Studentski domovi u Beogradu: Najboljih 5 po našoj preporuci

децембар 24, 2021

Studentski domovi su mesta koja najčešće pamtimo iz studentskog života. To su mesta gde se družimo, gde učimo da delimo, gde se učimo toleranciji. Ali i mesta gde uporno  igramo sony noć pred ispit sa komšijama sa sprata, ili organizujemo „after“ da sumiramo utiske iz nekih izlazaka.

Svesni činjenice da je odabir smeštaja za vreme studiranja jedna od najvažnijih odluka koju morate doneti, predstavljamo vam najbolji smeštaj u domovima za studente u Beogradu sa sadržajima koje ćete tu imati.

Uslovi

Da biste uopšte mogli da budete stanovnik studentskog doma, potrebno je da ispunite određene uslove. Evo kratkih informacija:

  • Pravo na smeštaj u studentskim domovima imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija. Potrebno je da se upisujete prvi put u  školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena i da ste na budžetu.
  • Studenti koji se finansiraju iz budžeta imaju pravo na smeštaj u domu po dotiranim, nižim cenama.
  • Samofinansirajući studenti mogu dobiti mesto u studentskom domu ukoliko nakon raspodele budžetskim studentima ostane slobodnih mesta, ali mesto plaćaju po višim, ekonomskim cenama.
  • Prilikom rangiranja studenata za mesto u studentskom domu uzimaju se u obzir uspeh u srednjoj školi (za brucoše), ili prosek ocena tokom studiranja (za studente viših godina) i prihod po članu domaćinstva studenta.
  • Raspodela mesta u studentskim domovima se vrši po fakultetima, osim za brucoše za koje je raspodela jedinstvena na nivou Univerziteta. Studentski domovi u kojima se smeštaju studenti sa posebnim potrebama podležu specifičnim uslovima konkurisanja.

Studentski dom Kralj Aleksandar I

Ovo je prvi studentski dom u Srbiji. Još je Kralj Aleksandar 1928. godine odlučio da izgradi kuću za studente, na uglu ulica Kralja Aleksandra i Kraljice Marije. Ova kuća za smeštaj i ishranu studenata i danas se nalazi na istom mestu, u blizini najvećeg broja fakulteta i studenti kažu da je veliki prestiž biti u ovom domu. Posle Drugog svetskog rata nosi ime po narodnom heroju „Ivo Lola Ribar“, pa ga studenti i dalje nazivaju „Lola“.

Svojom spoljašnjom autentičnošću i luksuzno uređenim enterijerom, jedan je od najlepših i najsavremenijih studentskih domova. Moderno je opremljen i broji 195 studentskih soba. Dom ima video nadzor i internet u svim sobama. Impresivan hol i hodnici svedoče o otmenosti građanske Srbije između dva rata, a sobe pružaju studentima osećaj sigurnosti i udobnosti. Lociran u samom centru Beograda, omogućava svojim stanarima da brzo stignu do svojih fakulteta ali i do svih gradskih sadržaja, zanimljivih za studente. U okviru doma nalazi se studentski restoran.

Studentski grad „Studenjak“

Studentski dom Studentski grad predstavlja jedno od najvećih studentskih naselja na Balkanu. Ovaj dom nastao je u periodu od 1949. do 1955. godine, ali je krajem devedestih godina prošlog veka izvršena kompletna rekonstrukcija. Jedan deo kapaciteta koristi se u svrhu hostela tokom cele godine, dok je tokom leta taj kapacitet znatno veći.

Studentski grad raspolaže sa preko 4.000 krevetnih mesta, a sobe su dvokrevetne, trokrevetne i apartmani. U sobama se nalaze, pored osnovne opreme i interna kablovska televizija i internet konekcija. Svaki blok doma raspolaže sa čitaonicama, crtaonicama, perionicama veša, TV salom, prodavnicama mešovite robe i video nadzorom.

Prateća infrastruktura Studenjaka uključuje i studentski restoran, gril restoran, letnju baštu Fontana, diskoteku, poštu, menjačnicu i internet centar. Posebnu jedinicu predstavlja i Dom kulture Studentski grad koji ima prostranu čitaonicu od 504 mesta, zatim pozorišnu i bioskopsku salu, salu za konferencije i tribine, biblioteku, galeriju, knjižaru i kafe Bistro.

Zdravstvena stanica Studentski grad nalazi se u I bloku. Ova stanica je odeljenje Zdravstvenog zavoda za zaštitu studenata, čuvene Studentske poliklinike.

