Ulica otvorenog srca za sve generacije- Moj Beograd srce ima

јануар 2, 2019
ulica otvorenog srca

,,Na radost deci“, ,,Nek nas ljubav greje“ samo su neki od prošlogodišnjih slogana jedne od najomiljenijih manifestacija glavnog grada poznate pod imenom Ulica otvorenog srca.

Simbolizam i lepota ovog zajedničkog slavlja oslikava se u mnogim porukama i organizovanim aktivnostima i sve to u samom srcu grada, a poslednjih godina i na nekoliko drugih gradskih opština. „srce otvaraju“ i priređuju radost deci na specijalnim događajima stanovnici Čukarice, Palilule, Rakovice, Surčina, Mladenovca, Obrenovca, Novog Beograda i Savskog venca.

 

Moj Beograd srce ima

 

U utorak, 1. januara 2019. od 12.00 do 20.00, biće održana manifestacija Ulica otvorenog srca 2019. pod sloganom „Moj Beograd srce ima“.

Tradicionalno, kao i svake godine, Beograđani će i ovog 1. januara proslaviti Novu godinu sa svojim dragim gostima i prijateljima, komšijama i sugrađanima na „Ulici otvorenog srca“, koja ih poziva da svi zajedno u Novoj godini pomognu od srca onima kojima je pomoć najpotrebnija.

 

 

Ulica otvorenog srca je jedna od manifestacija koja je odavno prevazišla okvire Beograda i postala prepoznatljiv brend, koji promoviše najhumanije vrednosti našeg glavnog grada i njegovu otvorenost.

Šta nas to čeka svake godine na Ulici otvorenog srcaDruženje i smeh u beogradskom stiluNe samo lokalno stanovništvo, a naročito porodice, već i mnogi turisti koji sve više dolaze u Beograd i posle burne noći i odmora u svojim toplim smeštajima u centru ili šire, žele da iskuse autentično lokalno iskustvo. Ulica otvorenog srca je upravo to. Nasmejana lica, porodice na okupu, mir nakon burne noći.

Šta je Ulica otvorenog srca?

 

Ova manifestacija je u suštini nastala šezdesetih godina prošlog veka u „Srpskoj kafani“. Tada su glumci Ateljea 212 menjali uloge sa kelnerima iz šale i baš prvog dana Nove godine posluživali goste. Iz ovog pomalo nesvakidašenjeg druženja, nastao je današnji format praznika Beograda poznt kao Ulica otvorenog srca. Ovo je događaj koji povezuje kulturu i privredu, onu iskonsku radost, zimsku čaroliju i bazičnu ljudsku humanost. Ulica otvorenog srca je 1988. godine i zvanično ušla u kalendar najznačajnijih manifestacija grada Beograda, kroz koju prođe više od 100.000 ljudi. Sve se ovo dešava na korak od Belano apartmana na Starom gradu, smeštaja na Dorćolu i stanova u centru grada.

Ulica otvorenog srca, otvorena za sve Beograđane i goste Beograda, jeste jedna velika zajednička proslava humanosti, kao „otvaranje“ srca grada i građana, ove godine i a simboličnim nazivom- Moj Beograd srce ima. Ali ovj događaj daje i mogućnost da se kroz humanost svih koji učestvuju u ovoj manifestaciji nekome i pomogne.

 

Program Ulice otvorenog srca

 

Program se otvara novogodišnjom čestitkom i obraćanjem gradonačelnika. Nakon toga, mali vatromet simbolično označi početak „Ulice otvorenog srca“. Iz zgrade pozorišta izlaze izvođači Ulice Otvorenog srca, a gosti posle šetnje „Ulicom otvorenog srca“ ulaze u Srpsku kafanu – na tradicionalni svečani ručak. Goste, tradicionalno, služe glumci Ateljea 212.

Ulica otvorenog srca 2019 ugostiće jedan grad iz Srbije. Na taj način, oni će postati domaćini u gostima i imaće priliku da približe i predstave Beograđanima i gostima Beograda svoje kulturne, privredne, kulinarske i sve druge jedinstvene osobenosti.

Zvanično, predstavnik grada Beograda uručiće simbolično predstavniku grada gosta „Srce Beograda“ i na taj način svečano otvoriti ovogodišnju Ulicu otvorenog srca.

Uz pesmu, muziku, ulične zabavljače, žonglere, akrobate, mađioničare, pozorišne umetnike i brojne atrakcije, svi će moći da se priključe humanitarnoj akciji i otpočnu 2019. godinu na najlepši način: pomažući onima kojima je pomoć najpotrebnija – našoj deci i u Beogradu i u gostujućem gradu!

Na taj način simbolično ćemo poslati poruke ljubavi i solidarnosti sa željom da sva deca kojoj je neophodna naša pomoć, naš naš zagrljaj, razumevanje i toplina – žive bezbrižno.

