Starbucks u Beogradu – novo mesto za druženje i ispijanje kvalitetnih kafa

јул 2, 2019
STARBUCKS u beogradi

U tržnom centru Rajićeva u Beogradu otvorena je prva kafeterija svetskog lanca Starbucks. Prvog dana lokal od 175 kvadrata bio je krcat, jer se za šolju kafe čekalo na ulici – u redu.

Stigao je u Srbiju čuveni Starbucks uz brojne polemike, podeljene stavove, konfrontacije ljubitelja kafe koji se žustro dele na one koji vole i one koji nisu baš fanovi ove kafe. Iako su afiniteti različiti, gosti Belano apartmana u Beogradu, posebno onih koji posećuju naše stanove u centru grada, apartmane kod Knez Mihailove ili stanove kod Kalemegdana, istina je da nešto poznato olakšava snalaženje turistima i da ovakvi lanci generalno pomažu ljudima da uvek i svuda pronađu nešto poznato i nešto njima blisko, ma gde god da se nalazili.

Iako je na glavnom ulazu naziv u originalu, tik pored je onaj politički najavljen – na ćirilici.

„Mi smo došli da vidimo što je tolika gužva i ništa drugo. Idemo“, kaže jedna gospođa.

Ali generacija Z ne ide nigde. Najviše je baš postmilenijalaca koji su čekali i po pola sata na šolju kafe za koju im pasoš više neće biti potreban. Da li se radi o kvalitetu kafe ili nečemu drugom, stvar je ličnog mišljenja.

Kafa je od 150 do 450 dinara. A to su cene, ipak, niže, nego u istim kafeterijama u inostranstvu – zaključak je to portala za kafopije – kafica.rs. Dodaju: dolazak Starbucksa plus je za turizam, jer se radi o globalnom fenomenu.

„To je hajde da računamo da je Starbucks pandan McDonald’su u svetu, to je za široke narodne mase“, kaže Bojan Đorđević, sa portala kafica.rs.

Iako fotogeničan, ovo je i dalje brend koji nudi prevruće, velike kafe, koje, ocenjuje kafica.rs, nisu vrhunskog kvaliteta.

„Ako vezujemo kafu za Italiju, kao zemlju u kojoj je kafa svetinja, podatak da samo pet lokala Starbucksovih postoji u Italiji dovoljno govori o tome. Znači to su potpuno dva sveta – Starbucks kafeterija i italijanska kafa. Italijani su uspeli da uzmu kafu iz Brazila i da je vrate tamo upakovanu. To dovoljno dokazuje koliko su oni majstori u tome“, navodi Đorđević.

Starbucks se rodio 1971. u Americi i sa 48 godina ima 28 hiljada lokala širom sveta od kojih je jedan danas i u prestonici Srbije.

Istorija Starbucks-a

Prva poslovnica otvorena je u Sijetlu, 30. marta 1971. godine. Osnovali su je trojica partnera koji su se upoznali za vreme studentskih dana dok su studirali na Univerzitetu u San Francisku: profesor engleskog jezika Džeri Boldvin, profesor istorije Zev Sijegl i pisac Gordon Bauker. Kompanija je dobila ime po mornaru iz dela Mobi Dik, koji se zvao Starbak. Tokom prve godine poslovanja nisu posluživali već skuvanu kafu, nego su kupci kupovali cela pržena zrna kafe.

.

Tokom 1980-ih godina ukupna prodaja kafe u SAD-u je bila u opadanju, ali prodaja specijaliteta od kafe, odnosno napitaka porasla je sa 3 % u 1983. godini na 10 % u 1989. Do 1986. godine kompanija je u svom vlasništvu imala 6 poslovnica u Sijetlu i započela je prodaju espreso kafe.

Do 1989. godine kompanija je otvorila dodatnih 30-ak poslovnica, pa je tada u svom vlasništvu imala 46 poslovnica širom SAD-a. Godišnja potrošnja kafe bila je oko 907.000 kilograma.

