Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici u Beogradu

фебруар 23, 2022

Svetsko dvoransko prvenstvo u atletici će se održati u Beogradu, u beogradskoj Areni, od 18. do 20. marta 2022. godine.
Posle brojnih manifestacija koje su u Beogradu organizovane radi popularisanja atletike kao kraljice sportova, bliži se i taj datum kada će Beograd ugostiti najbolje svetske atletičare na dvoranskom (indoor) prvenstvu koje se održava kod nas.

Posetioci će na smotri imati prilike da vide nadmetanje u najpopularnijim atletskim disciplinama: skok uvis, skoku s motkom, bacanju kugle, skoku udalj i trkama različitih dužina. Kako je kapacitet publike smanjen zbog korone, a cene karata izuzetno povoljne, očekuju se pune tribine i žestoko navijanje.

Pripreme za dvoransko prvenstvo

Građevinske pripreme za prilagođavanje sale su krenule na vreme. Potrebno je od jedne klasične sportske i muzičke dvorane napraviti tačno obeležene atletske staze i pripremiti prostor za atletska borilišta. Beograd i Atletski savez su se prihvatili posla i organizovali preuređenje dvorane na najbolji mogući način kako bi atletičari imali najbolje uslove, a publika uživala u svakom trenutku.

Drugi put u svojoj istoriji u jednom od simbola našeg glavnog grada (prvi put je bila organizacija Evropskog prvenstva), Arena će biti ispunjena atletskim bojištima koji će pokriti kompletnu površinu poda. Iz tog razloga je izvršena demontaža tribina sa nivoa 100 na istočnoj i zapadnoj strani. Prilikom izgradnje borilišta biće upotrebljeno 120 tona čelika za podkonstrukciju i 100 tona čelika za atletsku stazu!

Arena se prilagođava takmičenju


„U Areni će biti podignut nivo poda na visinu od tri metra što znači da će biti postavljena privremena podna potkonstrukcija od montažno demontažnih čeličnih elemanata i drvenih greda i ploča na celokupnoj površini poda od oko 5000 kvadratnih metara. Na podignuti pod montira se atletska staza, koja se sastoji od metalne konstrukcije visine od 50cm na ravnom delu, a po obodnim delovima i do 120 centimetara. Gornji sloj staze je podloga od tartana koji prema svojim tehničkim karakteristikama i kvalitetu proizvoda zadovoljava visoke standarde koje propisuje Svetska atletika“
, rekao je koordinator za izvođenje radova Boris Trmčić u saopštenju.

Baš iz tog razloga što je prostor manji nego stadioni gde se inače na otvorenom održavaju atletski mitinzi, publika će imati prilike da sve vidi i da ništa ne propusti Sve će biti blizu i pred očima, pregled kao u televizijskom prenosu, ali osećaj na tribinama nezamenjiv.

Generalna proba

Generalna proba Arene pred svetsko takmičenje biće krajem februara (24.2), kada se organizuje atletski miting u Beogradu. Osim tehničke provere dvorane, ova smotra biće i odlična provera za naše takmičare pred učešće na Svetskom prvenstvu mesec dana kasnije.

Logo prvenstva

Interesantan deo pripreme je bio i odabir logoa prvenstva, kao  zvanične maskote. Za razliku od uobičajene prakse da neke od životinja ponesu titulu maskote, organizatori prvenstva su se odlučili da ovoga puta to budu tradicionalne, srpske voćkice. Ako se već kroz sport populariše zdrav život, ne može zdravije od ovoga!

Učesnici dvoranskog svetskog prvenstva

Među 200 zemalja sa svojim najpoznatijim atletičarima koji će se pojaviti na prvenstvu, najveću pažnju publike će privući i domaći takmičari koji će braniti boje naše zemlje.

Najatraktivnija takmičarka je svakako Ivana Vuletić (Španović)koja će predvoditi naš tim i koja na mitinzima pre svetskog prvenstva već uveliko tempira formu ne bi li ponovila svoje najbolje rezultate i pred sopstvenom publikom se okitila još jednom zlatnom medaljom.

Osim Španović Vulete, potrebne kriterijume za nastup u Beogradu od 18. do 20. marta naredne godine ispunili su bacači kugle Armin Sinančević i Asmir Kolašinac, kao i srednjeprugaš Elzan Bibić u disciplini 3.000 metara.

Maja Ćirić nadmašuje sebe

Srpska atletičarka Maja Ćirić pre samo nekoliko dana uspela je da ostvari normu za Svetsko atletsko prvenstvo, a par dana kasnije još jednom je nadmašila svoj rezultat. Ona je uspela da postavi novi nacionalni dvoranski rekord na 400m nakon što je ovu deonicu istrčala za 52.33 sekunde. Prethodni rekord star 4 godine, takođe je bio u njenom vlasništvu – 52.78s. Na Mitingu u Ostravi ona je zauzela drugo mesto, dok je prvoplasirana bila Corinna Schwab iz Nemačke sa 51.68s.

Ostali učesnici


Nastup u Beogradu „iz prikrajka vrebaju“ Ivana Ilić i Milana Tirnanić (60 metara), Milica Gardašević, Lazar Anić i Strahinja Jovančević (skok udalj), Anja Lukić, Milica Emini i Luka Trgovčević (60 metara prepone), Aleksa Kijanović (60 metara), Boško Kijanović (400 metara).
Jedno je sigurno, imaće neverovatnu podršku domaće publike što je uvek motiv više da se ostvare dobri rezultate i nadmaše sopstveni rekordi.

Značaj svetskog prvenstva u Srbiji

Veliki je značaj organizacija ovako velikog sportskog događaja. Najveću korist će imati atletika, ali i grad i država.

Prenos koji će najverovatnije ponovo raditi RTS zajedno sa Eurosportom otkupiće veliki broj zemalja. Kako se očekuje da bi u Beograd moglo da dođu atletičari iz oko 200 zemalja jasno je koliko će drugih televizijskih kuća zatražiti otkup prava. Taj novac će deliti nekoliko strana, a jedna od njih je i organizator takmičenja ASS.

Velike globalne manifestacije privlače velike sponzore da se oglašavaju. Tako se očekuje da će ASS verovatno u dogledno vreme ojačati svoj pult sponzora. Jačanje atletike u našoj zemlji podrazumeva novu infrastrukturu, nove atletske dvorane (kao što je ona na Banjici), bolje uslove za treninge, popularianje ovog sporta i ulaganje u budućnost.

Beograd kao domaćin

Organizacija Svetskog dvoranskog prvenstva je velika čast za Srbiju i grad Beograd. Osim što se na ovaj način populariše sport i sve vrednosti koje zdrav, sportski način života prikazuje, ovo je prilika da se promoviše i grad Beograd i njegov turistički potencijal. Budući da će na prvenstvu učestvovati više od 1400 takmičara širom sveta, ovo je prilika da se Beograd pokaže u najboljem svetlu i istakne svoje prave vrednosti.

Ukoliko dolazite u Beograd baš zbog ovog događaja, volite atletiku i želite da budete deo ove jedinstvene atmosfere, možete iznajmiti neki od funkcionalnih i luksuzno opremljenih Belano apartmana na našem sajtu.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.