Topčiderski park u Beogradu

децембар 14, 2019

Topčiderski park, iako od ulice i okolnih saobraćajnica nije odvojen nikakvim ogradama ni zidinama, ulaskom u park, osetićete da ulazite u neki potpuno drugi svet.

Oazu mira i zelenila, u kojoj vlada tišina i najglasnije su vaše misli. Jedini je park u Beogradu, kroz čiji obod prolazi travmaj, pa tako čak i sama vožnja kroz park predstavlja svojevrsnu atrakciju. Nećete se pokajati ni ako u ovom delu grada iznajmite apartman u Beogradu.

Park se nalazi između opština Savski venac i Čukarica, ali neretko ga posećuju ljudi iz čitavog Beograda. Ušuškan u dolini Topčiderske reke, u blizini smešaja u Beogradu kod Ade Ciganlije, stanova na Banovom brdu i apartmana na Slaviji, ovaj park je i od strane države proglašen za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Topčider – čitava istorija u beogradskom čuvenom parku

Činjenica da je jedna od prvih tramvajskih linija u Beogradu, poznata “trojka“ od Terazija išla baš do Topčidera, samo govori u prilog važnosti i značaja koji je za Beograđane imao Topčiderski park. Tom linijom i dan danas možete stići do parka, s tim što tramvaj danas polazi sa Omladinskog stadiona.

Kako i ne bi bilo šina i pruge! U blizini Topčiderskog parka nalazi se i stara zgrada Železničke stanice, koja ne prestaje da mami brojne turiste, pa i stanovnike Beograda da tuda prošetaju i fotografišu se sa železničarima, koji na ovoj stanici još uvek rade bez savremenih uređaja i pomagala. U zgradi se nalazi i sat koji je Draga Mašin poklonila Aleksandru Obrenoviću, pre više od jednog veka. Znate šta? On još uvek radi!

Ime Topčider, prvi put se pominje još za vreme Turaka, u XVII veku. Nastao je od turske reči “topčideru“ što označava turski artiljerijski logor, koji je tu bio smešten ili, u slobodnijem prevodu, tobdžijska dolina.

Idejni tvorac parka bio je Atanasije Nikolić, po narudžbini kneza Miloša. Na 11 hektara prostire se park u aristokratskom, engleskom stilu, sa bujnim rastinjem, vijugavim stazama i sa tri veštačka jezerceta. U izgradnji su učestvovali češki vrtlari, koji su poseban pečat dali cvetnom delu parka, koji okviruje stazu do ulaza u Milošev konak. Dokumentom iz 1831. godine Topčiderski park je posebno bio zaštićen rečima: “Nikakva kola ne puštajte da preko Topčidera idu, da livade kvare“.

Tadašnji knežev letnjikovac i zvanična rezidencija, građen u periodu 1831. do 1934. godine, podignut je za potrebe kneza Miloša Obrenovića i njegove porodice, a prema ideji Janje Mihajlovića i Nikole Đorđevića. Oblikovan u duhu balkanske kulture, a pod srednjeevropskim uticajem. Konak je danas pretvoren u muzej, a u jednom njegovom delu nalazi se prostorija, koja je u potpunosti zadržala izgled kakav je imala u Miloševo vreme.

Prirodna oaza nadomak centra Beograda

Ispred konaka, ponosno stoji 180 godina star platan, jedan od najvećih i najstarijih u Evropi, čije se korenje prostire po parku, kao u nekoj bajci. Na zaprepašćenje mnogih stručnjaka, drvo je uprkos svojoj starosti, u veoma dobrom stanju. Mnogi to prepisuju činjenici da je zasađeno na mestu gde je nekada bila krečana. Legenda kaže da je jedan od čeških baštovana upitao kneza Miloša šta da uradi sa preostalim zasadomplatana. Knez mu je rekao da ga baci u krečanu. Platan je potom dostigao tolike dimenzije da su već krajem XIX veka morali biti postavljeni metalni podupirači za njegove debele grane. 

Od njega, po čitavom parku vode staze za šetnju, cvetne aleje i travnjaci. Put će vas ubrzo dovesti do drvenog mostića sa kamenim bedemom iznad jezerceta, koje je sve popularnije među mladencima, kada je u pitanju fotografisanje. Prepuno životne simbolike. Mostić, koji označava zajednički prelazak preko svih bračnih problema, potočići duž staza, kao brak u kojem će zajedno prolaziti kroz stazu života. Ukoliko se ovde zadesite vikendom, budite sigurni da ćete naići barem na jedan par mladenaca, koji brzim korakom žuri da svoj poseban dan ovekoveče fotografijom, koja sa pravom može krasiti naslovnu stranu neke razglednice, koju biste poslali prijateljima iz inostranstva, sa željom da im ona kaže hiljadu razloga zašto bi trebalo da iznajme stan u Beogradu i posete Topčider.

Duh Beograda kroz najmlađe i aktivnosti

Dečica koja zadovoljno trčkaraju i mole svoje roditelje da im kupe balon od lokalnih prodavaca i zaljubljeni parovi koji, zagledani jedno u drugo, šetajući parkom dele kesu kokica, prizor je koji upotpunjuje atmosferu parka, koju jednostavno morate iskusiti i biti njen deo. Tokom letnjih meseci u Topčiderskom parku organizuju se brojne kulturno-zabavne manifestacije, koncerti, predstave u kojima podjednako uživaju i deca i odrasli.

U blizini je podignuta i crkva posvećena Svetim apostolima Petru i Pavlu, zadužbina kneza Miloša i prvobitno je služila kao dvorska kapela. Do nje, nalazi se i Crkveni konak iz 1832. godine, u kome su svojevremeno stolovali beogradski mitropoliti.

U parku su svoje mesto našle i brojne životinjske i biljne vrste, ali nećemo vam sve otkrivati. Neka ta čar ostane na vama. Međutim, nemojte se začuditi ako naiđete na vevericu, ježića, vilinskog konjica, zeca, a u večernjim časovima možda i na slepog miša!

Sledeći misao mudrog Tomasa Mana da “misli postaju jasnije dok šetamo“ napustite svoj stan u Beogradu i sačekajte tramvaj br. 3. Tada kreće magija i bajka može da počne…

BELANO Kontakt

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili, a usput se i upoznali sa tradicijom i turističkim atrakcijama Beograda i proveli kvalitetno vreme sa svojom porodicom i najmilijima, otkrili lokalne znamenitosti i lepote, a tražite apartman u Beogradu u kojem biste boravili sa porodicom, u paru ili poslom, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu il iobavite svoje poslove, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belanotelefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.