Upoznajte srpski dizajn krov vekove – Muzej primenjene umetnosti

јул 15, 2022

Muzej primenjene umetnosti je jedan od načina da upoznamo istoriju i kulturu nekog mesta. Jedan je pouzdani put za istorijskim spomenicima, događajima i ličnostima koji su uticali na bitne istorijske tokove. Međutim, pored ratničkog života po kojima je Balkan poznat, postoji i privatni život, za koji istorijska nauka u svetu pokazuje sve veće interesovanje.

Pravi život mimo tokova istorija, rekonstruišemo na osnovu očuvanih predmeta koji su bili u upotrebi. Na tajse način može izučavati privatni život porodice, odnos između muškarca i žene, kako su se odevali i čime su se hranililjudi u stara vremena. A osim toga, može se imati uvid i u predmete koje su svakodnevno koristili i koje su ulepšavali dajući im i estetsku vrednost pored praktične. Zahvaljujući očuvanim predmetima možemo mnogo saznati kako se na ovim prostorima živelo i radilo i kako je život tekao bez danas nezamislivih tehničkih pomagala.

Mnogi od tih predmeta iz celokupne istorije našeg naroda sačuvani su u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i tu su da svedoče o uticajima, promenama i dizajnu privatnog života Srba.

Istorijat muzeja

Još od svog osnivanja 6. novembra 1950. godine, Muzej primenjene umetnosti je mesto gde se prikupljaju, štite i čuvaju predmeti primenjene umetnosti. Primenjena umetnost može biti veoma širok pojam, pa je i za postavku muzeja potrebno klasifikovati, odvojiti prostor za izložbe i publikacije kako bi se predmeti na pravi način predstavili posetiocima.

Ovaj muzej je zanimljiv jer čuva predmete iz najstarijeg perioda srpskih srednjovekovnih država na osnovu kojih može da se rekonstruiše dvorski ili crkveni život. Međutim, pored nacionalne primenjene umetnosti, u Muzeju se prikuplja materijali iz drugih evropskih i vanevropskih zemalja koji je preko kulturnih i privrednih veza dospeo u naše krajeve.

Doprinos Ljube Ivanovića

Veliki doprinos muzeju dao je slikar i grafičar Ljuba Ivanović koji je svoju zbirku od 3000 predmeta ustupio Muzeju i na taj način već u prvoj godini rada muzeja, obogatio ga izvanrednim umetničkim predmetima, rezbarijama od zlata i starim iluminiranim knjigama. Osim rukopisnih i štampanih knjiga u vlasništvu Muzeja su predmeti rezbareni u drvetu, rožini i sedefu, drvorezne i slikane ikone. Najstariji predmeti u vlasništvu Muzeja datiraju iz IV veka pre nove ere i od tada do savremenih dana prate razvoj primenjene umetnosti u rasponu od 2400 godina. Muzej poseduje oko 37000 predmeta primenjene umetnosti, među kojima se nalaze i dela izuzetnog umetničkog i kulturnog značaja.

Da li ste čuli za Miroslavljevo jevanđelje? Iako se ovaj rukopisni dokument iz 12. veka ne čuva u ovom muzeju, već kao delo od izuzetne nacionalne vrednosti u specijalnom sefu i vrlo retko je dostupan na uvid javnosti, on ima veliku važnost i za primenjenu umetnost. Rukopis je oslikan sa preko 300 ukrasa i iluminacija koji spadaju u najlepše srpske srednjovekovne knjievne ukrase. Inicijali su ukrašeni zlatom, pletenicama, slikama životinja.

Izložbe i publikacije

U okviru muzeja nalazi sei prodavnica koja ima identično radno vreme kao sam muzej. U samoj prodavnici možete da se upoznate sa izdavačkom delatnošću muzeja, publikacijama koje seovde mogu kupiti. Publikacije obuhvataju zbornike, ali i naučne radove i monografije koje su posvećene ili nekom umetniku, ili nekoj oblasti primenjene umetnosti. Na taj način, one koje zanima umetnost ili su u potrazi za inspiracijom, mogu pogledati monografije o velikom umetniku i pioniru primenjene umetnosti, Anastasu Jovanoviću iz 19. veka, o tepiserijama u Srbiji ili o uticajima Dubrovačke kulture na primenjenu umetnost.

