Šta videti i raditi na Mauricijusu: 7 preporuka

март 17, 2022
mauricijus

Ova mala ostrvska zemlja nadomak afričkog kontinenta, nalazi se duboko u Indijskom okeanu i nudi neverovatne stvari koje možete samo ovde videti i osetiti. Možete se opuštati na prelepim plažama obasjanim suncem, šetati kroz bogate šume, provesti posebne trenutke u divljini sa lavovima. Možete posetiti brda i planine koje će vas očarati pogledom, otkriti istoriju u gradovima i uživati u uzbudljivoj gastronomiji kao i u društvu prijateljski nastrojenog domaćeg stanovništva.

Zar sve to nije kombinacija za savršeni odmor?

Najbolje plaže na svetu

Mauricijusove prelepe plaže se prostiru na preko 160 kilometara. Okružene su bogatim koralima, sa sitnim belim peskom i tirkiznim morem, tako da nećete morati daleko da idete da biste našli savršeno mesto za vas.  Sve plaže su javne, sa parking prostorom i odličnom infrastrukturom, iako su hoteli i rizorti na Mauricijusu koje mozete pogledati ovde i koji su ovde na najvišem nivou, suptilno prisvojili najbolje.

Sa ovih plaža turisti često idu na dubinska pecanja (po kojima je Mauricijus nadaleko poznat) i na celodnevna krstarenja u susret veseloj igri delfina u okeanu.

Surfovanje na talasima i podvodni svet Mauricijusa

Ljubitelji vode su razmaženi velikim izborom atrakcija na Mauricijusu, sa savršenom temperaturom mora tokom svih 12 meseci u godini (oko 27 stepeni). Iako nema lošeg vremena za posetu, leto je najbolje doba godine za ronjenje. Duboko u Indijskom okeanu i okruženi koralnim grebenima, bićete u društvu jata jarko obojenih riba, delfina, kornjača, ajkula, beba kitova. Mauricijus je poznat po svom bogatom podvodnom svetu i prava je destinacija za ljubitelje gnjurenja i dubinskog ronjenja sa bocama.

Zima nudi savršene uslove za surfere, kajtsurfere i vetrobrane, sa talasima koji zadovoljavaju svaki nivo ovih veština.

Mirnije plaže i zaklonjene lagune idealne su za aktivnosti kao što su katamaranska putovanja, pedaline, za vožnju kajakom i čamcima sa staklenim dnom. One se mogu rezervisati u bilo koje doba godine, a idealne su za porodice sa decom koja će ovakve izlete obožavati.

Mauricijus  – kolevka biodiverziteta

Poznat kao dom izumrlog dodoa, Mauricijus je danas domaćin neverovatne raznolikosti flore i faune. Na ostrvima se nastanjuju voćni slepi miševi, razne vrste retkog skinka, mauricijanska leteća lisica i džinovske kornjače koje su nedavno ponovo uočene kako lutaju ostrvima.

U visinama Chamarel-a je zona zvana Zemlja sedam boja, jedinstveni peščani pejzaž crvenih i braon boja. Celodnevna ekskurzija u ovoj oblasti može sadržati obilazak ovog jedinstvenog geološkog fenomena, vožnju trećim po dužini zip-lajnom na svetu i obilazak kvadovima izuzetnog prirodnog parka sa vodopadima i endemskim vrstama. Ovde se nalazi i jedan od najdužih visećih mostova na svetu (350 metara dužine na visini od 80 do 100 metara) koji spaja vrhove dveju obližnjih planina.

Bogati rezervati i nacionalni parkovi nude mnogobrojne adrenalinske atrakcije. Jedna od najpoznatijih je “šetnja sa lavovima”, gde možete da napravite neverovatne fotografije sa ovim divljim mačkama jer je aktivnost vezana za potpunu interakciju sa njima. Ovo možete videti u parku prirode Casela.

