Veliko ratno ostrvo

август 29, 2018
veliko ratno ostrvo

Veliko ratno ostrvo  – ekološko zabavni kutak Lido u Beogradu

 

Kao grad na dve reke, Beograd ima tu sreću da svim svojim stanovnicima i posetiocima smeštaja u centru, a posebno u apartmanima na Novom Beogradu i Zemunu pruži nesvakidašnji doživljaj boravka u prirodi sa pogledom na kompletan Zemun. Veliko ratno ostrvo je pravi ekološko zabavni kutak, a sa plažom, pošumljenim delom, sportskim potencijalom i onom poznatom gradskom energijom u kojoj uživaju svi. Parovi, porodice, drugari.
Sam prelazak preko pontonskog mosta ili pak vožnja čamcem do ostrva, uz reke ljudi i smeh je doživljaj za sebe. Sve je u znaku vojske, pa kao da postoji neki poseban osećaj sigurnosti, a ovo je pospešeno i prisustvom spasilaca.

 

 

Dozvolite sebi relaksaciju. Ovo nije luksuzan smeštaj na dan na plaži, jer vas čekaju poljski toaleti i kafe, ali je mnogima upravo u ovome čar jer se ovde kampuje, kuva, a poneko ima i sojenice duboko u šumi gde možete zaboraviti na gradsku vrevu i gužvu.

U svakom slučaju Veliko ratno ostrvo možete posetiti na ceo dan, na par sati, ili par dana. Blizina Zemunskog keja i naših apartmana na Novom Beogradu je ono što preporučujemo ukoliko živite blizu Lida a očekujete goste i želite da se lako i brzo sa njima organizujete. Povoljnije, udobnije i lepše od hotela u Beogradu, sigurno.

 

Veliko ratno ostrvo – istorija i sudbina

 

Veliko ratno ostrvo površine je 210 hektara. Svoje ime duguje pre svega bogatoj ratnoj istoriji regiona. Tokom opsade Beograda koja se desila 1521. godine, upravo su sa njega Turci organizovali svoje napade, a 1806. godine su Karađorđevi ustanici na ostrvo doneli topove koji su korišćeni za gađanje Kalemegdana. Nisu ga zaobišli ni Austrougari, koji su 1915. godine takođe sa ostrva branili granicu svoje imperije, Zemun i Kulu na Gardošu. Iako je Carigradskom konvencijom 1741. godine, kojom je regulisano pitanje dunavskih i savskih ada, ostrvo podeljeno na interesne zone između Turske (beogradski deo) i Austrije (zemunski deo) i izrečena stroga zabrana njegovog korišćenja u vojne svrhe, jasno je da ove norme nijedna strana nije poštovala.

 

 

Polovinom prošlog veka, odnosno 1948. godine, sudbina je htela da je upravo Dunav spasio Veliko ratno ostrvo od potpunog uništenja. Počela je izgradnja Novog Beograda na močvarnom i negostoljubivom tlu. Bilo je planirano da se zemljište ostrva iskoristi za zatrpavanje močvare i uređenje terena za gradnju, ali se taj plan, srećom, pokazao kao neizvodljiv. Pored toga, Dunav je konstantno gomilao velike količine mulja na Velikom ratnom ostrvu. Ovo ga je učinilo nepogodnim za sanaciju novobeogradskog gradilišta. Stradalo je, ipak i nažalost, Malo ratno ostrvo, koje je smešteno između južnog oboda Velikog ratnog ostrva i zemunske obale, od koga je danas ostao samo uzak pojas dug 300, a širok 60 metara.

 

Zone zaštite na Velikom ratnom ostrvu

 

Zavod za zaštitu prirode Srbije danas ovde prepoznaje tri zone zaštite:

1. Zona zaštite prirode (koja ima karakter specijalnog rezervata prirode i obuhvata zonu priobalja ostrva),
2. Zona rekreacije (koja obuhvata unutrašnje delove ostrva) i
3. Zona turizma (koja obuhvata plažu „Lido” sa planiranim proširenjem).

 

 

• Zona zaštite prirode (režim zaštite I stepena) ima karakter specijalnog rezervata prirode i obuhvata Malo ratno ostrvo u celini, zonu priobalja Velikog ratnog ostrva, šumski kompleks, vlažna područja unutar Velikog ratnog ostrva i vodene površine oko Malog ratnog ostrva.

• Zona rekreacije (režim zaštite II stepena) obuhvata unutrašnje delove Velikog ratnog ostrva, nekadašnje obradive površine koje se i sada koriste na taj način, livadske površine priobalja prema Dunavcu, koje su sada delimično zauzete bespravno izgrađenim objektima, kao i lokaciju javnog pristana sa kontrolisanom javnom saobraćajnicom i zaštitnom zonom u širini od 10 m koja povezuje ovu lokaciju sa plažom Lido.

• Treća zona – zona turizma obuhvata plažu Lido sa planiranim proširenjem gde se mogu organizovati turističko – rekreativna ponuda i novi sadržaji.

 

Opština Zemun kao promoter ekologije

 

Opština nastavlja da promoviše Zemun kao prirodnu oazu i srce ekološkog turizma Beograda.
Tokom jula i avgusta građani će biti u prilici da uživaju u upoznavanju zanimljivosti koje pruža Veliko ratno ostrvo, Dunavska ada na ušću Save u Dunav i zaštićeno prirodno dobro, površine 211,38 hektara.
Veliko ratno ostrvo vodom razdvojeno od urbanog jezgra prestonice Srbije pruža svakom posetiocu nesvakidašnji doživljaj.

 

 

Sa ostrva, prema jugu i jugoistoku pruža se pogled na tvrđavu, siluetu starog Beograda sa istaknutim zvonikom Saborne crkve.
Ka severozapadu, liniju vode Dunavca sledi uređeni kej sastarim centrom Zemuna, kojim dominira kula na Gardošu, a dinamična panorama visokih solitera, izgrađenih posle Drugog svetskog rata, prati obalu do ušća Save.

 

Ekološke pešačke ture – korisne informacije

 

Besplatne ekološke pešačke ture organizuje Gradska opština Zemun po Velikom ratnom ostrvu, netaknutom biseru prirode.
Za šetnju postoje dve staze, duža 3,2 kilometra i kraća 1,6 kilometara i svako po svojim mogućnostima može da se opredeli za jednu od ove dve.

 

veliko ratno ostrvo

 

U pratnji vodiča iz Gradske opštine Zemun, građani će u toku šetnje saznati o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, brojnoj i raznovrsnoj ptičjoj populaciji, posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama.

Ture se održavaju svakog utorka i petka od 11.00 i traju dva sata.
Prvi termin je 3. jul, a poslednji 31. avgust 2018. godine.

Predviđeno je da mesto okupljanja bude na izlasku sa pontonskog mosta na plaži „Lido“.

Potrebno je poneti flašicu sa vodom i adekvatno se obući.

Kontakt za prijavu je 062/8019-067 (Zoran Mutavdžić, savetnik na poslovima zaštite životne sredine).

BELANO Kontakt
A ako dolazite u Beograd i tražite smeštaj u Zemunu, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:
Belano email: office@belano.rs
Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773
Belano website: https://www.belano.rs

 

Iznajmljivanje stanova Beograd

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.