenica. Taj album predstavlja i svojevrstan otklon od zapada i nosi u sebi, za to vreme, prkosno pravoslavlje.

Hrabro i buntovno Vlada Divljan i Idoli pevaće parodiju na socijalizam („Maljčiki“), oštru kritiku kapitalizma („Amerika“) uz podsećanje na grozote fašizma u pesmi „Omorina nad Evropom“ (Schwüle Über Europa).

SOLO KARIJERA

Po raspadu grupe, Vlada Divljan se okreće solo karijeri i radu na pozorišnoj i filmskoj muzici. Uspešno sarađuje sa Aleksandrom Šandorovim koji se bavi klasičnom muzikom. Pesme u novoj fazi su pop melodije sa mirnom, sofisticiranom i promišljenom životnom filozofijom. Snimao je muziku za film „Kako je propao rokenrol“ i sa „Električnim orgazmom“ muziku za predstavu „Rokenrol za decu“. Za vreme devedesetih je boravio u Australiji i tamo sarađivao sa znamenitim muzičarima, da bi već po povratku u zemlju svoju brojnu publiku obradovao novim albumima i novim projektima.

Album „Četiri godišnja doba“ sa zagrebačkim Ljetnim kino big bendom je Vladina labudova pesma. Nakon duge i teške bolesti, preminuo je u Beču, voljen i slavan, kao istinska jugoslovenska zvezda. Za sobom je ostavio suprugu i dvojicu sinova.

MUZIKA URBANOG BEOGRADA

Koncert u čast Vlade Divljana organizuju (ne)normalni i prijatelji. Ovim koncertima podsećaju na dobrog dečaka naše muzičke scene koji nas je prerano napustio, a koji je ostavio neizbrisiv trag u muzici i kulturi. Rezervišite kartu na vreme jer sigurno ne želite da propustite ovaj događaj. Na koncertu ćete videti da duh dobrog i urbanog Beograda još uvek postoji i da nije sve nepovratno nestalo. Sa radošću ćete shvatiti da ima puno (ne)normalnih koji se gnušaju nove nametnute normalnosti i koji sa ponosom ističu nepripadanje toj normalnoj većini! Karte se mogu nabaviti na prodajnim mestima Ticketsa po ceni od 1200 do 1900 dinara. Kapacitet dvorane je smanjen na 50% jer se po preporuci kriznog štaba vodi računa o potrebnoj distanci.

Ukoliko dolazite na predstojeći događaj i potreban vam je smeštaj – to je najmanja briga zahvaljujući Belano apartmanima.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.