Izložbena aktivnost Muzeja primenjene umetnosti je veliki. Tradicionalne muzejske manifestacije na kojima se izlažu dela su Salon arhitekture, Dečji salon primenjene umetnosti, Salon savremene primenjene umetnosti i Trijenale keramike. Na godišnjicu osnivanja Muzeja, 6. novembra, priređuje se studijska izložba, koja prikazuje uvek nešto novo, neistraženo područje primenjene umetnosti kod Srba.

Tematske i privremene izložbe

Stalna postavka Muzeja je izložba Na prvi (p)ogled: Muzej primenjene umetnosti i predstavlja pru etapu zajedničkog rada kustosa različitih sektora muzeja. Na ovoj izložbi je predstavljeno ono najbolje šta Muzej nudi, svojevrsni high lights. Najbolji nakit, interesantni komad nameštaja, tu je odsek za tekstil i kostim, porcelan i staklo. Odsek za fotografiju, primenjenu grafiku i umetničku opremu knjige je takođe dao doprinos ovoj izložbi sa svojim eksponatima. Značajan deo artefakata je ovom izložbom izložen po prvi put nakon više decenija, dok je jedan broj muzejskih eksponata ovde premijerno predstavljen.

Cilj izložbe je da prikaže mali svet čovekove svakodnevnice iz građanskog miljea i njenim različitim pojavnostima. Predmeti su postavljeni u hronološko-stilskim celinama.

Muzej primenjene umetnosti, svake godine u julu mesecu, priređuje izložbu studenata završne godine Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na izložbi  „Diploma 2022” predstaviće se poslednja generacija ovog beogradskog umetničkog fakulteta sa oko 100 radova.

Na izložbi su  zastupljena sva tri studijska programa:

  • Primenjena umetnost: (Primenjeno slikarstvo, Primenjeno vajarstvo, Keramika, Scenski kostim, Scenografija, Savremeno odevanje, Grafika i knjiga, Fotografija, Animacija).
  • Dizajn: (Grafički dizajn, Dizajn enterijera i nameštaja, Industrijski dizajn, Tekstil).
  • Konzervacija i restauracija: (Konzervacija i restauracija slika i umetničkih dela na papiru; Konzervacija i restauracija skulptura i arheoloških predmeta).

Gde i kako doći do Muzeja primenjenih umetnosti?

Muzej se nalazi u samom jezgru grada, blizu glavne ulice, Knez Mihailove,pa ga je lako uklopiti u obilazak prestonice. Zgradu su podigli od 1927. do 1929. godine renomirani arhitekti Stevan Belić (projekat), Nikola Krasnov (fasada) i Neregar (unutrašnja dekoracija). Sagrađena je kao dvospratna palata u akademskom stilu, ima reprezentativni ulaz i prostrano mermerno stepenište sa ogradom od kovanog gvožđa. Prvobitno je bila namenjena za izdavanje, a njen vlasnik je bio advokat dr Jakov Čelebonović. U zgradi su se nalazile Ambasada Španije, advokatske kancelarije, kao i prestižni modni saloni. Iako su vremenom vršene različite adaptacije, sačuvala je duh vremena u kome je podignuta

Muzej se svakako preporučuje za obilazak, kako biste kompletirali sliku o načinu života na ovom prostoru, a možda i dobili nove inspiracije ukoliko se i sami bavite nekom vrstom dizajna. Primenjena umetnost je nekada bila veština izrade predmeta pre industrijske proizvodnje, tako da je većina predmeta koji se ovde nalaze – unikat.

Radno vreme

Muzej je otvoren od utorka do subote, dok su nedelja i ponedeljak  neradni dani za posetioce. Radno vreme je od 11 do 19 časova, a u isto vreme je otvorena i prodavnica u okviru muzeja.Cena pojedinačne ulaznice je 200 dinara.

Do muzeja se lako stiže iz bilo kog dela grada, ali ukoliko se smešteni u centru grada, na Dorćolu ili Vračaru, muzej je lako dostupan i pristupačan. Pogledajte dostupne apartmane za iznajmljivanje u Agenciji za iznajmljivanje Belano i krenite u otkrivanje istorije Beograda. Sigurni smo da ima puno svakodnevnih priča koje čekaju da budu otkrivene.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.