Godine 1992, Starbaks je imao 140 poslovnica i na godišnjem nivou prihod od oko 73 miliona dolara (1987. godine zaradili su 1,3 miliona dolara). Tržišna vrednost kompanije je u to doba iznosila 271 miliona dolara. Iste godine prodato je oko 12 % deonica kompanije, pa je tako dobijeno 25 miliona dolara svežeg kapitala. Isti taj kapital omogućio je otvaranje novih poslovnica u idućih par godina.

Godine 2013, preko 10 % prodate kafe i ostalog vršilo se putem mobilnih aplikacija korišćenjem Starbaks aplikacije.

Sedište Starbaksa u Starbaks Centru u Sijetlu, Vašington

Starbaks u Srbiji

Svoju prvu poslovicu u Srbiji, Starbaks otvorio je 15. aprila 2019. godine u Rajićeva tržnom centru u Beogradu. Najavljeno je otvaranje Starbaksa u drugim većim gradovima u Srbiji, kao što su Novi Sad, Niš, Kragujevac, Subotica i slično, ukupno čak 10 poslovnica u Srbiji.

U prvoj srpskoj Starbucks kafeteriji svi ljubitelji kafe imaju priliku da testiraju širok asortiman raznih vrsta ovog napitka, dok će meni sadržavati sve prepoznatljive Starbucks napitke, prenose beogradski mediji.

„Veoma nam je drago što kroz otvaranje prve kafeterije u Beogradu imamo priliku da gostima u Srbiji ponudimo jedinstveno Starbucks iskustvo. Srbija ima bogatu kulturu kafe i unapred se radujemo što postajemo njen deo, te što ćemo posetiocima pružiti mesto gde će moći da uživaju u kvalitetnoj kafi i otkriju našu strast“, izjavio je Adam Mularuk, predsednik za Starbucks u AmRestu.

Kakvu kafu pijemo?

Skorije istraživanje, koje je za cilj imalo analizu mikrobioloških, hemijskih, fizičkih svojstava kafe u Srbiji, pokazalo je zaključak da nema jasne linije između cene i kvaliteta. Naprotiv, manje poznati brendovi koji nude dosta povoljnije neretko su uspešnije ispunjavali parametre od onih popularnih marki sa višom cenom. Faktori koji određuju koliko će nešto koštati nisu realni te cenu praktično određuje konkurentsko stanje na tržištu. Kafa koja se meša sa ječmom i drugim žitaricama morala bi se deklarisati kao surogat kafe, što se ne čini. Sem toga, dešava se i da tu tehničkim propustom zalutaju i metalni materijali. Opšti je utisak da potrošači postaju obeshrabljeni jer čak i kada prijave nepropisne slučajeve neretko izostane reakcija nadležnih – zaključuje predsednik Pokreta potrošača Srbije.

Na kvalitet napitka od kafe utiče čitav niz faktora – sorta kafe, uslovi gajenja, način branja i obrade, uslovi transporta, sadržaj primesa, stepen pečenja i mlevenja, način pakovanja, čuvanja i pripreme napitka, kvaliteta i temperature upotrebljene vode, proporcije vode i mlevene kafe, vremena kontakta vode i mlevene kafe.

(izvor Blic)

BELANO Kontakt

Ukoliko dolazite u Srbiju kako biste se odmorili i tražite apartman u Beogradu, želite preporuku za to gde da pronađete povoljan smeštaj u Beogradu ili obavite svoje poslove, popijete čuvenu Starbucks kafu ili pak ipak probate neku od domaćih kafa po kojima je Srbija poznata, ili možda neku od kafa popularnih kafeterija u Beogradu, za sve što želite kako bi vaše iskustvo u Beogradu bilo kompletno, slobodno nas kontaktirajte i rezervišite smeštaj putem:

Belano email: office@belano.rs

Belano telefoni: +381 60 55 66 509 , +381 66 55 66 509, +381 11 36 77 773

Belano website: https://www.belano.rs

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.