 

Crveni nosićiTradicionalno se na Ulici otvorenog srca rado nose crveni nosići koje naravno možete kupiti na licu mesta. Biti vedar i veseo, malo blesav i pomalo rasterećen, makar tih nekoliko sati svakako je odličan momentum za predstojeću godinu i vedrinu u istoj. Tu su i mađioničari da se pobrinu za sveopšti utisak magičnosti, čemu se svakako najmlađi posetioci najviše i raduju. Ali nije zgoreg da se i odrasli malo opuste i prepuste magiji.

Ove godine Ulica otvorenog srca biće posvećena projektu Doktori klovnovi.

Ovi neobični doktori pomažu mališanima da lakše podnesu boravak u bolnicama. Projekat Doktori klovnovi pokrenula je 2003. godine organizacija „The Bridge of Life“ (Most života), a zvanično ga je odobrilo i preporučilo Ministarstvo zdravlja Srbije.

Humanost

 

Humanitarni program, koji, od prethodne godine okuplja veliki broj gradskih opština sa zajedničkom idejom da se brojnim akcijama i poduvatima građani uključe u prikupljanje sredstava za najugroženije. Humanitarne programe prate i brojni kulturni programi na više punktova. Novitet su džinovske svetleće DUNDU lutke, koje su posebna atrakcija za sugrađane i turiste.

Osnovno obeležje „Ulice otvorenog srca“  su već spomenuti crveni nosići, čijom će se kupovinom sakupljati humanitarna pomoć.

Humanitarna akcija ovogodišnje „Ulice otvorenog srca“ posvećena je ciljano organizacijama kojima najviše treba naša pomoć.

Kupovinom i nošenjem klovnovskog nosa svi Beograđani i gosti Ulice otvorenog srca postaju deo ove velike humanitarne akcije koja bolesnoj deci donosi nadu i vraća osmeh na lice našim najmlađim stanovnicima Srbije.

Zato, obucite svoju najcrveniju odeću, stavite crveni nos na radost deci i pridružite se Ulici otvorenog srca! Na taj način simbolično se šalju poruke ljubavi i solidarnosti, sa željom da sva deca kojoj je neophodna pomoć, zagrljaj, razumevanje i toplina – žive bezbrižno.

 

Kuvano vino, rakija i slatkišiNaravno, prvi januar je jek zime, i mada prethodnih godina nismo imali toliko baš hladne dane, svakako prija ugrejati se uz tradicionalno kuvano vino ili rakiju. Svakako ovo nije baš za najmlađe.
Za njih su tu beskrajni izbori slatkiša, liciderskih srca, lizalica, kolača i bombona.

 

 

Horovi i muzika

 

Bez premca su predivni horovi na svakom ćošku koji donose božanstvene melodije ne samo duž ulice otvorenog srca već i do okolnih kutaka odjekujući svojom lepotom i snagom. Mnogi bendovi, umetnici i solisti se takođe priključuju aktivnostima stvarajući pravo muzičko putovanje za svačiji ukus. Posebno mesto zauzimaju dečji horovi i ansambli, vokalni ansambli, a capella horovi i omiljeni gradski bendovi. Tu su i glumci i voditelji koje znamo i pratimo putem malih ekrana.

Muzičko-zabavni program će se izvoditi ispred Ateljea 212, Radio Beograda, Opštine Stari grad i u Skadarliji.

Organizatori ove manifestacije su Grad Beograd, Turistička organizacija Beograda i Gradska opština Stari grad.

 

Centralne lokacije i druge opštine

Program Ulice otvorenog srca obuhvata centralne lokacije, pri čemu svaka ima svoj deo programa i specifikum pa možete pratiti i birati koji vam je bliži ili više po volji. One su:

PJACETA ATELJEA 212

SCENA ISPRED ZGRADE OPŠTINE STARI GRAD
SKADARLIJA, SCENA KUĆA ĐURE JAKŠIĆA
DOM JEVREMA GRUJIĆA
 (SVETOGORSKA 17)

Pored toga, kao što smo spomenuli, tu su i nove lokacije po gradu, pri čemu svi programi u vancentralnim opštinama počinju u 11 časova, dok centralna manifestacija počinje u 12 časova.

Ulica otvorenog srca 2019 – glavni događaj

Svetogorska ulica, deo Makedonske ulice (od Takovske do zgrade Doma omladine Beograda) i Skadarlija biće mesta glavne beogradske manifestacije a punktovi su: pjaceta ispred Ateljea 212, prostor ispred zgrade Opštine Stari grad, prostor ispred zgrade Radio Beograda, ispred Kuće Đure Jakšića u Skadarliji.