Staze i teren (hiking & tracking)

Za tako malu zemlju, Mauricijus sadrži fascinantnu raznovrsnost pejzaža. Ova ostrvska zemlja najpoznatija je po širokim peščanim plažama, ali na samo desetinu kilometara od obale videćete staze koje prolaze kroz džepove prašume i vulkanskih parkova, kao i pored ogromnih laguna i dramatičnih vodopada. Vidikovci su prelepi, priroda je dobro očuvana i poseta ovim predelima predstavlja pravi doživljaj.

Planinski venac formira neverovatnu reljefnu raznovrsnost ostrva, a ujedno i predstavlja najbolju atrakciju za posetu. Naš predlog je da se popnete na Le Morne Brabant, 556 metara iznad nivoa mora, a spektakularni vidikovac će biti adekvatna nagrada za vaš trud.

Aktivnosti koje Mauricijus nudi ljubiteljima prirode su šetnja, planinarenje i naročito uzbudljiva vožnja kvadovima kroz ovo prirodno obilje.

Ekstremne aktivnosti na Mauricijusu

Za ljubitelje adrenalinskih ekskurzija, Mauricijus je idealno ostrvo. Osim visećeg mosta i zip-lajna koji su jako popularni, impozantni zbog svojih dužina, ovde možete lako organizovati i tandem skakanje padobranom (sky diving) koje pruža spektakularan pogled na prirodne lepote uz ogromnu količinu adrenalina. Ljubitelji kartinga, jahanja ili raftinga će na Mauricijusu imati prilike da svoje sportske naklonosti iskombinuju sa jedinstvenim pejzažima kroz koje prolaze ove ture.

Golf

Malo je poznato da je Mauricijus treća zemlja na svetu, posle Ujedinjenog Kraljevstva i Indije u kojoj se igrao golf kao zvanični sport. Golf je bio popularan u Mauricijusu još od 1902. godine kada je prvi golferski klub Ghymkhana ovde otvoren. On je ujedno i najstariji golf klub na južnoj hemisferi i 4. najstariji na celom svetu. Sa terenima za početnike od 9 rupa, do terena za svetska takmičenja sa 18 rupa, različitih veličina i nivoa težine, Mauricijus spada u najtraženije destinacije koje privlače golferski džet-set.

Kultura u prestonici

Mauricijusova živopisna istorija nigde nije očiglednija nego u njenoj prestonici Port Luisu. Britanci i Francuzi ostavili su svoj arhitektonski trag sa elegantnim kolonijalnim zgradama, dok je kineska četvrt Port Luja poznata po drvenim frontovima prodavnica i pagoda.

Na drugim mestima u gradu naći ćete tamilski hram, katedralu Svetog Džejmsa i džamiju Džummah. Više je podsetnika na prošlost u kojoj je bilo imigracije, međunarodne trgovine i kolonijalizma, oblikuje ne samo narod već i fizički oblik Port Luisa.

Kuhinja ostrva je mešavina afričkog, azijskog i evropskog stila i takođe je omaž rasama koje su ga nazivale domom. Aromatična i začinjena, meša kreol sa karijem, rezance sa morskim plodovima, tako da ćete imati prilike da uživate u velikoj raznovrsnosti mirisa i ukusa. Prodavci voća obezbeđuju savršen desert u vidu sočnog, svežeg manga, zmajevog voća i lišaja.

Ne propustite lokalne markete koji se nalaze u svim većim mestima Mauricijusa i prilike da se upoznate sa koloritnom ponudom voća, povrća, začina i unikatnih umetnina.

Kakav god odmor da imate na umu, Mauricijus će vam svojom raznolikošću i ponudom izaći u susret. Zabavićete se, doživeti jedinstvena iskustva i čvrsto garantujemo da će vam vreme proleteti.

Author

Belano Apartmani.

+381 66 55 66 509
office@belano.rs

Belano apartmani nude ugodan smeštaj u Beogradu tokom cele godine, svima kojima je osećaj vlastitog doma najvažniji na njihovim putovanjima. Prijatan enterijer, atraktivne lokacije, pristupačne cene i domaćinska usluga su ono što Belano apartmane izdvaja od drugih agencija!

Comments are closed here.