TURA UNDERGROUND: KAKO PROVESTI SUNČAN VIKEND U BEOGRADU?

април 14, 2023

Tura underground nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Šta se sve krije ispod Beograda je pitanje na koje bi okvirno malo ko umeo dati odgovor, dok precizno gotovo niko ne zna sve tajne podzemnog Beograda. Svi znaju, obožavaju, ponose se Beogradskim ulicama, hranom, provodom, tvrđavom, parkovima, a kada upoznate podzemni deo i istoriju jednog od najstarijih gradova u Evropi, ostaćete potpuno bez daha.

Šta obavezno posetiti u Beogradu

Zapravo, da li se ikada pitate dok šetate Kalemegdanskom tvrđavom šta se nalazi pod Vašim nogama,  po čemu hodate, šta je ispod Beograda koji svi vidimo i kakvu istoriju krije njegovo  tlo obzirom na bogatu istoriju. Dok šetate starim delom grada, sigurno ako se fokusirate na okolinu udahnućete i miris, duh i istoriju Beograda.

Podzemni Beograd

Kažu da podzemni Beograd nudi više od 100 različitih lokacija, koje je malo ko imao priliku da vidi. Naši gosti i prijatelji kažu da su oduševljeni turama koje se vezuju za podzemni Beograd, te su nam dali predloge, šta je to što bi obavezno trebalo posetiti od lokacija Beograda, ispod Beograda. Rimski bunar, vojni bunker – topovsko gnezdo, Veliki barutni magacin – barutana, lagumi, kazamati, Šalitrena pećina kao i tajni hodnici čekaju da vam ispričaju svoje tajne. Vaše je da ih postite, a mi ćemo Vam dati ovaj put samo nekoliko zanimljivosti o jednoj od ovih fantasničnih atrakcija. Za više od toga Beograd i Beograđani čekaju da ih otrkijete zajedno.

Rimski bunar

Rimski bunar, veličanstveni kulturno istorijski spomenik nalazi se na Kalemegdanu. Ulaz i njegove tajne štite preteška, velika crna vrata ali kad zakoračite kao da bi i sam mogao da Vam ispriča osnovne stvari o sebi iako ne postoje precizna saznanja oko nastanka ovog bunara, jedino što se zna je godina završetka radova. Za vreme nastanka ovog bunara vezuje se 14. i 18 vek. U 14. veku navodno je služio kao mesto za skladištenje hrane, dok u 18. veku kažu da su ga izgradili austrougari kao centralni objekat za vodosnabdevanje austrijske vojske u slučaju opsade beogradske tvrđave.

Zapravo ne zna se tačan podatak nastanka ove izuzetno stare građevine, postoji i mali  broj onih koji smatraju da je nastao u vreme Rimljana, dok je Kalemegdan bio dom rimskog kastruma. Rimski bunar je dubok 60 metara sa prečnikom od 3,40m , a do vode se može doći kroz dva spiralna hodnika koja imaju 212 stepenika, dok se na svakom devetom nalazi „prosor za odmor“. Kažu da je dno bunara niže od dna reke Save.

Tajne rimskog bunara

Rimski bunar krije mnogo tajni,  čak kažu da je bio i tamnica, a  i za njega su vezane brojne legende. Mnogim umetnicima on je bio inspiracija, a čuveni reditelj Hičkok je nakon obilaska rimskog bunara izjavio da su ovakva mesta njegova inspiracija. Na temu ovog izuzetno posebnog mesta nastalo je mnogo putopisa, a snimani su i kadrovi za film „Lavirint“. Takođe, 1956. godine jedan Beograđanin je u Rimski bunar gurnuo svoju ljubavnicu, a njeno telo je isplivalo tek nakon 10 dana. Po ovom nemilom događaju snimljen je film „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice ptt“. Da mi sad ne bi dužili, jer anegdota i legendi je premnogo, Mi Vam savetujemo da obavezno dođete  i čujete sve te neverovartne priče od fenomenalnih i dobro informisanih vodiča koji će umeti da Vam odgovore na sva pitanja.

Tura za obilazak

Gotovo svaka tura za obilazak podzemnog Beograda obuhvata obilazak Rimskog bunara, pa ćete ovu turu vrlo verovatno započeti od njega. Ne mali, broj vodiča sve zainteresovane okuplja i kreće da vodi gradom sa lokacija iz Knez Mihajlove, pa preko Kalemegdana gde je prva stanica upravo Rimski bunar.

Cena ulaznice

Cena ulaznice za rimski bunar je vrlo simbolična, ali ipak savetujemo da umesto individualog obilaska  za sve te neverovatne priče poslušate vodiča i ipak uplatite celu turu koja obuhvata sve ulaznice, kao i degustaciju vina prilikom obilaska laguma. Cena ture se kreće  od 6-15 eura u dinarskoj protivvrednosti.

Smeštaj

Iako je do nedavno podzemni Beograd bio za mnoge građane nešto o čemu su samo čuli priče, poslednjih godina su sve primamljivije kako Beograđanima, tako i turistima. Nekoliko agencija iz Beograda Vam može ponuditi po pristupačnoj ceni izlete za obilazak. Pa ako Vam sve ovo zvuči interesantno, ( kome ne bi),  i ako niste iz Beograda, mi Vam možemo ponuditi smeštaj u starom delu Beograda, odakle će Vam biti omogućeno da na najjednostavniji način, pešice dođete do polaznih tačaka svih ovih, a i još nekih primamljivih tura za obilazak Beograda. Našu raznovrsnu ponudu stanova na dan u kom možete započeti idealan vikend, pogledajte na našem sajtu belano.rs

Vidimo se na Vašem savršenom vikendu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.