Tačno u podne, posle novogodišnjih čestitki i uručenja „Srca Beograda“, mali vatromet „otvara“ ovogodišnju Ulicu otvorenog srca. Iz zgrade pozorišta izlaze izvođači i započinju svoju tradicionalnu štenju, stvarajući jedinstvenu karnevalsku povorku punu muzike i igre koja simbolično pokreće Ulicu otvorenog srca. Tada kreće glavni program na pjaceti Ateljea 212.

 

Manifestacije po beogradskim opštinama

Trg otvorenog srca – Knez Mihailova

Vreme: Do 2. februara 2019.
Mesta: Knez Mihailova (između Trga republike i Obilićevog venca + plato ispred Filozofskog fakulteta)
Organizator: BKM

Novogodišnji program Opštine Novi Beograd

Dodela novogodišnjih paketića

Vreme: krajem decembra 2018.
Mesto: Hala sportova „Ranko Žeravica“

Ulica otvorenog srca

Vreme: 1. januar 2019, 10.00
Mesto: Bulevar Zorana Đinđića, ispred TC „Merkator“
Organizator: GO Novi Beograd

Novogodišnja čarolija na Vračaru

Vreme: 3. decembar 2018. – 1. januar 2019.
Mesto: novogodišnji tramvaj i novogodišnja trola
Organizator: GO Vračar

Surčin – opština otvorenog srca

Vreme: 1. januar 2019.
Mesto: Park u centru Surčina
Organizator: GO Surčin

Trg otvorenog srca – Zemun

Vreme: 1. januar 2019.
Mesto: Veliki trg u Zemunu
Organizator: GO Zemun

Ulica otvorenog srca – Rakovica

Vreme: 1. januar 2019.
Mesto: Plato ispred restorana „Mek Donalds“ na Vidikovcu
Organizator: GO Rakovica

 Požeška – ulica otvorenog srca

Vreme: 1. januar 2019. (1.00 – 18.00)
Mesto: Požeška ulica, deo od Kijevske do Petra Mećave
Organizator: GO Čukarica

Novogodišnji program Opštine Palilula

Ulica otvorenog srca

Vreme: 1. januar 2019.
Mesto: Ulica Bratstva i jedinstva u Borči
– Zimske čarolije
Vreme: krajem decembra
Mesto: Hala „Aleksandar Nikolić“ – dodela novogodišnjih paketića
– Novogodišnji program na Tašu
Vreme: 15. decembar 2018. – 15. januar 2019.
Mesto: Park Tašmajdan
Organizator: GO Palilula

Obrenovac – grad otvorenog srca

Vreme: 1. januar 2019.
Mesto: Trg dr Zorana Đinđića u Obrenovcu
Organizator: GO Obrenovac

Ulica otvorenog srca – Mladenovac

Vreme: 1. januar 2019. (8.00-12.00)
Mesto: Ulica Janka Katića
Organizator: GO Mladenovac

Novogodišnji program Opštine Savski venac

Izložbe starih zanata i sajam knjiga

Vreme: 3-12, decembar; 2-31. januar; 3-28. februar
Mesta: Zeleni venac i Jug Bogdanova, Bulevar vojvode Mišića, Brankova pored Mek Donaldsa,

Novogodišnja čarolija

Vreme: 28-31. decembar
Mesto: Karađorđeva ulica – pešačka zona

Park otvorenog srca + dodela novogodišnjih paketića

Vreme: 1. januar 2019.
Mesto: plato ispred Muzeja Jugoslavije
Organizator: GO Savski venac

Novogodišnji program Opštine Grocka

Novogodišnja čarolija

Vreme: krajem decembra
Mesto: u ulici Livade u Kaluđerici i na platou u centru Grocke
Organizator: GO Grocka

Novogodišnji program Opštine Zvezdara

Trg bajki

Vreme: 1-31. decembar 2018.
Mesto: plato ispred GO Zvezdara i UK „Vuk“
Organizator: GO Zvezdara

  • Novogodišnji program Opštine Stari grad

Ulica otvorenog srca

Vreme: 1. januar 2019.
Mesta: Svetogorska, Makedonska, Skadarlija

Novogodišnja čarolija

Vreme: decembar 2018 – januar 2019.
Mesto: plato ispred TC „Rajićeva“ (klizalište i bina)
Organizator: GO Stari grad

  • Poseban program: Sajam „Katapult ručni radovi“Vreme: Do 20. februara 2019.
    Mesto: Bezistan
    Organizator: Katapult

 

BELANO Kontakt

A ako tražite smeštaj u Beogradu, dolazite da posetite Beogradsku Zimu ili neki drugi događaj, poslom ili samostalno, tu smo za vas. Nadamo se da smo vas inspirisali da prenoćište u Beogradu pronađete i u luksuznim stanovima u Beogradu, pronađete svoje nove doživljaje i provod, a slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

 

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.