Studentski dom Karaburma

Studentski dom Karaburmajenajmlađi dom, izgrađen 1978. godine. Prepoznatljiv je po dvema kulama koje čine A i B blok. U pitanju su soliteri od 17 spratova, gde stanuju devojke i 14 spratova, gde stanuju mladići. Sobe u domu su jednokrevetne i dvokrevetne. Kupatila koja su zajednička za stanare jednog sprata zadovoljavaju visoke standarde.

Infrastruktura studentskog doma podrazumeva: čitaonicu koja se može koristiti jedino uz studentsku čip karticu; malu i veliku salu za tribine i predstave; vajarski, slikarski i muzički atelje; studentski restoran; kafe sa letnjom baštom i perionicu veša. Studentski dom je opremljen i video nadzorom. Na raspolaganju su ambulanta i zubna ambulanta Studentske poliklinike, pošta, prodavnica, fotokopirnica, teretana, frizerski salon, diskoteka i studentski klub. Sve što jednom studentu treba.

Studentski dom 4. april

Ovaj dom izgrađen je 1965. godine i čine ga dva paviljona. Nalazi se na Voždovcu, u blizini Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta političkih nauka, Visoke elektrotehničke škole, kao i Saobraćajnog i Farmaceutskog fakulteta.

Planovi za veliki i moderan dom datiraju od 1950. godine. Studentski dom 4. april izgrađen je 15 godina kasnije sa smeštajnim kapacitetom od 855 mesta i fiskulturnom salom, kao prvim objektom takve vrste u Beogradu koji je izgrađen u okviru jednog studentskog doma. Prvobitno su oba bloka imala po četiri sprata. Peti sprat je dograđen 1988. godine, i od tada ovaj dom ima prepoznatljiv, današnji izgled.

Paviljnoni

Dom se sastoji iz dva bloka, A i B, koji se razlikuju po kvalitetu smeštaja. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne. Sadrže krevete, radne stolove sa stolicama i lampama, plakare, police, direktnu telefonsku liniju, internu kablovsku televiziju, hodnik sa čajnom kuhinjom i kupatilo (u bloku A). Kupatila u bloku B su spratna.

U ženskom paviljonu, takozvanom bloku A sobe su uglavnom prve kategorije, sa čajnom kuhinjom i zasebnim kupatilima. Sobe u muškom B bloku su druge kategorije, a kupatila su zajednička. Nameštaj u sobama je uobičajen, a sve sobe imaju internu kablovsku televiziju i direktnu telefonsku liniju.

Specifičnosti doma su moderno opremljena teretana, otvoreni tereni za fudbal, rukomet, košarku i odbojku, sportska sala sa stolovima za stoni tenis, a velika prednost je blizina sportskog centra Banjica.

Studentski dom Košutnjak

Studentski dom Košutnjak nalazi se u predivnom okruženju parka Košutnjak, daleko od saobraćajne gužve i vreve centra. Dom je izgrađen 1963. godine, a renoviran 1986. godine.

Najveći deo stanara ovog doma su studenti Fakulteta za sport i fizičko obrazovanje. Dom ima dva bloka – A i B. Infrastruktura doma obuhvata čitaonicu sa crtaonicom, studentski restoran, studentski klub, TV salu i sportske terene.

Studentski dom Košutnjak nalazi se blizu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Šumarskog fakulteta i Više hotelijerske škole. Pored toga, ova lokacija je utoliko zanimljivija studentima jer se u neposrednoj blizini nalazi i park Košutnjak, koji je jedno od najpopularnijih izletišta i mesta za rekreaciju u Beogradu. Ovo mesto pruža studentima mogućnost korišćenja otvorenih bazena, veštačkih ski staza i drugih zanimljivih sadržaja.

Studentski dom Patris Lumumba

Studentski dom Patris Lumumba, popularno poznat kao „Patris“,izgrađen je 1962. godine. Najveći broj brucoša svake godine useli se upravo u ovaj dom.

Stanari prvog i drugog bloka imaju pogodnosti u vidu hodnika sa čajnom kuhinjom i sobnog kupatila. U svim ostalim blokovima, kupatila su spratna. Priključak za satelitsku televiziju imaju stanari prvog i četvrtog bloka. Studentski dom Patris poseduje internet, video nadzor i fizičko obezbeđenje. U okviru doma nalazi se i studentski restoran, klimatizovane čitaonice, studentski klub i TV sala, kao i perionice veša.

Studentski domovi predstavljaju kuću i dom za studente tokom nekoliko godina studija i boravka u glavnom gradu. Ukoliko studentski domovi ne mogu da pruže očekivanu privatnost i mir, ali i kvalitet, higijenu i udobnost, potražite smeštaj na sajtu Belano apartmana. Apartmani zadovoljavaju najviše standarde, a nalaze se u blizini svih fakulteta.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.